Ultimele subiecte
» Mihaela Moşneanu
Ieri la 8:03 am Scris de Mihaela Moşneanu

» „Flori de piatră-Bijoux" albumul II-bijuterii artizanale marca Didina Sava
Joi Noi 23, 2017 7:57 am Scris de Didina Sava

» Decorațiuni din fetru
Joi Iun 01, 2017 9:42 pm Scris de Didina Sava

» „Flori de piatră-Bijoux" albumul I-bijuterii artizanale marca Didina Sava
Lun Mar 13, 2017 5:15 am Scris de Didina Sava

» Heraclidul Alb roman semi-SF
Lun Iul 11, 2016 1:43 pm Scris de Varganici Costica

» Singurătăţile noastre-Titi Nechita
Sam Mar 19, 2016 2:03 am Scris de tyk

» Gustări şi aperitive
Lun Feb 01, 2016 8:59 am Scris de Didina Sava

» Dorina Neculce
Sam Mar 14, 2015 3:42 pm Scris de Dorina Ciocan

» Mihai LEONTE poetul armoniei si al optimismului...
Dum Noi 30, 2014 11:46 am Scris de Mihai LEONTE

Facebook





Cautare
 
 

Rezultate pe:
 


Rechercher Cautare avansata

Web Trafic
Site-uri preferate
Retete culinare
Reţele de socializare
Parteneri
forum gratuit

Gustări şi aperitive

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos

Gustări şi aperitive

Mesaj  Didina Sava la data de Dum Sept 26, 2010 6:11 am

Accesand acest link http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/f14-arta-culinara
ajungeti pe interfata topicului meu de arta culinara, de unde puteti alege spre vizulalizare diverse categorii cum ar fi:

-mancaruri rapide si traditionale,
-supe, borsuri ciorbe de legume si cu carne
-Placinte aperitiv cu diverse umpluturi de frupt si de post
-sufleuri, budinci, musacale
-Muraturi in otet si in saramura-alte preparate(conserve din legume) pentru iarna
-Preparate de post (salate, zacuscă, mancaruri ,etc....)
-Dulciuri rapide,prajituri de frupt si de post si alte deserturi traditionale
-Cozonacul,pasca si placintele moldovenesti
Dulceţuri tradiţionale, siropuri, gemuri, compot pt.iarna şi fructe confiate.





Omleta de vara




Ingrediente

2 ardei Kapia
2 gogosari
2 ,3 cepe potrivite
un pumn de ciuperci de cultura
2,3 rosii potrivite
100 grame branza telemea sau cascaval ras
sare ,piper amestec (alb rosu,verde, negru proaspat macinat)
praf de curry
3 oua
o lingurita faina
un pahar mic de lapte
ulei
1/2 cescuta cafea cu apa

Preparare

Se taie legumele in felii lungi si destul de groase adica totul se taie asa mai mascat -Ceapa,ardeii, gogosarii, ciupercile se pipereaza,se sareaza foarte putin si se pun la inabusit in tigaie cu cateva linguri de ulei si putina apa,la foc mic sub capac sa se patrunda .Se pune foarte putina apa ca sa nu se arda la inceput, deoarece legumele lasa ele multa apa.Cand legumele sunt usor inmuiate deasupra se aseaza feliile de rosii,se condimenteaza si se lasa iar la inabusit fara sa mestecam doar scuturand cratita,si ca sa nu le strivim si sa deranjam aranjarea lor mozaicata.Cand consideram ca sunt patrunse (eu le las mai semicrude)deasupra se pun ouale batute cu o lingurita cu varf de faina si un paharel de lapte(ca pt clatite).Acest amestec se rastoarna peste legumele din tigaie si se scutura tigaia ca oul sa patrunda printre legume fara sa invartim cu paleta.Se pune cratita la foc mic ,acoperita,din cand in cand scuturand-o.Cand e aproape gata punem deasupra telemeaua sau cascavalul ras si praful de curry.Se mai lasa putin pe foc acoperita cu capacul.
Aceasta omleta este delicoasa si cu un gust divers,in functie de ce legume ti se nimeresc in muscatura.Legumele fiind taiate mare isi mentin pregnanta savoarea lor personala dar usor amprentata cu aroma celorlate cu care au fiert in tigaie.Se serveste atat calda cat si rece cu paine graham sau de secara,cu sos de mujdei sau fara ,cu salata de rosii si marar.






se pot face numeroase combinatii cu alte legume precum:

vinete,morcov,castraveti,telina,dovlecei,conopida,cartofi,marar,mazare,pastai




Ultima editare efectuata de catre Didina Sava in Sam Aug 25, 2012 10:31 pm, editata de 5 ori
avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3505
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Frigarui din piept de pasare

Mesaj  Didina Sava la data de Joi Oct 14, 2010 11:43 pm

ingrediente
piept de pasare taiat cubulete mai mari
piper,cimbru ,sare, curry,boia de ardei
la alegere
ciuperci,ardei gras,ceapa ,mere,vinete,dovlecei,piersici,rondele de cartof,etc
preparare
Se infing in frigaruie cate un cubulet de piept de pasare alternat cu cate o felie de leguma sau un cubulet de fructe.Se strang bine unele langa altele ca sa incapa cat mai multe si ca sa se pastreze fragezimea pieptului de pasare si mustul carnii la copt.Se coc pe gratarul cu apa .
Se consuma reci sau calde cu hrean cu sfecla sau cu un mujdei facut din rosii coapte tot pe gratar si mixate cu usturoi si praf de busuioc sau cimbru dupa cum aveti gust.




avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3505
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Rulada smechera din piept de pui cu legume

Mesaj  Didina Sava la data de Mar Ian 18, 2011 11:54 am

Eu dintr-un pui mare fac trei feluri de mancare.Bunoara din piept aceasta rulada ,din pulpe - gratar cu cartofi umpluti si salata sau muraturi si din restul cu smantana si mamaliguta,sau snitele din piept, tocanita de ceapa din pulpe si o ciorbita din restul.

ingrediente pt doua rulade

un piept de pui dezosat si batut ca pt snitele
cateva feliute de slanina afumata
betisoare de telina
betisoare de morcov
suvite de gutui sau mere
masline taiate feliute
doua oua fierte tare si taiate suvite
sare ,piper mozaic rasnit ,cimbru
usturoi pisat amestecat cu doua ,trei linguri de ulei
doua, trei linguri de vin alb
doua feliute de unt
folie de aluminiu


Mod de prepare

se bat cu ciocanul suvitele cu pieptul de pui acoperit cu o folie de nailon doar pe o singura parte ca sa nu se rupa
aceste suvite se ung cu un amestec de usturoi pisat ulei si sare,iar deasupra se aseaza betisoarele de legume ,oul, maslinele ,suvitele de slaninuta
Se ruleaza invelindu-se cat mai strans intr-o folie de aluminiu.Inainte de a strange folia punem cimbru piper si doua linguri de vin inca un pic de ulei si strangem bine.Dintr-un piept ies doar doua rulade bogate care le asezam intr-un vas de ena la cuptor pt circa 40 minute.In vas nu punem nimic doar ruladele invelite.Ele la copt vor lasa un sos delicios .Dupa 40 minute cand ruladele sunt apropae gata se desfac din folie se umezesc cu sosul lor si se lasa inca 10 minute in cuptor la rumenit.Cand sunt gata le scoatem si le ungem cu cate o feliuta de unt care va imbogati savoarea lor
Se servesc cu cartofi natur cu marar mult si sosul propriu Datorita combinatiei de condimente legume si fructe sosul care il lasa ruladele are un gust exceptional de savuros iar casa sa umple cu o aroma foarte apetisanta.Fiecare feliuta din rulada are un pic al gust in functie de ce s-a nimerit din mozaicul de umplutura in acea felie
Este un meniu foate potrivit pentru o cina romantica pentru ca poate fi pregatit pana ce partenerii servesc un aperitiv,iar aroma speciala ce umple casa creaza atmosfera si nu poate decat sa faca seara si mai reusita alaturi de un pahar de vin alb si un desert care il voi posta in zilele urmatoare






avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3505
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Pârjoale moldoveneşti

Mesaj  Didina Sava la data de Joi Feb 10, 2011 1:48 pm

Pârjoala moldoveneasca intre doua feliute de paine cu mustar a fost ani de zile meniul meu in pachetelul de eleva . Am sa pun aici reteta traditionala de parjoale cu toate chichirezurile ei adica reteta aceea batraneasca invatata de la unchiul Adrian care m-a crescut si care o stia de pe vremea cand era si el copil de la mama lui Evdochia, adica pe la inceputul secolului trecut

Ingrediente

carne din pulpa de porc tocata( 2/3 din toata cantitatea de carne)
carne din pulpa de vita tocata( 1/3 din toata cantitatea de carne)
cateva cepe tocate maruntel
un morcov ras pe razatoarea mica
cateva felii de paine
oua
cativa catei de usturoi pisati
piper macinat,cimbru ,sare
verdeata:hasmatuchi ,patrunjel, marar,codite de ceapa
2-3 linguri de faina de grau
pesmet
ulei pentru prajit

Mod de preparare


Se toaca carnea care trebuie obligatoriu sa fie de porc 2/3 din cantitate si de vita 1/3 din cantitatea folosita
Se inmoaie feliile de paine in apa sau facultativ lapte ,se storc bine, se paseaza si se amesteca cu carnea tocata
Verdeata in care obligatoriu trebuie sa existe si o legatura de hasmatuchi cel care da gustul special al parajoalelor moldovenesti( unul dintre chichirezuri)se toaca maruntel si impreuna cu ceapa taiata marunt din cutit ,morcovul ras, se inabusa in ulei incetisor la foc mic ,in vas acoperit pana se inmoaie un pic,apoi racite se amesteca cu carnea .Se pune piper ,sare cimbru maruntit ,cateva linguri de faina, usturoiul zdrobit si ouale batute care trebuie sa fie cam 4 -5 oua la kilogramul de carne ( alt chichirez-ca parjoalele sa creasca frumos)
Se amesteca toate bine si deja aroma amestecului e inebunitoare .
Se imparte compozitia in bilute care intai se niveleaza in palma apoi se tavalesc prin pesmet si dupa aceea se tapsesc cu palma pe masa
La parajoala moldoveneasca se foloseste musai pesmetul pt modelat si nu faina de grau ( alt chichirez)
Parjoala moldoveneasca are forma ei speciala,adica ea trebuie sa fie lunga cam de 8 cm si lata cat trei degete de palma si destul de grosuta .Se modeleaza rotunda la un capat iar la celalalt ascutit, cu palmele sau cu ajutorul unui cutit
Parjoalele se prajesc in ulei incins, dar in ulei mult, adica in baie de ulei, la foc iute si tigaia acoperita cu capac.(alt chichirez)In felul acesta parjoala creste foarte mult ,se patrunde bine inautru iar pe din afara ramane aurie si crocanta de la pesmet.In felul acesta prajite parjoalele nu se ard sau raman crude si aspectul lor este rumen frumos .
Se scot pe servetele de hartie la racorit ca sa se absoarba surplusul de ulei.
Au un gust exceptional datorita ierburilor si condimentelor,celor doua feluri de carne,iar aspectul usor crocant de din afara se imbina bine cu cel puhav al continutului.
Aceasta este parjoala moldoveneasca in varianta veche ,batraneasca
Sunt foarte bune reci cu mustar,sau calde cu piure de cartofi






Ultima editare efectuata de catre Didina Sava in Dum Iul 31, 2011 1:45 am, editata de 3 ori
avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3505
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Briose aperitiv cu piept de pui si cas proaspat

Mesaj  Didina Sava la data de Lun Iul 04, 2011 5:10 am

Ingrediente:


-1/2 pachet de margarina
-1 pachetel de praf de copt sau bicarbonat de amoniu
-3 oua
-jumatate piept de pui
-cateva felii de cas proaspat
-faina cat cuprinde
-cateva frunze de telina taiate maruntel
-doi ardei grasi ( ar fi bine sa fie de culoare rosie pentru decor)
-doua bucati ceapa
-doua lingurite de chimion
-o cescuta de cafea mica cu ulei
-o lingurita cu sare,piper,curry
-un ou pt uns (facultativ)


Mod de preparare:

Se taie maruntel, cubusoare,pieptul de pasare, ardeii si ceapa si se pune la inmuiat la foc mic intr-o cescuta de ulei,impreuna cu sarea piperul si curry.Dupa ce carnea si legumele s-au inmuiat se lasa sa se racoreasca.Fierbem un clocot cele doua lingurite de chimion.Separat amestecam margarina cu cele trei galbenuse si chimionul.Se adauga legumele racite,praful de copt stins cu lamaie si apoi faina cat cuprinde pentru a obtine o coca destul de legata.Se bat separat cele trei albusuri care se adauga in compozitie amestecand usor pentru omogenizare.Se adauga si casul taiat cubulete mici.Se pregatesc tavitele de briose,adica se capitoneaza cu hartie de copt ( sunt si forme de hartie de copt gata pliate si care doar se pun in fiecare tavita).In fiecare tavita se pune compozitie si tavitele le punem la copt la foc iute asezate pe o tava mare de aragaz.Se pot decora cu un pic de mac,se pot unge cu ou ,sau se pot decora cu cate o felie de maslina neagra sau o bucatica de ardei rosu subtire.Se coc cam 45 minute










Ultima editare efectuata de catre Didina Sava in Sam Mar 24, 2012 8:10 am, editata de 1 ori
avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3505
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Briose aperitiv cu masline

Mesaj  Didina Sava la data de Vin Iul 22, 2011 11:12 pm

Briose aperitiv cu masline


Ingrediente:

100 g masline negre,
250 grame margarina
250 ml iaurt,
500 g faina,
3 oua,
50 g cascaval afumat
1 plic praf de copt,
jumatate piept de pui taiat cubulete mici si tras la tigae in putin ulei
ardei gras rosu taiat patratele mici
patrunjel frunze taiate maruntel
sare,
piper


Mod de preparare



Se amesteca margarina tinuta la loc calduros cu galbenusurile, bucatelele de masline,cascavalul afumat taiat cubululete,pieptul de pasare si ardeiul care musai trebui sa fie rosu pt aspectul final.Se adauga praful de copt stins in lamaie,piperul,sarea si se incepe a se adauga faina de grau concomitent cu iaurtul.Cand este gata compozitia se adauga albusurile batute spuma si frunzele de patrunjel taiate marunt.Compozitia care trebuie sa fie destul de consistenta,adica un aluat moale dar care se poate smulge cu mana si aseza in formele de briose.Daca nu este asa se mai adauga putina faina,intrucat cascavalul fiind foarte gras se topeste la copt si compozitia trebuie sa fie destul de densa sa absoarba grasimile eliberate prin coacere.Se coc la foc potrivit maximum 40 minute.Se pot lasa in formele de hartie pergament in care le-am copt




avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3505
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Bagheta umpluta (4 feluri de umpluturi total diferite)

Mesaj  Didina Sava la data de Vin Iul 22, 2011 11:31 pm

Bagheta umpluta

1.Umplutura cu branzeturi


Ingrediente


1 bagheta mare
branza de vaci sau telemea
urda
un pic de unt sau margarina pt a alifia mai bine compozitia
1 bucatica de salam uscat
1 morcov mic fiert
cateva masline negre
putin ardei gras verde si rosu
1 lingura de smantana
sare, piper, o lingurita de chimion oparit sa se inmoaie
un snop de marar verde

Mod de preparare

Bagheta se taie pe jumatate Apoi i se scoate miezul cu o furculita pana aproape de coaja.Branza de vaci dulce cu telemeaua cu urda se amesteca impreuna cu smantana ,untul sau margarina, si tot miezul de la paine faramitat pana se obtine o pasta.Salamul, morcovul fiert, maslinele si ardeiul gras se taie in cuburi mici.Apoi se pun in compozitia de branza.Se amesteca bine.Se potriveste de piper si sare,se adauga mararul taiat . Cu amestecul rezultat se umple bagheta,impingand bine cu lingura ca sa nu ramaie goluri.Se inveleste cu o folie de plastic.Se lasa la frigider pana in momentul servirii,cand se taie feliute suficient de groase





2.Umplutura cu pateu de casa



Ingrediente:

-o bagheta,
-500grame ficatei de pasare,
-4 cepe( doua se topesc cu ficateii si doua se folosesc crude)
-ulei
-masline taiate cubulete
-trei castraveti murati,
-gogosari la otet rosii sau ardei gras crud
-margarina sau unt
-sare si piper.




Mod de preparare

se pune la foc mic in ulei ficateii impreuna cu doua cepe taiate pestisori( inabusit,fara sa se rumeneasca)Nu se sareaza ficateii de la inceput intrucat se intaresc.Se pune doar piper si alte condimente peste.Cand s-au racit se maruntesc cu blenderul sau prin masina de tocat impreuna cu ceapa topita alaturi de ei.Pasta rezultata se alifiaza cu unt si margarina.Se adauga castraveciorii murati taiati maruntel,gogosarii la otet si masline cubulete.Se potriveste de sare si piper se adauga si miezul de paine scobit si maruntit. Celelalte doua cepe crude se taie patratele cat mai mici, se freaca cu sare, se clatesc cu apa si se storc intr-un tifon dupa care se dauga in compozitia de pateu si apoi se umple bagheta.Se inveleste in folie,se da la rece si se feliaza a doua zi.

3.Umplutura cu conserva de ton




Ingrediente

- o bagheta
- o conserva de ton
- 3 castraveti acri
- 1 ardei gras rosu
- 100 g de sunca
- masline fara samburi
- o lamaie
-un pic de unt sau margarina
sare ,piper


Mod de preparare

Se taie bagheta in doua, se scobeste miezul cu o furculita.Se maruntesc toate ingredientele + miezul baghetei si se stoarce peste ele sucul de la lamaieCand bagheta este umpluta (indesati bine compozitia) se tine la frigider pana in ziua urmatoare invelita intr-o folie, apoi se taie felii cand o consumam


4.Umplutura cu mozaic de afumaturi si alte mezeluri


Ingrediente


-o bagheta
-cate o bucatica de ce dorim :muschi,pastrama,cabanos, parizer,carnati,piept de pasare -afumat, salam, sunca....etc..
-ciuperci de cultura vreo 200 grame
-castraveti acri,
-gogosari la otet
-maioneza de casa
-doua oua fierte si maruntite cu furcurlita
-sare,piper

Mod de preparare

mezelurile si afumaturile se taie cubulete foarte mici.Ciupercile le inmuiem in putin ulei si dupa ce s-au racit se maruntec foarte mici la blender sau cu masina de tocat sau din cutit.Ouale fierte tare se maruntesc cu furculita.Castravetii si gogosarii se taie cubulete mici. In acest mozaic se pune maioneza de casa dupa gust si miezul de paine ce l-am scobit din bagheta.Potrivim de acru, de sarat si de condimente.Umplem bagheta o dam la rece in folie si o taiem cand o consumam


Ultima editare efectuata de catre Didina Sava in Dum Mar 25, 2012 5:00 am, editata de 13 ori
avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3505
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Ciuperci cu maioneza,usturoi si patrunjel verde

Mesaj  Didina Sava la data de Sam Iul 23, 2011 12:08 am

Ciuperci cu maioneza,usturoi si patrunjel verde

Ingrediente

un Kg de ciuperci de cultura
doua trei cepe taiate pestisori
ulei pt topit ciupercile
maioneza de casa dintr-un ou crud si unul fiert
o capatana mare de usturoi pisat
un snop de patrunjel frunze taiat maruntel

Mod de preparare

Se curata ciupercile si se taie feliute subtiri care se pun la inabusit cu ceapa taiata pestisori,sare si putin ulei.Se tin pe foc pana scade toata apa din ele.Atentie se pun la inceput pe foc mic cu putin ulei pana lasa ciupercile apa .Nu se adauga deloc apa.
Intre timp preparam o maioneza obisnuita dintr-un ou crud si unul fiert,Usturoi se pune dupa gust,eu punand destul de mult.Se taie patrunjelul frunze cat de mic putem.Se amesteca toate ingredientele si obtinem cele mai gustoase ciuperci cu maioneza.Ae potrivesc de sare ,de piper,de acru, adaugand lamaie daca trebuie si se dau la rece.





Ultima editare efectuata de catre Didina Sava in Sam Iul 23, 2011 3:26 am, editata de 1 ori
avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3505
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Saleuri din aluat fraged

Mesaj  Mihaela Nastasa la data de Sam Iul 23, 2011 1:12 am

Saleuri din aluat fraged


Ingrediente: pentru trei tavi de saleuri


200 grame unt gras
200 grame smantana grasa de la tarani
200 grame faina
sare, chimen, mac sau susan
ou pentru uns
faina pentru modelat

Mod de preparare


Se face un aluat din faina, smantana si unt. Iese ceva moale care se tine de mana. Se da la congelator minimum jumatate de ora invelit intr-o folie alimentara.
Apoi botul inghetat se imparte in trei si cu multa faina pe planseta intindem pe rand cate o foaie din care se taie saleurile.Se ung cu ou, se presoara cu ce dorim: mac, chimion sau susan si se coc la foc iute.
Sunt cele mai fragede saleuri, ( aluatul creste in dimensiuni de trei ori) din toate retetele pe care eu le cunosc. Am facut cu mare drag doua portii pentru ziua Didisoarei, adica astea de le vedeti in poza,intrucat ea nu mai facea fata, fizic si ca timp sa  mai coaca si saleuri, la cate briose, prajituri, placinte aperitiv, baghete umplute,ciuperci, toate cate le  vad postate si  aici  mai sus in site le-a pregatit singura si intr-o singura zi,special pentru oaspetii invitati la ziua ei.
avatar
Mihaela Nastasa

Numarul mesajelor : 4
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 23/04/2011

Sus In jos

Salata de vara cu urda

Mesaj  Didina Sava la data de Mar Aug 23, 2011 10:36 am

Ingrediente



-rosii taiate felii
-castraveti taiati felii cat mai subtiri
-ceapa rosie taiata pestisori
-ridichi
-0 legatura de marar
-urda
-sare, piper, praf de curry,
-cateva masline de decor
un pic de telemea sau cascaval de ras pe deasupra

Mod de preparare


Se taie legumele si in loc de ulei in salata se pune urda faramitata care se desface ca o maioneza.Se serveste cu casavacal ras si decorata cu masline




avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3505
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Conservarea icrelor proaspete si salata de icre

Mesaj  Didina Sava la data de Dum Ian 29, 2012 10:22 pm

Conservarea icrelor

Eu de foarte multi ani nu cumpar salata de icre din magazine ci mi-o prepar singura din icre conservate de mine.Astfel de regula cand cumpar caras sau crab in special in postul Craciunului aleg icrele, le separ bine de pielite si "camasa" in care le gasesc la curatul pestelui, si pun peste ele sare fara iod (sare de muraturi) .Le amestec bine cu sare.Am grija sa nu pun exagerat de multa sare, intrucat eu prepar icrele natural adica fara paine sau gris fiert si nu vreau sa fie salata de icre exagerat de sarata.
Icrele proaspat colectate cu multa grija din sacii abdominali care cautam sa ii desprindem de pe peretii interiori ai burtii pestelui cat mai intregi, le despilitez si sarez dupa cum v-amn spus.Le pun intr-un borcan, le tasez cu grija sa nu ramaie spatii goale si le dau la frigider, cu putina sare presarat deasupra.La un borcan de 400 grame de icre proaspete se pune se pune o lingura cu varf de sare NEIODATA. Maturarea icrelor dureaza 15 zile. Adica dupa 15 zile icrele se inrosesc, si noi putem sa le folosim pentru a prepara salata de icre.Icrele cu sare, in borcane la frigider pot fi pastrate luni de zile. Cand vrem sa preparam salata scoatem cate ne trebuie din borcan, nivelam restul icrelor , stergem peretii borcanului cu un servetel, presaram putina sare si repede la frigider.Pentru a prepara salata de icre dintr-un litru de ulei, sa spunem, avem nevoie de doua lingure pline cu varf de icre astfel conservate.

Prepararea salatei de icre

Ingrediente

- doua lingura mari de icre conservate cu varf
- un litru de ulei
- zeama de la doua lamai
- apa minerala
- 4 cepe rase pe razatoarea mica
- miez de paine (facultativ)
- o lingura de icre nesfarmate( facultativ)

Mod de preparare

Se pun icrele intr-un castronel mic si alegem cu grija toate pielitele eventual ramase.
cantitatea de icre dorita, si se lasa sa ajunga la temperatura camerei. Uleiul si lamaia folosite, trebuiesc deasemenea sa fie la temperatura camerei. Apoi incepem sa spargem icrele frecandu-le energic cu lingura, dar cel mai usor cu cu pisalogul de lemn de la piulita de usturoi.Icrele se freaca bine pana ce se spumeaza, pana se sparg icrele ca sa poata incorpora uleiul, ca la o maioneza.



Cand consideram ca am spart icrele incepem sa punem cate un pic de ulei.La inceput incorporam manual uleiul.Este important ca inca de la inceput icrele sa fie foarte vartoase,intrucat daca sunt moi se vor taia pe parcurs.De aceea ca sa aveti reusita sigura eu recomand sa puneti in icre cate o lingura de ulei sa frecati bine si daca e inca moale compozitia se poate pune un pic de paine. Adica o felie, doua de paine le frecati usor astfel incat firmiturile sa fie cat mai mici.Ele vor prelua umezeala din compozitia de icre.Se mesteca cu grija pana compozitia devine foarte vartoasa..De abia dupa aceea se poate muta in vasul in care incorporam uleiul cu mixerul.



Pentru ca la un moment dat constatam ca compozitia este foarte vartoasa putem adauga zeama de lamaie avand grija sa nu le acrim prea tare.Deasemenea putem dauga si cate un pic de apa minerala, dar cu grija sa nu subtiem prea tare salata de icre. In felul acesta continuam pana incorporam tot uleiul.La final mai adaugam un pic de apa minerala astfel incat acestea sa se emulsioneze frumos si salata sa fie legata si spumoasa.Icrele trebuie sa stea pe lingura, adica sa isi pastreze forma cand le asezam in farfurie, trebuie sa aiba o consistenta ca de frisca,sa adere la peretii vasului. Apa minerala spumuieste si albeste icrele.
Daca cumva icrele s-au taiat, scurgem tot uleiul, si apoi adaugam miez de paine pana se ingroasa bine compozitia si o luam de la inceput cu frecatul valorificand uleiul ce l-am scurs.
Cand icrele sunt gata, le mai potrivim de acre, adica mai daugam lamaie dupa gust si ceapa.Eu ceapa o dau pe razatoare, o clatesc in sita sau tifon, o storc bine in tifon si apoi o amestec cu icrele.Procedez asa pt ca astfel ceapa nu oxideaza, nu se amareste si da un bun gust in salata de icre.Icrele astfel preparate adica cu ceapa rasa si spalata au acelasi gust si savoare cateva zile tinute la frigider.
Facultativ daca aveti icre conservate suficiente se poate pune in compozitie o lingura de icre nesfaramate pentru aspect si gust ales al salatei de icre. Icrele acestea raman intregi sile simti cum se sparg in gura. Icrele se dau la frigider si se consuma doar dupa ce s-au racit bine. Nu se pun in congelator intrucat se taie.

avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3505
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Salata cu maioneza,legume fierte si muraturi-a la Didina

Mesaj  Didina Sava la data de Lun Feb 13, 2012 8:56 am

Salata cu maioneza, legume fierte si muraturi a la Didina

Ingrediente

-telina fiarta
-morcov fiert
-carne de pui fiarta
-muraturi- castraveti, gogonele, gogosari la otet,harbuz murat, dovlecei, conopida,etc
-2 oua
-ulei
-zeama de lamaie
-sare, piper
-cativa catei de usturoi pisati
-o legatura de patrunjel verde

Mod de preparare

Dupa cum v-am spus in reteta de mai sus, al treilea meniu gandit de mine sa il prepar din pui este o salata a la Didina.
Astfel incat o parte din legumele fierte in supa( telina ,morcov si pastarnac) si carnita desosata am folosit-o pentru prepararea unei salate. Am facut o maioneza dintr-un ou crud si unul fiert in care am adaugat usturoi pisat si frunze de patrujel tocate. Am adaugat diverse muraturi avute prin camara, azi castraveti si gogosari, toate taiate asa in cuburi mai mari, mai mascate, mult mai mari ca la salata boeuf.Toate aceste ingrediente se amesteca, se potrivesc de sarate si se pipereaza. Pofta buna.





avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3505
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Paste (spirale) cu sos de ardei si piept de pui

Mesaj  Didina Sava la data de Dum Feb 19, 2012 7:18 am

Paste (spirale) cu sos de ardei si piept de pui


Ingrediente



-2 bucati piept de pui
-3-4 ardei gras
-3 bucati ceapa
- cativa catei de usturoi
-400 ml supa de carne
-150 ml ulei
- 400 grame paste mai late
-piper, sare, ierburi de Provence


Mod de preparare



Pastele se pun la fiert in apa clocotita.Se fierb al dente (adica mai putin decat normal).Se clatesc in sita cu apa rece.
Pieptul de pui se taie cubulete aproximativ egale.Se pipereaza si se pudreaza cu ierburile de Provence.Se pune la prajit in uleiul incins.Ceapa si ardeii se taie cubulete cat putem de mici, iar usturioul se piseaza cu un zdrobitor.Se pun peste pieptul usor rumenit si se lasa la foc mic acoperit, turnand si un pic din supa de carne.Dizolvam bulionul in restul de supa de carne si dupa ce carnea si legumele sunt fierte, le turnam peste acestea.Mutam totul intr-o oala mai mare si adaugam pastele.Lasam sa traga cateva clocote cu sosul.
Se servesc cu smantana dulce.




Ultima editare efectuata de catre Didina Sava in Sam Mar 24, 2012 8:40 am, editata de 1 ori
avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3505
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Salata berlineza

Mesaj  Didina Sava la data de Dum Mar 04, 2012 10:38 am

Ingrediente:

-500 grame limba de vaca sau muschi de vaca fiert taiat cubulete
-8 bucati castravete murat taiati feliute
-1 kg de ceapa taiata pestisori
-sare, piper, boia de ardei, curry, praf de menta
-otet de la gogosari
-250 ml ulei
-3 oua pt maioneza
-2 linguri mustar
-2 linguri bulion
-cartofi pt copt la gratar
-felii de gogosar pt decor

Mod de preparare


Fierbem limba sau muschiul in apa cu sare si condimente.Ceapa taiata doar o oparim in zeama de la carnea fiarta. Facem o maioneza din ulei, doua oua fierte si unul crud.In maioneza adaugam mustar si bulion.Amestecam toate ingredientele in care mai adaugam boia dulce , piper, curry si praf de menta si otet de la gogosari.Salata trebuie sa fie foarte picanta. O servim alaturi de cartofi copti la gratar.




Ultima editare efectuata de catre Didina Sava in Mar Mar 06, 2012 12:59 pm, editata de 1 ori
avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3505
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Cartofi copti la gratar cu branza

Mesaj  Didina Sava la data de Sam Mar 24, 2012 1:04 am

Cartofi copti la gratar cu branza


2,3 cartofi foarte mari
branza de burduf sau cascaval, sau cas de oi sarat,sau telemea
praf de curry,piper,sare
putin unt,o lingura doua de smantana,etc

se aleg doi trei cartofi foarte mari dar mai mult lungi decat grosi care se spala foarte bine sub jet de apa cu un spalator de sarma de plastic .Se sectioneaza in jumatate pe lungul cartofului si se scobeste cu cutitul o portiune ca sa ramaie o barcuta.Asa pregatiti se pun la copt pe gratarul cu apa,intai pe partea cu coaja deasupra apoi pe partea cu miez.Cand sunt aproape copti se prind cu un servet si cu o furculita zgariem putin continutul .Inauntru asezam branza de burduf sau cascavalul sau casul sarat dat pe razatoare ,sau o lingura de samntana apoi telemea si se mai pun oarasi la copt sub capacul gratarului .Deasupra se pudreaza cu praf de curry.Se consuma fiebinti asa rumeni cu tot cu coaja ,dar sunt tot foarte buni chiar si dupa ce s-au racit complet.In gaoacea cartofului facultativ se poate pune un pic de unt sau alte condimente (amestec de piper ,chimion pisat ,etc),sau se poate pune cate un ou care se va coace foarte frumos .Pt asta trebuie sa scobim mai adanc ca sa facem loc in gaoace si pentru branza si pt oul crud.acum daca parte de cartof scobita am putut sa o scoatem pe de-antregul ,o coacem alaturi pe gratar iar dupa ce am pus branza o asezam ca un capacel.Daca in gaoace punem doar smantana, curry si un ou crud si se pune capacelul.Cand oaspetii ridica capacelul au o supriza gasind oul copt inauntru.
Cartofii astfel pregatiti sunt deosebit de buni ,reci, calzi.Eu mai obisnuiesc si coc alaturi pe gratar felii de vinete si dovlecei.Pe acestea cand sunt gata torn o lingura de smantana sare si praf de curry care le servesc garnitura pe langa cartoful umplut la gratar.





avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3505
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Aperitiv din ficat de porc

Mesaj  Didina Sava la data de Sam Mar 24, 2012 8:07 am

Aperitiv din ficat de porc

Ingrediente

- un kg ficat de porc
- 500 grame carne mai grasa
- castraveti murati
- o ceapa cruda
- o mana de masline
- o legatura marar
- ardei gras crud sau gogosari murati
- o lingura de mustar iute
- piper, cimbru, sare
- ulei pt prajit ficatul
-miez de la jumatate de paine
- 2 oua fierte facultativ
-100 grame unt facultativ

Mod de preparare

Ficatul il taiem suvite subtiri de circa 1,5 cm si il condimentam cu piper.Il prajim pt scurt timp si pe o parte si alta in ulei.Nu il lasam mult timp la prajit pt ca se amaraste. Nu se sareaza decat dupa ce il scoatem din tigaie, pt ca se intareste.Il lasam la racorit acoperit pudrandu-l cu praf de cimbru.Carnea se fierbe in apa cu sare si condimente.Se dau prin masina de tocat. Castravetii murati si ardeii sau gogosarii se taie patratele mici. Maslinele se lasa suvite mai mascate.Mararul se taie maruntel.Ceapa se taie marunt si se freada cu sare.Se clateste cu apa si se stoarce in tifon. Se adauga in compozitie.Miezul de paine se farama cat mai maruntel.Se adauga si uleiul in care am prajit ficatul. Adaugam lingura de mustar si potrivim de sare si piper.Daca dorim putem adauga si doua oua fierte tari sfarmate cu fruculita si un pic de unt ca sa aiba un gust mai fin.








avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3505
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Salata de primavara cu hasmatuchi

Mesaj  Didina Sava la data de Joi Mai 03, 2012 6:50 am

Salata de primavara cu hasmatuchi


Ingrediente

-1kg de cartofi fierti in coaja
-4-5 oua fierte taiate felii
-4-5 cepe mari taiate pestisori
- un morcov mare ras pe razatoarea mica
- cateva ridichi
- un manunchi mare de hasmatuchi sau patrunjel verde
-5-6 castraveti murati
- o mana de masline
- sare, piper, mustar si zeama de lamaie pt maioneza
- ceapa verde cu foi taiata maruntel rondele
- ulei pt maioneza
- un ou crud pentru maioneza

Mod de preparare

Se fierb cartofii intregi in coaja.Se curata si dupa ce s-au racit se taie rondele.Ceapa taiata pestisori o oparim in apa clocotita cu sare in care o tinem cufundata cateva minute sa iasa iuteala.Ridichile, ceapa verde, ouale fierte si castravetii murati se taie rondele.
Se face o maioneza dintr-un ou crud si unul fiert.Hasmatuchiul se taie maruntel si se amesteca in maioneza.Morcovul se rade pe razatoarea mica.Toate aceste legume se amesteca cu maioneaza.Se adauga maslinele,se potriveste de sare, piper si de acru.Cine nu agreiaza hasmatuchiul poate face salata cu patrunjel verde.







avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3505
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Pizza ultrarapida cu aluat foetaj cumparat

Mesaj  Didina Sava la data de Mar Dec 04, 2012 9:02 am



Ingrediente

-un pachet cu aluat foetaj
-200 grame carnati taranesti taiati felii
-200 grame salam oarecare taiat bucatele
- 2 gogosari rosii sau 2 ardei mari
- o mana de masline
-3 cepe potrivite
- piper si praf de curry
-3 linguri de mustar
- un ou
- 200 grame cascaval

Mod de preparare

Se aseaza pe tava o foaie de aluat foetaj intinsa destul de subtire.Deasupra se unge cu un ou batut cu 3 linguri de mustar. Se aseza feliile de salam, carnati, masline , ardei si ceapa taiata pestisori.Se rade cascavalul pe intreaga suprafata. Se presoara cu piper si praf de curry. Se coace la foc iute 30 -40 minute maximum.



avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3505
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Şniţele din fileu de porc sau piept de pui, curcan

Mesaj  Didina Sava la data de Vin Feb 01, 2013 10:20 am

Şniţele din fileu de porc sau piept de pui, curcan



Ingrediente:


-fileu de porc, sau piept de pui de curcan
- oua
-lapte
-făină
-piper
-praf cimbru
-sare
-ulei pt prăjit

Mod de preparare

Carnea se feliază, se curăţă de grăsime, se bate uşor pe fund cu ciocanul de şniţele. Peste carne se pune o pungă de nailon, şi peste pungă se bate cu ciocanul, astfel încât să nu se zdrenţuiască carnea.Se pudrează cu sare, cimbru şi piper. Ouăle intregi se bat spumă şi se adaugă făină şi lapte până se obţine o pastă ca pentru clătite.Se adaugă piper, sare. Carnea se tăvăleşte prin făină, si se inmoaie in castronul cu ou, lapte şi făiniă. Se scurge şi se pune în tigaie la prăjit in ulei încis. Eu le prăjesc la foc potrivit sub capac. Nu le rumenesc prea tare. Când sunt gata pe o parte le întorc. Le las la scurs pe serveţele absorbante


avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3505
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Paste fierte direct în sos!

Mesaj  Didina Sava la data de Lun Feb 01, 2016 8:59 am

Paste fierte direct în sos!

Acum câteva zile am citit undeva pe internet și regret la modul sincer că nu îmi aduc aminte pe ce blog am citit, deoarece aș fi menționat aici sursa ideii cu mulțumirile mele, o rețetă de paste în care pastele erau puse crude direct în sos să fiarbă. Mi s-a părut foarte interesant, ușor de preparat și am vrut să probez cât de repede se fierb pastele și cum iese mâncarea preparată astfel.
Prin urmare eu nu am respectat rețeta citită acolo, practic am furat ideea cu pusul unor paste de orice fel direct crude să fiarbă intr-un sos oarecare. Bine, cică rețeta e veche de când lumea pe la italieni, ba și pe la noi, unii români s-au săturat deja, dar eu ce să fac de curând am aflat despre ea.
Așadar am luat din cămară o sticlă de sos de roșii producție personală, 3 cepe medii, o bucățică de carne fiartă vreo 300 grame (se poate și cu o conservă de carne de porc sau de vită) tăiată cubulețe mărunțele, cele ierburi vrăjite uscate de mine: cimbru anirositor, praf de frunze de țelină, chiperi proaspăt măcinat, un păhăruț mic de ulei, câteva rotocoale de tăiței cu ou cumpărați (vreo Cool și am trecut la treabă.
Am tăiat ceapa cum mi-a venit la socoteală, am pus-o cu uleiul, sare și un pahar mic de apă să se frăgezească. Când s-onmuiat binișor am pus sucul de roșii mai groscior din sticlă, că acela limpede de deasupra l-am băut, carnea, ierburile și piperul, am cocoțat oala pe o tablă, am acoperit-o și am lăsat-o să folfăie la foc mic, învârtind când și când. La o vreme mi s-a părut că sosul e gata și prin urmare am mai adăugat o cană de apă și vreo 8 rotocoale de tăiței așa cum le-am scos din pungă. Le-am acoperit cu sos. După vreo 3 minute ele s-au înmuiat așa că le-am desfăcut ușor cu furculița să nu rămâie stolohan după ce-or fierbe, având grijă să nu le rup. Acum mă gândesc că ce ar fi fost să le las așa adunate, ele să se umfle șă să le așez în farfurii ca niște cuiburi (alt design, altă meserie!...data viitoare încerc emoticon smile )Le-am acoperit și le-am lăsat la foc mic să fiarbă. Am rămas uimită cât de repede au fiert, că le poți lăsa ardente sau mai făcute după cum îți e gustul... și culmea sunt minunate. Am sărbătorit rețeta cu un păhărel de vin alb care a mers la inimă cu o porție de astfel de paste. Deci să ne fie de bine mie și lui nepotu' Andrei care se pune chezaș cu jurământ să nu faca mărturie falsă despre cât de bune au ieșit.

avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3505
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Re: Gustări şi aperitive

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum