Forumul Prieteniei
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Ultimele subiecte
» „Flori de piatră-Bijoux" albumul II-bijuterii artizanale marca Didina Sava
SFANTA MARIA Icon_minitimeIeri la 5:21 pm Scris de Didina Sava

» Decorațiuni din fetru
SFANTA MARIA Icon_minitimeLun Dec 28, 2020 3:35 pm Scris de Didina Sava

» Roxana Elena Sava-lucrari de arta plastica personale
SFANTA MARIA Icon_minitimeJoi Ian 16, 2020 8:12 pm Scris de Didina Sava

» Mihaela Moşneanu
SFANTA MARIA Icon_minitimeVin Feb 23, 2018 6:30 pm Scris de Mihaela Moşneanu

» „Flori de piatră-Bijoux" albumul I-bijuterii artizanale marca Didina Sava
SFANTA MARIA Icon_minitimeLun Mar 13, 2017 3:15 pm Scris de Didina Sava

» Heraclidul Alb roman semi-SF
SFANTA MARIA Icon_minitimeMar Iul 12, 2016 12:43 am Scris de Varganici Costica

» Singurătăţile noastre-Titi Nechita
SFANTA MARIA Icon_minitimeSam Mar 19, 2016 12:03 pm Scris de tyk

» Gustări şi aperitive
SFANTA MARIA Icon_minitimeLun Feb 01, 2016 6:59 pm Scris de Didina Sava

» Dorina Neculce
SFANTA MARIA Icon_minitimeDum Mar 15, 2015 1:42 am Scris de Dorina Ciocan

Facebook- Flori De Piatră Bijoux
https://www.facebook.com/floridepiatrabijoux/
Căutare
 
 

Rezultate pe:
 


Rechercher Cautare avansata

Site-uri preferate
Retete culinare
Reţele de socializare
Parteneri
forum gratuit

SFANTA MARIA

4 participanți

In jos

SFANTA MARIA Empty Re: SFANTA MARIA

Mesaj  Petrescu Dan Sam Aug 13, 2011 2:12 pm

Maria.
Nicu se plictisea in pat apasat de greutatea ghipsului care ii imobiliza piciorul achilozat in lipsa rotulei distrusa de microb. Usa salonului alaturat se deschise si in salonul baietilor intra o fetita cu ochi negri, stralucitori si ghidusi care isi flutura coditele cu o miscare scurta a capului si analiza cu atentie baietii imobilizati in paturi.Dupa ce ii privi cu ochi critic, se opri in dreptul patului lui Nicu ii facu cu ochiul sidisparu pe usa pe unde venise, lasand in privirile baietilor o umbra de uimire. Nicu simtise ca parca din privirea ei tasnise o sageata care se oprise in inima. Se simtea fericit dar si trist ca nu o mai vede. Usa se deschise putin si prin fanta lasata fetita ii facu un semn discret cu mana.Surpriza veni in ziua urmatoare cand conducerea spitalului primi dispozitii in conformitate cu indicatiile proletare sa faca mixtarea saloanelor. Si astfel Nicu si Maria, cum se numea fetita, au devenit colegi de salon si vecini de pat.Microbul afectase Mariei coloana vertebrala, dar se putea misca cu usurita lucru pe care Nicu nu il putea face si suferea enorm. Era acum Maria care ii indeplinea toate poftele.Era si mama si sora si prietena. Maria venea dintr-o casa de copii orfani si avea nevoie de afectiune.Citind in priviri, a gasit-o in sufletul lui Nicu. Vremea a trecut, Nicu s-a facut bine s-a intors in familie, dupa 2 ani de spital.Viata l-a purtat pe valurile ei si dupa un timp a uitat de Maria, dar in inima lui intr-un coltisor, amintirea Mariei a ramas nepatata. Dumnezeu sa-ti ajute si sa te ocroteasca Maria, oriunde ai fi.

Petrescu Dan
Petrescu Dan

Numarul mesajelor : 220
Varsta : 77
Localizare : Craiova
Data de inscriere : 03/06/2009

Sus In jos

SFANTA MARIA Empty Re: SFANTA MARIA

Mesaj  Petrescu Dan Vin Aug 12, 2011 11:41 pm

RUGACIUNE AJUTATOARE CATRE SFINTA FECIOARA

O, preamilostivă stăpâna mea, nu mă lepăda pe mine, nevrednicul, ci primeşte această puţină rugăciune a mea din buzele mele cele întinate, şi o du Fiului tău şi Dumnezeului nostru, Care S-a născut cu trupul din tine spre mântuirea noastră; Care pentru noi, păcătoşii, s-a răstignit şi s-a îngropat şi a înviat a treia zi. Deşi fărădelegea mea este mai grea decât toate fărădelegile, totuşi tâlharii şi desfrânaţii pe care Iubitorul de oameni, pentru nemăsurata Lui milostivire, i-a primit şi i-a miluit, îmi dau îndrăznire; şi cu toate că nu te aveau pe tine mijlocitoare bună, nu le-a închis uşa milostivirii Sale. Cum să nu mă primească dar şi pe mine, care nădăjduiesc în ajutorul tău? Milostiveşte-te deci spre mine, Doamna mea, căci poţi toate câte le voieşti, iar pe care le ceri de la Fiul tău le şi ia fără îndoială, deoarece pe tine te-a făcut mijlocitoare creştinilor. Pentru aceasta pe tine te binecuvântăm şi te preaînălţăm în vecii vecilor. Amin.
Petrescu Dan
Petrescu Dan

Numarul mesajelor : 220
Varsta : 77
Localizare : Craiova
Data de inscriere : 03/06/2009

Sus In jos

SFANTA MARIA Empty FECIOARA MARIA in viziunea parintelui Arsenie Boca

Mesaj  Petrescu Dan Vin Aug 12, 2011 10:44 pm

SFANTA MARIA Pozefeb2011166

FECIOARA MARIA in viziunea parintelui Arsenie Boca


Ultima editare efectuata de catre Petrescu Dan in Vin Aug 12, 2011 11:43 pm, editata de 1 ori
Petrescu Dan
Petrescu Dan

Numarul mesajelor : 220
Varsta : 77
Localizare : Craiova
Data de inscriere : 03/06/2009

Sus In jos

SFANTA MARIA Empty Bucură-te Mireasă pururea Fecioară cea plina de har!

Mesaj  Didina Sava Vin Aug 12, 2011 10:18 pm

Către Născătoarea de D-zeu acum cu osârdie sa alergăm noi păcătoşii şi smeriţii şi să cădem cu pocăinţă,strigând din adâncul sufletului:
"Stăpână ajută-ne milostivindu-te către noi !"
Didina va doreşte ca sărbătoarea "Adormirea Maicii Domnului" să vă găsească înoiţi în făptură după sfântul post şi netulburaţi de viforul gândurilor necredincioase.
Bucură-te Mireasă pururea Fecioară cea plina de har!


Bucură-te Mireasă pururea Fecioară cea plina de... de rasarit_de_zori
Didina Sava
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 4306
Varsta : 58
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

https://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

SFANTA MARIA Empty SFANTA MARIA

Mesaj  Rodica Rodean Sam Aug 15, 2009 7:12 am

Pentru toate doamnele si domnisoarele care sarbatoresc ziua onomastica in data de 15 August, le dorim sa se bucure de viata, de zambete, de tot ce e frumos

La multi ani!
SFANTA MARIA 1157677890035840355S600x600Q85

SFANTA MARIA 1157677830035840355S600x600Q85


Rugaciune
"Întru naştere fecioria ai păzit, întru adormire lumea nu ai părăsit, de Dumnezeu Născatoare. Mutatu-te-ai la viaţă, fiind Maica vieţii, şi cu rugăciunile tale izbăveşti din moarte sufletele noastre.”

Obiceiuri de Sfanta Maria
Sfanta Maria Mare (Adormirea Maicii Domnului) este praznuita in fiecare an la 15 august. In dimineata acestei zile, femeile merg la biserica si impart struguri, prune si faguri de miere. Apoi, femeile merg in cimitir si tamaiaza mormintele rudelor.

Ciobanii coboara oile de la munte (La Santamaria Mare / Tulesc oile la vale!), barbatii isi schimba palaria cu caciula (A venit Santamarie / Te-ai p...in palarie!), se interzice scaldatul in apa raurilor spurcata de cerb si dormitul pe prispa sau in tarnatul casei.

De Sfanta Marie, fetele purtau o planta numita "navalnic", care avea puterea sa aduca petitori.

Daca in apropierea zilei Sfintei Marii infloreau trandafirii, era un semn ca toamna va fi lunga.

In sudul tarii se angajau pandarii la vii si se luau masuri de protectie magica a podgoriilor impotriva pasarilor.

De pe 15 august se deschidea, in satul traditional, un important sezon al nuntilor, sezon care tinea pana la intrarea in postul Craciunului. In aceasta zi se organizau targurile si iarmaroacele de toamna.

Perioada dintre cele doua Santamarii, Santamaria Mare (15 august) si Santamaria Mica (8 septembrie), era considerata perioada cea mai potrivita pentru semanaturile de toamna.

In aceasta zi erau adunate ultimele plante de leac.

In perioada postului Sfintei Marii fetele isi cos costume speciale, lucrate numai in alb, pentru pelerinajul din zilele de 14-15 septembrie la manastirile care poarta hramul Sfanta Maria (Ciosa, Nicula, Moisei, Manastirea Hodos Bodrog, Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus, Tismana, Rohia, Bixad, etc).
Rodica Rodean
Rodica Rodean

Numarul mesajelor : 544
Varsta : 70
Localizare : IASI
Data de inscriere : 01/06/2009

Sus In jos

SFANTA MARIA Empty Fecioara Maria

Mesaj  Petrescu Dan Vin Aug 14, 2009 5:06 pm

Fecioara Maria

Acest articol se referă la Maria, mama lui Iisus din Nazaret, care este cunoscută şi ca Fecioara Maria. Pentru alte sensuri vedeţi Maria (dezambiguizare).
Maria din Nazaret sau Fecioara Maria (din ebraică Miryam מרים; n. aprox. 17 î.Hr. probabil în Ierusalim, azi Israel - d. aprox. 45 d.Hr. probabil în Efes, azi Turcia) a fost, conform scrierilor Noului Testament, mama lui Iisus din Nazaret. Conform proto-Evangheliei după Iacob a fost fiica lui Ioachim şi Ana. Conform Noului Testament, în momentul conceperii lui Iisus Cristos, fapt ce i-a fost revelat de Arhanghelul Gabriel, ea era logodnica lui Iosif din Nazaret. În tradiţia creştină (ortodoxă, catolică, anglicană şi luterană) precum şi în cea musulmană, a rămas prin minune virgină în timpul conceperii şi naşterii lui Iisus.
Al treilea sinod ecumenic, ţinut la Efes în anul 431, convocat pentru a dezbate asupra învăţăturii dioprosopiste a patriarhului Nestorie [1], a confirmat învăţătura Bisericii primare cu privire la Maica Domnului (gr. Theotokos, "Născătoarea de Dumnezeu"). Conform definiţiilor dogmatice adoptate de acest sinod ecumenic, la fel cum păcatul a venit în lume printr-o femeie (Eva), tot printr-o femeie (Maria) a venit în lume şi mântuirea. Maria a fost denumită de aceea "noua Evă".
Venerarea Mariei ca fecioară joacă un rol important deopotrivă în bisericile ortodoxe, cea catolică, cea anglicană şi cele orientale. Un număr foarte mare de biserici şi catedrale îi poartă numele, inclusiv spre exemplu 70% din catedralele franceze.
Sărbătorile Maicii Domnului
Principala sărbătoare a Mariei este la 15 august ("Sfânta Maria Mare"), sărbătoare care se numeşte oficial în biserica romano-catolică "Ridicarea la Ceruri a Fecioarei Maria", iar în bisericile ortodoxe "Adormirea Maicii Domnului". Recent biserica anglicană a introdus "Sărbătorirea Binecuvântatei Fecioare Maria" pe aceeaşi dată.
În plus, toate aceste biserici sărbătoresc Naşterea Maicii Domnului ("Sfânta Maria Mică"), pe 8 septembrie, iar pe 12 septembrie, în Biserica romano-catolică se sărbătoreşte Sfântul Nume al Mariei (aluzie la respectul datorat Maicii Sfinte şi încrederea în puterea invocării respectuoase a acestui Nume, ca semn de binecuvântare şi tărie în faţa ispitelor).
Pe 25 martie biserica catolică şi cele ortodoxe sărbătoresc Buna-Vestire, în timp ce cea anglicană sărbătoreşte Ridicarea Sa la Ceruri.
Bisericile ortodoxe, greco- şi romano-catolice sărbătoresc Intrarea în biserică a Maicii Domnului (sau Aducerea Maicii Domnului la Templu) pe 21 noiembrie.
Biserica catolică mai sărbătoreşte Neprihănita Zămislire a Preasfintei Fecioare Maria pe 8 decembrie şi, după Conciliul al Doilea de la Vatican, a schimbat denumirea sărbătorii de 1 ianuarie din Tăierea împrejur în Solemnitatea Sfintei Fecioare Maria, Maica lui Dumnezeu, Regina păcii.
În evul mediu, în unele regiuni ale Europei de vest Adormirea şi Ridicarea la Ceruri se sărbătorea în ianuarie şi februarie.
Biserica anglicană mai sărbătoreşte Purificarea Sfintei Fecioare Maria pe 2 februarie.
Bisericile ortodoxe şi cele greco-catolice mai sărbătoresc:
• Adunarea [credincioşilor în cinstea] Preasfintei Fecioare, Născătoare de Dumnezeu pe 26 decembrie
• Acoperământul Maicii Domnului pe 1 octombrie
• Izvorul Tămăduirii în Vinerea luminată, adică vineri în Săptămâna luminată, de după Paşti
• Zămislirea Sfintei Fecioare de către Sfânta Ana pe 9 decembrie
• Punerea în raclă a cinstitului veşmânt al Maicii Domnului la 2 iulie
• Punerea în raclă a brâului Maicii Domnului la 31 august.
De asemenea, atât catolicii şi cât şi ortodocşii serbează, în funcţie de ţară, regiune şi tradiţie, diverse apariţii sau icoane ale Maicii Domnului.
Titlurile date Fecioarei Maria


Fecioara cu Pruncul. Pictură murală din catacombele timpurii, Roma, secolul 4.
Titlurile cele mai des atribuite Fecioarei Maria sunt Maica Domnului (Our Lady, Notre Dame, Nuestra Señora, Nossa Senhora, Madonna, numele după care ea este cunoscută cel mai des), Binecuvântata Fecioară Maria, Regina Cerurilor (Queen of Heaven, Regina Coeli) şi altele. Calităţile venerate prin ele sunt sumate în Troparul Maicii Domnului:
"Cuvine-se să te fericim pe tine Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită şi prea nevinovată, şi maica Dumnezeului nostru, ceea ce eşti mai cinstită decât Heruvimii şi mai slăvită fără de asemănare decât Serafimii, care fără stricăciune pe Dumnezeu Cuvântul ai născut. Pe tine, cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, te mărim."
Lucrările teologice se referă la termenul grec Theotokos şi echivalentele sale latine Deipara şi Dei genetrix, traduse ca Născătoare de Dumnezeu sau Purtătoarea de Dumnezeu. Acestea sunt utilizate pentru a accentua că fiul Mariei, Iisus Hristos, este Dumnezeu. Conciliul de la Efes susţine ca părinţii bisericii nu au ezitat să vorbească despre Fecioara Maria ca fiind Maica Domnului, condamnând doctrina Nestoriană, care ţinea că Maria a fost doar mama lui Iisus-omul, nu şi a lui Iisus-Dumnezeu.
Numele ei în alte limbi
Numele Maria potrivit unor surse înseamnă "copil dorit". Altii interpreteaza numele ca insemnand „amărăciune” şi se pronunţă în ebraică Miryam מרים, în arabă Miryam sau Maryam مريم, în greaca Septuagintei Μαριάμ, Mariam, sau Μαρία, Maria, în etiopiană Māryām, în siriană Mart Maryam, în latina târzie Maria.
Cuvântul Maria, este în general considerat ca fiind originar din limba ebraică şi ar proveni din Maryam cu varianta Miryam, numele surorii mai mari a lui Moise. Pare să fie un nume compus din două elemente: mar însemnând picătură şi yâm însemnând mare. Sfântul Ieronim cunoştea această etimologie, deoarece declara că Maria înseamnă Stilla Maris, "picătură din mare". După el, unii copişti au citit greşit cuvântul stilla, picătură, şi au scris stella, stea. De aici provine titlul "Steaua Mării" şi cântecul Ave, maris stella, "Bucură-te, o, stea a mării". Eroarea nu trebuie regretată, deoarece a dat loc unei imagini poetice foarte frumoase.
Unii savanţi consideră, şi nu fără motive, că cuvântul Maryam nu este de origine ebraică, ci egipteană, şi datează din timpul captivităţii evreilor în pământul faraonilor. Conform acestei origini, cuvântul ar fi compus din două părţi, dintre care prima înseamnă "a iubi, a alege pe cineva", iar a doua parte este numele zeului Amon. În transcriere grecească cuvântul a devenit Mariamne, însemnând "aleasă, iubită de Amon". Pentru creştini, cuvântul Maria, după transcrierea ebraică, şi Mariana, după transcrierea grecească, înseamnă "aleasă, iubită de Dumnezeu".
Viaţa
[Conform Noului Testament
În Noul Testament se găsesc relativ puţine referinţe la Maria, iar dintre acestea cele mai numeroase în capitolul întâi al evangheliei după Luca. Acolo este menţionată ca tânără logodită. Conform evangheliei după Luca (Lc. 1,28), a fost vizitată de un înger, care a salutat-o cu cuvântul κεχαριτωμενη (participiu pasiv de la χαριτω, "plăcut"), ceea ce a fost tradus prin "plină de har". După salutul îngerului, acesta i-a vestit că fără să cunoască bărbat, va da naştere unui fiu, care va fi Mesia aşteptat de popor.
Încrederea în Dumnezeu şi modestia Mariei sunt trăsături scoase în evidenţă în evanghelia după Luca, trăsături care au stat la baza venerării Mariei în mediile creştine de mai târziu.
Cu ocazia prezentării pruncului Iisus în templul din Ierusalim, bătrânul Simeon i-a proorocit Mariei suferinţele pe care le va trăi (Luca 2,35). Doar evanghelia lui Ioan o menţionează pe Maria în mod expres ca martoră nemijocită a crucificării fiului ei. Ultima dată este evocată în cartea Faptele Apostolilor (1,14), ca făcând parte din grupul asupra căruia la Rusalii s-a coborât Duhul Sfânt.
[Conform scrierilor şi tradiţiilor creştine de mai târziu
[Fecioara Maria în surse necreştine
Doctrine legate de Maica Domnului
În afară de credinţa în naşterea Domnului, care-i desparte pe creştini de necreştini, există câteva doctrini privitoare la fecioara Maria, care diferă de la o ramură a creştinismului la alta.
[Concepţia imaculată (Neprihănita Zămislire)
Dogmă a Bisericii Catolice din 1854 (papa Pius al IX-lea), Neprihănita Zămislire spune că Maica Domnului a fost fără de păcat încă din prima clipă a conceperii ei (neatinsă nici măcar de păcatul strămoşesc). Neprihănita Zămislire a Maicii Domnului este sărbătorită în Biserica Catolică anual pe 8 decembrie.[2][3]
Venerarea Fecioarei Maria
"Sfânta Fecioară Maria, ca una care s-a învrednicit de cinstea excepţională de a naşte cu trup pe Fiul lui Dumnezeu şi Mântuitorul lumii, este venerată în cultul ortodox ca cea dintâi şi cea mai mare dintre toţi sfinţii, fiind 'Mai cinstită decât heruvimii şi mai preamărită fără de asemănare decât serafimii" [4]. De aceea, cinstirea care se dă Mariei în creştinism (ortodox, catolic, anglican) se numeşte în termeni teologici iperdulie sau supravenerare (sau preacinstire) [5].
[Note
1. ^ Nestorie susţinea că în fiinţa lui Hristos ar exista două persoane diferite: pe de-o parte persoana dumnezeiască a Logosului, pe de alta cea omenească. Astfel, Fecioara Maria nu ar fi născut pe Hristos-Dumnezeu, ci doar pe omul Hristos. Nestorianismul a fost condamnat ca erezie.
Spre deosebire de cinstirea care se dă celorlalţi sfinţi şi care se numeşte simplu dulie sau venerare (cistire).
Petrescu Dan
Petrescu Dan

Numarul mesajelor : 220
Varsta : 77
Localizare : Craiova
Data de inscriere : 03/06/2009

Sus In jos

SFANTA MARIA Empty Sfânta Maria Mare, sărbătoare naţională neoficială

Mesaj  Georgeta Nedelcu Vin Aug 14, 2009 4:27 pm

SFANTA MARIA 1596756eaofuymslv



Pe 15 august, Praznicul Adormirii Maicii Domnului aduce în pelerinaj sute de mii de credincioşi, inclusiv numeroşi români din străinătate

Cel mai de seamă dintre cele 11 evenimente religioase ale anului care o preaslăvesc pe Sfânta Fecioară, Adormirea Maicii Domnului este cel mai important pentru români după Crăciun şi Paşte. În lăcaşurile care poartă acest hram, 40 în ţară şi opt în Capitală, precum şi la târgurile şi bâlciurile organizate cu această ocazie, participă an de an sute de mii de români.

Transilvania. La Mânăstirea Adormirea Maicii Domnului - Nicula din comuna Frizeşu Gherlii, judeţul Cluj, există icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Îndrumătoarea. Pe 15 august, în fiecare an, aici se desfăşoară cel mai important eveniment religios pentru ortodocşii din Transilvania. Un număr impresionant de credincioşi sosesc aici pentru a se ruga la această icoană făcătoare de minuni care, potrivit legendei, a lăcrimat timp de o lună în primăvara anului 1699. Izvoarele istorice atestă că icoana este donaţia nobilului român Ioan Lupşa. La această mânăstire va fi slujbă arhierească şi ÎPS Bartolomeu va fi miercuri în mijlocul credincioşilor alături de un sobor de preoţi.

Praznicul Sfintei Marii de la Mânăstirea Hodoş Bodrog - cel mai vechi lăcaş de cult de pe teritoriul României, cu viaţa monahală neîntreruptă - are o semnificaţie aparte în fiecare an, mai ales că biserica este considerată Grădina Maicii Domnului. Şi în acest an sunt aşteptaţi la Bodrog oameni din toate colţurile ţării, dar cei mai numeroşi sunt, pe lângă arădeni, cei veniţi din Timiş, Bihor şi Hunedoara. Este aşteptată, de asemenea, o prezenţă numeroasă şi din partea pelerinilor din Ungaria. În ajunul marii sărbători, marţi, de la ora 19,30, începe Drumul Crucii, pelerinajul alaiului de preoţi, călugări şi mii de credincioşi, care durează mai multe ore, ritual ce se desfăşoară după modelul Patriarhiei Ortodoxe de la Ierusalim.

Renumită în întreg Ardealul ca loc de reculegere şi mângâiere sufletească, Mânăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus îşi prăznuieşte hramul de două ori pe an, la sărbătoarea Izvorul Tămăduirii şi la Adormirea Maicii Domnului, prilej de pelerinaj pentru ortodocşi. După cum a mărturisit stareţul mânăstirii, Ilarion Urs, pregătirile sunt în toi, pentru că în acest an doreşte ca praznicul să aibă loc la Trapeza nouă, amplasată lângă clădirea Academiei ortodoxe, cea mai mare din Europa. "Este un proiect grandios, iar cu ajutorul lui Dumnezeu îl vom finaliza". La Sâmbăta de Sus sunt aşteptaţi peste 15.000 de credincioşi.

Oltenia. Biserica Madona Dudu din Craiova va fi neîncăpătoare pentru numărul mare de credincioşi care vin în fiecare an în ziua de 15 august pentru a se ruga la Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului. Apoi, de la biserică, direct la bâlci, grătare şi tiribombe.

Cam aşa petrec doljenii sărbătoarea de Sfânta Marie. În fiecare an, Adormirea Maicii Domnului este o zi marcată de multe evenimente în viaţa satului. De regulă oameni credincioşi, ţăranii se trezesc încă de dimineaţă, îmbracă cele mai bune straie pe care le au în cufăr şi se îndreaptă tun spre biserică, acolo unde ascultă întreaga slujbă. Apoi, cu mic, cu mare merg la bâlci.

În Dolj sunt de renume bâlciurile sau târgurile de la Işalniţa, Giubega, Gângiova, Bechet, Mârşani, Bulzeşti, Calafat. Marea sărbătoare adună la Sfânta Mânăstire Tismana din judeţul Gorj ("cea mai veche şi mai măreaţă dintre mânăstirile de peste Olt", cum spunea Grigore Alexandrescu) mii de credincioşi din toată ţara: oamenii vin să caute mângâierea şi harul lui Dumnezeu şi al Sfintei Fecioare între pereţii lăcaşului de cult vechi de peste şase secole. La Tismana, hramul Sfintei Mânăstiri este ziua de 15 august, când creştinii ortodocşi sărbătoresc Adormirea Fecioarei Maria sau Sfânta Maria cea Mare.

La slujbe participă Mitropolitul Olteniei, ÎPS Teofan şi zeci de preoţi. Ceremonialul religios se va desfăşura în curtea mănăstirii, tocmai din cauza numărului mare de participanţi aşteptaţi. Marele bâlci al Sântămăriei începe dis-de-dimineaţă, când comercianţii sosiţi cu marfă îşi aşază tarabele. Îşi aşteaptă nerăbdători clienţii, pregătesc micii şi pun la rece berea şi băuturile răcoritoare.

Mulţi dintre ei vin în poiană cu câteva zile înainte. Pentru localitatea Tismana, bâlciurile înseamnă păstrarea unei vechi tradiţii, un fragment din eternitatea sărbătorilor pastorale, semn al obiceiurilor transhumanţelor tradiţionale. "Peste 15.000 de persoane se vor perinda prin Tismana de 15 august. Aşa este în fiecare an. Bâlciul are loc în poiana de lângă Pădurea Şarşori, iar tinerii din judeţ au obiceiul să vină aici cu corturile cu o noapte înainte. Fac focuri de tabără, cântă şi se distrează. În ziua de Sfânta Maria are loc şi un festival al cântecului popular şi al portului tradiţional", a spus Costel Buzianu, edilul Tismanei.

Moldova. Zeci de mii de oameni sunt aşteptaţi în acest an în judeţul Suceava pentru a participa la slujbele care se vor ţine pe 15 august, de Sf. Maria Mare. Dacă ortodocşii îşi dau întâlnire la Mânăstirea Putna, catolicii vor participa la slujba care se va oficia la Basilica Minor din Cacica. Construită în 1904, biserica de aici găzduieşte icoana Maicii Domnului "Madona Neagră de la Czestochowa", icoană veche din secolul al XVII-lea, despre care se spune că are puteri miraculoase.

De altfel, celebrarea oficială a hramului Maicii Domnului în ziua de 15 august se datorează pelerinajului pentru rugăciune la această icoană făcătoare de minuni. La Putna se adună mii de pelerini, printre cei aşteptaţi anul acesta fiind şi preşedintele Traian Băsescu. La finalul slujbei, credincioşii vor primi o masă din partea călugărilor.

Tot pe 15 august este şi hramul armenilor, la Mânăstirea Hagigadar sau biserica împlinirii dorinţelor. Tradiţia spune că toţi cei care vor înconjura biserica de trei ori în genunchi îşi vor vedea îndeplinită dorinţa pe care şi-o pun. Cele trei hramuri ale bisericilor ortodoxe, catolice şi armeneşti nu adună doar pelerini, ci şi sute de comercianţi ambulanţi şi administratori de bâlciuri, care nu scapă prilejul pentru a face un ban în plus profitând de aglomeraţia care se creează.

Mijlocul lunii august înseamnă pentru tecuceni fierbere mare. Se fac planuri de distracţie şi liste de cumpărături pentru ziua cea mare a bâlciului. 15 august aduce la Tecuci mii şi mii de oameni din toată ţara, meşteşugari, comercianţi şi vizitatori. În ultima vreme, acesta este chiar prilej de mare mândrie şi aducere aminte de cele strămoşeşti pentru cei care muncesc în străinătate şi se întorc acasă în concediu.

Datini şi obiceiuri

În ziua marelui praznic, icoana Maicii Domnului, prezentă în casele românilor, este împodobită cu flori. În familiile cu fete de măritat, icoana este spălată cu flori de busuioc pentru a avea noroc în dragoste;
Acum se culege năvalnicul, o plantă care creşte în păduri, în locuri ascunse, cunoscute doar de femeile vârstnice. În general, planta aceasta este dăruită fetelor pentru a avea noroc să se căsătorească cu un băiat gospodar şi iubitor;
În această zi se culeg flori care sunt bune de leac; gospodina casei duce la biserică fructe - struguri şi prune - pe care le slujesc şi apoi le dau de pomană
pentru sufletul rudelor decedate;
În multe zone ale Munteniei se mai dau de pomană faguri de miere.
Dacă la Sf. Mărie Mare înfloresc trandafirii, tradiţia spune că va fi toamnă lungă;
Este celebrată şi Ziua Marinei, pentru că Maica Domnului este protectoarea marinarilor
La sate, femeile care descântă vor "lega" ciocul păsărilor ca acestea să nu distrugă recoltele de struguri. În sudul ţării se tocmesc cei care vor păzi viile - pândarii;
Se spune că vrăjitoarele învaţă descântecele de la Maica Domnului care le apare în vis. De asemenea, aceasta este invocată la finalul descântecelor pentru că altfel se spune că nu au efect: "Descântecul de la mine şi leacul de la Maica Domnului", spun bătrânele de la sate;
Tot în această zi, care este numită şi Cercurile Sfintei Marii, fetele îşi fac "de dragoste" cu o buruiană ce se numeşte "năvalnic". Acestea poartă planta în sân. Tradiţia spune că aduce peţitori din toată ţara în casa fetei;
În această sfântă zi nu se stă cu fundul pe masă, nu se merge înapoi şi nu se aruncă părul tuns. În caz contrar se spune că Maica Domnului va plânge, iar dracul va râde;
Naşterea Preasfintei Fecioare încheie o perioadă bine definită, marcând în calendarul arhaic sfârşitul verii. E ziua când rândunelele pleacă spre ţările calde, acesta fiind un semn de începere a lucrărilor agricole de toamnă;
Oltenii nu aprind focul în vatră două zile. Este aducător de boală. Candela trebuie să ardă neîncetat, iar oamenii să deschidă uşa când încă nu s-a luminat de ziuă, pentru ca Maica Domnului să intre şi să lase noroc în case.
Sfânta Maria a fost purtată la ceruri de îngeri. La marele praznic ne reamintim evenimentul religios la care face referire Sfânta scriptură. Cu trei zile înainte de mutarea la Fiul Său, Născătoarea de Dumnezeu a fost vestită de Arhanghelul Gavriil. Acesta i-a adus o ramură de finic. Cu astfel de ramuri a fost întâmpinat Iisus la intrarea Sa în Ierusalim. Fecioara Maria a înţeles mesajul şi s-a bucurat că se mută lângă Fiul Său. S-a urcat pe Muntele Măslinilor, locul său preferat de rugăciune, şi s-a rugat.
La întoarcere, Maica Domnului şi-a pregătit cele cuvenite pentru înmormântare, a aprins lumânări şi tămâie, le-a chemat pe vecinele sale şi le-a spus: "Iată, a venit vremea ca eu să vă las şi să mă duc la Fiul meu". După ce a împărţit văduvelor sărace hainele sale, şi-a făcut rugăciunea şi şi-a dat sufletul în mâinile Fiului Său Ceresc. Atunci, un tunet mare a vestit adunarea tuturor Apostolilor lui Hristos la casa Maicii Domnului din Ierusalim. Sf. Petru a început cântarea de înmormântare, apostolii au ridicat patul şi au petrecut-o până la mormânt, în satul Ghetsimani.
Apostolii au făcut cântarea de îngropăciune şi au vegheat mormântul timp de trei zile, aşteptând pe Apostolul Toma, plecat să împlinească altă rânduială. La sosire, el a cerut încuviinţarea obştii să se deschidă Sfântul Mormânt şi să vadă chipul adormit al Maicii Domnului. Spre uimirea tuturor, acolo nu mai era sfântul trup, doar giulgiul stătea drept mărturie a mutării ei la ceruri cu trup cu tot. Spre deosebire de Iisus, Sfânta Maria a fost purtată la ceruri de îngeri, nu prin puterea ei, ca Mântuitorul.

Traditii si superstitii de Sfanta Maria
Este fara doar si poate cea mai importanta sarbatoare religioasa a verii, si in acelasi timp una dintre cele mai insemnate sarbatori pentru romanii. Incarcata cu semnificatii, obiceiuri si traditii mostenite din generatie in generatie, sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului ne umple sufletul de bucurie, de caldura, de speranta si de incredere.
Se spune ca aceasta mare sarbatoare trebuie tinuta cu sufletul deschis, cu precadere de catre cei care isi doresc casatorie, vindecare de o boala, dar si de catre mamele care vor o nastere usoara si copii sanatosi.
Conform traditiei, daca esti nemaritata, pentru ca cel sortit sa-ti apara in prag, trebuie sa ascunzi la san o planta numita “navalnic", sa tii candela aprinsa si sa pui in dreptul icoanei flori proaspat culese, considerate bune de leac si de dragoste. Iar daca te rogi cu credinta si incredere, atat pentru tine cat si pentru altii, ruga iti va fi ascultata.
In credinta populara romaneasca, anumite lucruri sunt total interzise in aceasta zi, daca nu vrei ca fapta ta sa atraga tristetea si lacrimile Maicii Domnului. Este considerat, asadar, de rau augur sa mergi inapoi sau sa-ti tunzi parul si sa-l arunci la gunoi. In ziua de 15 august, in anumite zone ale tarii, femeile impart celor nevoiasi faguri de miere, prune si apa cu o lumanare aprinsa, pentru ca Maica Domnului sa mijloceasca pe langa cel de sus intru iertarea pacatelor celor decedati si izbavirea sufletelor acestora.
In anumite parti ale Romaniei, gestul de a aprinde focul in vatra atrage dupa sine boala si nenorocul, iar barbatii nu au voie sa isi dea jos caciula sau sa se scalde in apele curgatoare. De asemenea, incepand cu aceasta sarbatoare, se da startul semanaturilor de toamna, se cobora in sat stanele de oi, iar batranii satului rostesc descantece pentru bunastarea recoltelor de struguri.
Maria, Maria, ce nume frumos...
LA MULTI ANI ! ! ! toturor celor aflati sub protectia acestui nume sfant!
Georgeta Nedelcu
Georgeta Nedelcu

Numarul mesajelor : 90
Varsta : 76
Localizare : Dolj
Data de inscriere : 13/06/2009

http://frumusica.ning.com/profile/decenupotpostapoeziicaintruncl

Sus In jos

SFANTA MARIA Empty Re: SFANTA MARIA

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum