Ultimele subiecte
» „Flori de piatră-Bijoux" albumul II-bijuterii artizanale marca Didina Sava
Astazi la 6:49 am Scris de Didina Sava

» Mihaela Moşneanu
Vin Feb 23, 2018 8:30 am Scris de Mihaela Moşneanu

» Decorațiuni din fetru
Mier Dec 27, 2017 3:19 am Scris de Didina Sava

» „Flori de piatră-Bijoux" albumul I-bijuterii artizanale marca Didina Sava
Lun Mar 13, 2017 5:15 am Scris de Didina Sava

» Heraclidul Alb roman semi-SF
Lun Iul 11, 2016 1:43 pm Scris de Varganici Costica

» Singurătăţile noastre-Titi Nechita
Sam Mar 19, 2016 2:03 am Scris de tyk

» Gustări şi aperitive
Lun Feb 01, 2016 8:59 am Scris de Didina Sava

» Dorina Neculce
Sam Mar 14, 2015 3:42 pm Scris de Dorina Ciocan

» Mihai LEONTE poetul armoniei si al optimismului...
Dum Noi 30, 2014 11:46 am Scris de Mihai LEONTE

Facebook

Cautare
 
 

Rezultate pe:
 


Rechercher Cautare avansata

Site-uri preferate
Retete culinare
Reţele de socializare
Parteneri
forum gratuit

LANSARE DE CĂRŢI- „Pete de culoare”- Vasilica Ilie, „Niciodată cuvintele...”- George Tei, "Lumea fără mine"-Daniel Dumitrașcu- 22 sept 2012

In jos

LANSARE DE CĂRŢI- „Pete de culoare”- Vasilica Ilie, „Niciodată cuvintele...”- George Tei, "Lumea fără mine"-Daniel Dumitrașcu- 22 sept 2012

Mesaj  Didina Sava la data de Mar Sept 18, 2012 1:52 am

MUZEUL LITERATURII ROMÂNE IAŞI
ASOCIAŢIA LITERARĂ „PĂSTOREL” IAŞI

MUZEUL MIHAIL SADOVEANU
Sâmbătă, 22 septembrie 2012, ora 11

LANSARE DE CĂRŢI, SEMNALE EDITORIALE

„NICIODATĂ CUVINTELE...”- George Tei
„PETE DE CULOARE”- Vasilica Ilie
„LUMEA FĂRĂ MINE”- Daniel Dumitraşcu

INVITAŢI

Scriitorul MIHAI BATOG BUJENIŢĂ
Profesor DENISA POPA GANEA
Actorul CONSTANTIN POPA

Moderator: LIVIU APETROAIE
Coordonator: DIDINA SAVAUltima editare efectuata de catre Didina Sava in Mier Oct 03, 2012 3:23 am, editata de 5 ori
Didina Sava
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3826
Varsta : 53
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

"Niciodata Cuvintele..." George Tei

Mesaj  Didina Sava la data de Mar Sept 18, 2012 2:40 am

"Niciodata Cuvintele..." Tei George
Antologie de autor, 2011, Editura Topoexim
Prefata de Gheorghe PăunUltima editare efectuata de catre Didina Sava in Mar Sept 18, 2012 2:43 am, editata de 1 ori
Didina Sava
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3826
Varsta : 53
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

"Pete de culoare"-Vasilica Ilie

Mesaj  Didina Sava la data de Mar Sept 18, 2012 2:43 am

Vasilica Ilie: Pete de culoare

Postfaţa: Victor Gh. Stan
Note Critice coperta IV:
Liviu Antonesei
Radu Cârneci
Coperta: Mihai Cătruna

Ediţie îngrijită de Didina SavaMai întîi, m-am întîlnit cu poezia Vasilicăi Ilie, despre care am vorbit la o lansare de carte, remarcîndu-i autenticitatea lirismului şi buna personalizare a discursului poetic. După aceea, am citit un scurt roman, excelent scris, pe o temă, dragostea, în care e mai uşor să eşuezi decît să învingi. Am rămas cu regretul că a fost prea scurt! Din fericire, autoarea recidivează cu acest volum de povestiri. Din păcate, pentru mine, cititorul, e iarăşi prea scurt! Pete de culoare pune în lumină aceleaşi calităţi vizibile şi în roman – simţul, ba chiar plăcerea poveştii, fraza excelentă, abilitatea de a extrage evenimentele semnificative. Cum prima parte are şi o puternică dimensiune autobiografică, problema cea mai redutabilă va fi fost evitarea patetismului sau a sentimentalismului. Autoarea reuşeşte acest lucru printr-un apel viguros, însă foarte bine dozat, la umor. Un umor de calitate, indiferent dacă este unul de limbaj şi onomastic sau unul de situaţie. Calităţile de prozator ale doamnei Vasilica Ilie fiind confirmate, parcă am rămas în aşteptarea unui nou roman, poate chiar de mari dimensiuni!"
Liviu Antonesei

"Revenim, oare, la proza scurtă, portret, schiţa, povestire? Scriitoarea Vasilica Ilie ne dovedeşte prin cartea de faţă, că da, genul scurt îşi are încă locul său bine stabilit, deseori cu împliniri remarcabile.Cunoscând bine viaţa în multitudinea-i de întâmplări, înzestrată cu un fin simţ de obsevaţie şi având harul de a spune frumos, autoarea izbuteşte să ne înfăţişeze diverse caractere cu toată fărâma lor de lumină ori durere, cu speranţă şi dăruirea întru bine a fiinţe umane. Lectura acestor simple fragmente ca nişte file de jurnal, m-a emoţionat amintindu-mi de timpul fraged când îl citeam pe Emil Gârleanu, pe Brătescu Voineşti şi, chiar pe bunicul Sadoveanu, fiindcă, da, prozatorii de seamă s-au împlinit şi prin farmecul povestirii.Un cuvânt în plus de laudă autoarei pentru simplitatea zicerii şi iubirea faţă de om şi năzuinţele sale. Vasilica Ilie, care s-a afirmat excelent şi în roman, ne-a bucurat, iată, cu paginile de faţă, care îi conferă, încă o dată, încrederea şi preţuirea cititorilor."

Radu Cârneci


Culoarea zâmbetului

La scriitoarea Vasilica Ilie clişeul umorului diferă de cel clasic, aşa cum dragostea este alta, de la un om la altul sau de la o epocă istorică la alta. Cei care îi lecturează scurtele proze împănate cu un zâmbet în colţul gurii, poate se regăsesc într-o asemenea narare sau chiar au auzit de o întâmplare identică (vezi Răzbunare sau un Concediu ratat).
O privire peste întregul cuprins din Pete de culoare ne duce la o imagine bine imortalizată pe luciul gândirii noastre: proza scriitoarei Vasilica Ilie rămâne o delectare în călătoriile scurte sau de durată ale lectorilor ,,adulţi”.
Întâlnirea cititorului contemporan cu proza din acest volum îi îndepărtează, acestuia, ridurile frunţii, spălându-i-le cu spuma umorului adunată din labirintul mişcării contemporane.
Din toată această mapă cu proze scurte – Pete de culoare – mai reprezentativă zămâne proza Mătuşa Anica şi plăcinta cu mere, unde găsim o împletire de real şi fantastic în jurul unei întâmplări paranormale. Se fac pregătirile de parastas pentru mătuşa Anica. Nepoata defunctei îşi aduce aminte că mătuşei îi plăcea plăcinta cu mere. Aluat pentru aceasta avea doar ,,un boţ”, din care, luată din frigider şi frământată, această imfimă cantitate sporeşte atât de mult încât întreaga suflare prezentă la parastas reuşeşte să mănânce mulţumitor...Această întâmplare pare a fi o fugă a naratoarei între minunile făcute de Iisus. Din cele narate am putea concluziona că moartea este continuarea drumului nevăzut al sufletului celui dispărut şi că alături de trupurile rămase vii în familia căruia i-a aparţinut, revenind, face lucruri paranormale.
O tentă de analiză psihologică se întrezăreşte în proza Un concediu ratat : Diana merge în concediu la Neptun. Aici, la o discotecă, îl cunoaşte pe Lucas, un român bănăţean stabilit în Germania care vine să-şi petreacă vacanţa pe litoralul românesc. La prima vedere, între cei doi se aprind luminiţele..., după care, la aflarea veştii că Lucas este cu soţia infirmă la Neptun, Diana are remuşcări...
Printre prozele aprinse de scânteia zâmbetului se remarcă: Au venit americanii şi Gigilică.
Confesiunile încorporate în cele şaisprezece proze scurte suscită atenţia. Parsonajele par şi chiar sunt din lumea realului contemporan. Ele se mişcă dând Pete de culoare pe curgerea albastră a firului de culoare a lecturii.
Pe un plan apropiat genului de creaţie umoristică, Vasilica Ilie rămâne o scriitoare cu inspiraţie, prin gradarea acţiunilor realizate la persoana înâi.
Umorul şi ironia alergate emoţionant prin povestirile simple şi clare ale scriitoarei Vasilica Ilie lasă impresia exactului într-o colecţie de Pete de culoare, în faţa cititorului avizat.

Victor Gh. Stan
Ultima editare efectuata de catre Didina Sava in Mar Sept 18, 2012 8:37 am, editata de 1 ori
Didina Sava
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3826
Varsta : 53
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

"Lumea fără mine"-Daniel Dumitrașcu

Mesaj  Didina Sava la data de Mar Sept 18, 2012 3:05 am

Dumitrașcu Daniel "Lumea fără mine"
Postfaţă: Bogdan Baghiu (doctor în filosofie) Ilustraţie carte: Maia Martin
Imagine copertă: Maia Martin Melancolie, 2010, 80x40 cm, acril, pânză
Copertă: Didina Sava
Ediţie îngrijită de: Didina Sava
Un început de drum cu un poet retras din lume

A vorbi despre un volum de debut comportă fără îndoială o multitudine de riscuri. Dificultăţile unui asemenea demers rezidă din faptul că de verdictul critic dat, poate fi schimbat în bine sau în rău un destin artistic. Prin urmare aserţiunile critice trebuie să fie unele mai mult de natură constatativă, decât unele de natură axiologică. Astfel tânărul poet Daniel Dumitraşcu adoptă o strategemă de factură romantică, încă din titlul volumui său de debut, dânsul declarându-se fie autoexilat, fie evadat din lumea despre care metaforele sale dau seamă. Poetul, tânăr ca vârstă biologică, vrea să ne arate că poate fi detaşat de lume şi de natura ei. El chiar spune acest lucru într-o metaforă cu rezonanţe cibernetice „Nu-mi da buzz pe mess”. Retragerea din lume trebuie să fie una autentică şi deplină. Lumea poetică a lui Daniel Dumitraşcu este una poluată de iubite agresive încă fiind minore şi de medici proşti, care nu-i pot închide rana. Poetul, căci cu siguranţă acest apelativ nu este unul greşit în cazul e faţă, exersează o retorică definitorie asupra lumii chiar şi în lipsa sa din ea. Nevoia de definiţie parcă îi scapă uneori de sub control sau poate că autorul o vrea intenţionat scăpată de sub control. Este o dialectică bine articulată între starea de prezenţă în lume şi starea de retragere a poetului din lume . Marea calitate a poeziei lui Daniel Dumitraşcu este fermitatea logicii sale poetice, o logică nealterată de anumite canoane de tip criticist. Tănăr fiind, poetul îşi permite luxul de a fi sincron doar cu daimonul său interior, dânsul spunând într-un vers memorabil „mă doare nemurirea sufletului” . Iată doar un vers, care ne confirmă că Daniel Dumitraşcu, deşi retras dn lume, poate fi un poet care să aibă lumea la picioare. Dar pentru acest lucru trebuie, desigur, multe râvnă şi multe nopţi nedormite în compania muzelor. Dar nu-i aşa? Vârsta sa îl recomandă pentru acest supliciu al metaforelor bine tilcuite. Şi voi încheia în asentimentul cugetării de natură socratică a lui Daniel Dumitraşcu, care ne îndeamnă să scriem ca să ne cunoaştem. Şi eu zic că poezia de acum a lui Daniel Dumitraşcu merită să fie una cunoscută de public, iar peste câţiva ani mizez pe o deplină recunoaştere a ei.
Bogdan Baghiu


Ultima editare efectuata de catre Didina Sava in Sam Sept 22, 2012 10:27 pm, editata de 3 ori
Didina Sava
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3826
Varsta : 53
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

mesaje de pe facebook

Mesaj  Didina Sava la data de Mar Sept 18, 2012 8:38 am

Didina Sava
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3826
Varsta : 53
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Re: LANSARE DE CĂRŢI- „Pete de culoare”- Vasilica Ilie, „Niciodată cuvintele...”- George Tei, "Lumea fără mine"-Daniel Dumitrașcu- 22 sept 2012

Mesaj  Dorina Ciocan la data de Mar Sept 18, 2012 10:59 am

Felicitari autorilor si tie, Didina! ma bucur alaturi de voi.

Va doresc mult succes! Cu mare drag!

Imi doresc sa fi putut fi si eu prezenta, dar un eveniment de familie de mult programat la aceasta data ma va impiedica sa ajung. Sufleteste sunt alaturi de voi si va imbratisez pe toti!
Dorina Ciocan
Dorina Ciocan
moderator bloguri

Numarul mesajelor : 1067
Varsta : 54
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 11/11/2009

http://cititordeproza.ning.com/profile/dorinaciocanhttp://www.fa

Sus In jos

Re: LANSARE DE CĂRŢI- „Pete de culoare”- Vasilica Ilie, „Niciodată cuvintele...”- George Tei, "Lumea fără mine"-Daniel Dumitrașcu- 22 sept 2012

Mesaj  Didina Sava la data de Sam Sept 22, 2012 7:44 amMihai Batog Bujeniţă şi Denisa Popa GaneaDenisa Popa Ganea, George Tei, Vasilica Ilie, Constantin Popa
Vasilica Ilie, Constantin Popa, Liviu Apetroaie

Denisa Popa Ganea si Vasilica Ilie

Didina Sava si George Tei
Ultima editare efectuata de catre Didina Sava in Dum Sept 23, 2012 12:53 am, editata de 3 ori
Didina Sava
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3826
Varsta : 53
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Re: LANSARE DE CĂRŢI- „Pete de culoare”- Vasilica Ilie, „Niciodată cuvintele...”- George Tei, "Lumea fără mine"-Daniel Dumitrașcu- 22 sept 2012

Mesaj  Didina Sava la data de Sam Sept 22, 2012 8:12 am

Printre participantii la aceasta lansare am recunoscut pe:

Bogdan Baghiu, Paul Gorban, Mihai Haivas, Eugen Deutsch, Mariana Antuza Antoce, Silvia si Iulian Sîrbu, Sonia şi Liviu Miron, Costel Nechita, Daniel Pantazi, Raul Ovidiu Vasiliu, Daniela Marian, Paraschiva Anton, Liliana Puşcaşu, Nicu Stancu, Constantin Chirilă, Corneliu Grumezea, Iulia Ralea, Anca Oprescu, Mariana Neaga, Elena Pricop, Daniela Stîngaciu, Cornelia Apetroaie, Constantin Chirilă, Cotinel Munteanu, George Grigoraş, Cătălina Cobiliţă,Tanţa Amarandei si altii...Ultima editare efectuata de catre Didina Sava in Dum Sept 23, 2012 12:40 am, editata de 8 ori
Didina Sava
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3826
Varsta : 53
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Re: LANSARE DE CĂRŢI- „Pete de culoare”- Vasilica Ilie, „Niciodată cuvintele...”- George Tei, "Lumea fără mine"-Daniel Dumitrașcu- 22 sept 2012

Mesaj  Didina Sava la data de Sam Sept 22, 2012 9:46 amUltima editare efectuata de catre Didina Sava in Dum Sept 23, 2012 1:17 am, editata de 1 ori
Didina Sava
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3826
Varsta : 53
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Re: LANSARE DE CĂRŢI- „Pete de culoare”- Vasilica Ilie, „Niciodată cuvintele...”- George Tei, "Lumea fără mine"-Daniel Dumitrașcu- 22 sept 2012

Mesaj  Didina Sava la data de Sam Sept 22, 2012 9:56 amDidina Sava
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3826
Varsta : 53
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Filme de la eveniment

Mesaj  Didina Sava la data de Sam Sept 22, 2012 9:56 am

Prezentarea volumului "Pete de culoare"-Vasilica Ilie


Pete de culoare-Vasilica Ilie de rasarit_de_zori


Prezentarea volumului "Lumea fără mine"-Daniel DumitraşcuLumea fără mine-Daniel Dumitrascu de rasarit_de_zori


Prezentarea volumului "Niciodată cuvintele..." George TeiNiciodată cuvintele...George Tei de rasarit_de_zori


Ultima editare efectuata de catre Didina Sava in Dum Sept 23, 2012 6:41 am, editata de 5 ori
Didina Sava
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3826
Varsta : 53
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Re: LANSARE DE CĂRŢI- „Pete de culoare”- Vasilica Ilie, „Niciodată cuvintele...”- George Tei, "Lumea fără mine"-Daniel Dumitrașcu- 22 sept 2012

Mesaj  Ovidiu Raul Vasiliu la data de Sam Sept 22, 2012 12:04 pm

Deosebit eveniment! Felicitări celor trei autori şi ţie, Didi, şi tuturor organizatorilor! Astăzi am cunoscut un mare poet, pe domnul George Tei! Vorba domnului Mihai Batog Bujeniţă: cât timp trăieşte poezia, Dumnezeu ne rabdă.

_________________

Ovidiu Raul Vasiliu
Ovidiu Raul Vasiliu
moderator bloguri

Numarul mesajelor : 728
Varsta : 43
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 28/08/2010

Sus In jos

Re: LANSARE DE CĂRŢI- „Pete de culoare”- Vasilica Ilie, „Niciodată cuvintele...”- George Tei, "Lumea fără mine"-Daniel Dumitrașcu- 22 sept 2012

Mesaj  Ovidiu Raul Vasiliu la data de Sam Sept 22, 2012 12:13 pm

Vasilica, mulţumesc frumos pentru cartea minunată! Am început deja să o citesc şi m-am regăsit încă de la începutul ei în amintirile tale pline de nostalgie din vremea copilăriei. Sărut mâna! flower

_________________

Ovidiu Raul Vasiliu
Ovidiu Raul Vasiliu
moderator bloguri

Numarul mesajelor : 728
Varsta : 43
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 28/08/2010

Sus In jos

Impresii despre eveniment postate pe facebook

Mesaj  Didina Sava la data de Sam Sept 22, 2012 11:06 pm

Didina Sava
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3826
Varsta : 53
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Re: LANSARE DE CĂRŢI- „Pete de culoare”- Vasilica Ilie, „Niciodată cuvintele...”- George Tei, "Lumea fără mine"-Daniel Dumitrașcu- 22 sept 2012

Mesaj  Didina Sava la data de Dum Sept 23, 2012 12:34 am

Fotografii facute de Liliana Puşcaşu

Vasilica Ilie,Silvia si Iulian Sîrbu,Liviu Apetroaie


Ovidiu Raul Vasiliu,Sonia si Liviu Miron, Costel Nechita

Didina Sava
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3826
Varsta : 53
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Re: LANSARE DE CĂRŢI- „Pete de culoare”- Vasilica Ilie, „Niciodată cuvintele...”- George Tei, "Lumea fără mine"-Daniel Dumitrașcu- 22 sept 2012

Mesaj  tyk la data de Dum Sept 23, 2012 5:45 am

Mulţumiri încă odată d-nei Didina pentru invitaţia la acest deosebit popas de suflet şi felicitări celor trei autori care au dăruit câte ceva din prea plinul sufletului lor pentru eternitate.
Felicitări şi nu în ultimul rând, tuturor celor ce au depus efortul pentru ca aceste toate să se întâmple aici pe urmele paşilor atâtor mari înaintaşi.
tyk
tyk

Numarul mesajelor : 306
Varsta : 63
Localizare : IAŞI
Data de inscriere : 08/04/2011

Sus In jos

Re: LANSARE DE CĂRŢI- „Pete de culoare”- Vasilica Ilie, „Niciodată cuvintele...”- George Tei, "Lumea fără mine"-Daniel Dumitrașcu- 22 sept 2012

Mesaj  Dorina Ciocan la data de Dum Sept 23, 2012 5:59 am

felicitari tuturor pentru acest eveniment rafinat si aprecierile mele organizatorilor! mult succes in continuare
Dorina Ciocan
Dorina Ciocan
moderator bloguri

Numarul mesajelor : 1067
Varsta : 54
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 11/11/2009

http://cititordeproza.ning.com/profile/dorinaciocanhttp://www.fa

Sus In jos

Re: LANSARE DE CĂRŢI- „Pete de culoare”- Vasilica Ilie, „Niciodată cuvintele...”- George Tei, "Lumea fără mine"-Daniel Dumitrașcu- 22 sept 2012

Mesaj  Vasilica Ilie la data de Lun Sept 24, 2012 4:04 am

Multumesc celor care au comentat pe aceasta pagina iar pe Didina o felicit pentru tot aportul adus ca aceasta lansare sa iasa bine, inclusiv, pentru poze. Apoi, o felicit ca a descoperit un poet talentat, foarte tanar, pe numele: Daniel Dumitrascu. Ii multumesc frumos pentru tot!
Cu toata dragostea si prietenia,
Vasilica Ilie
Vasilica Ilie
Vasilica Ilie

Numarul mesajelor : 183
Varsta : 65
Localizare : Bucuresti
Data de inscriere : 03/06/2009

http://poezii.biz, netlog

Sus In jos

Re: LANSARE DE CĂRŢI- „Pete de culoare”- Vasilica Ilie, „Niciodată cuvintele...”- George Tei, "Lumea fără mine"-Daniel Dumitrașcu- 22 sept 2012

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum