Ultimele subiecte
» „Flori de piatră-Bijoux" albumul II-bijuterii artizanale marca Didina Sava
Ieri la 6:20 am Scris de Didina Sava

» Decorațiuni din fetru
Ieri la 2:02 am Scris de Didina Sava

» Mihaela Moşneanu
Mar Dec 12, 2017 6:09 am Scris de Mihaela Moşneanu

» „Flori de piatră-Bijoux" albumul I-bijuterii artizanale marca Didina Sava
Lun Mar 13, 2017 5:15 am Scris de Didina Sava

» Heraclidul Alb roman semi-SF
Lun Iul 11, 2016 1:43 pm Scris de Varganici Costica

» Singurătăţile noastre-Titi Nechita
Sam Mar 19, 2016 2:03 am Scris de tyk

» Gustări şi aperitive
Lun Feb 01, 2016 8:59 am Scris de Didina Sava

» Dorina Neculce
Sam Mar 14, 2015 3:42 pm Scris de Dorina Ciocan

» Mihai LEONTE poetul armoniei si al optimismului...
Dum Noi 30, 2014 11:46 am Scris de Mihai LEONTE

Facebook





Cautare
 
 

Rezultate pe:
 


Rechercher Cautare avansata

Web Trafic
Site-uri preferate
Retete culinare
Reţele de socializare
Parteneri
forum gratuit

Fel de fel de mâncăruri rapide sau traditional romanesti

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos

Fel de fel de mâncăruri rapide sau traditional romanesti

Mesaj  Didina Sava la data de Dum Oct 31, 2010 9:59 am

Accesand acest link http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/f14-arta-culinara
ajungeti pe interfata topicului meu de arta culinara, de unde puteti alege spre vizulalizare diverse categorii cum ar fi:

-mancaruri rapide sau traditional romanesti
-supe, borsuri ciorbe de legume si cu carne
-Placinte aperitiv cu diverse umpluturi de frupt si de post
-sufleuri, budinci, musacale
-Muraturi in otet si in saramura-alte preparate(conserve din legume) pentru iarna
-Preparate de post (salate, zacuscă, mancaruri ,etc....)
-Dulciuri rapide,prajituri de frupt si de post si alte deserturi traditionale
-Cozonacul,pasca si placintele moldovenesti-
-Dulceţuri tradiţionale, siropuri, gemuri, compot pt.iarna şi fructe confiate.



Daca aveti anuntati musafiri pe neasteptate si vreti sa îi serviti cu ceva consistent si aspectuos care sa se faca la foc, singur, fara supraveghere prea multa, in timp ce stati de vorba la un aperitiv digestiv cu prietenii va recomand puiul pe sticla la cuptor cu ierburi aromatice

Ingrediente

-Un pui cat mai mare intreg la care ii scoatem pielea
-mozaic de piper rosu ,alb, negru si verde
-usturoi
-cimbru,
-praf de busuioc
-praf de menta
-praf de rozmarin
-sare
-un cubulet de unt

Se curata puiul de piele si se freaca bine, dupa ce facultativ l-ati uns cu putin ulei, cu prafurile de ierburi,sare, piperul pisat, doi trei catei de usturoi pisati ,atat pe din afara cat si prin interior
Se pune puiul infipt intr-o sticla tip borcan in care am pus apa ,catei de usturoi si ierburi aromate
Se aseaza sticla cu puiul intr-o tava in care puteti pune legume ca : cartofi ,morcov ,brocoli,conopida ,dovlecei ,etc, cu putina apa,adica cat sa le acopere.Grasimea din pui se va scurge peste legumele din tava.Se da la cuptor la foc iute,circa o ora sau maxiumum o ora si jumatate daca puiul e foarte mare
Intre timp sunt gata si legumele peste care se pune rapid piper si unt si se gratineaza la foc iute in tava in care sunt deja.
Daca faceti puiul fara legume concomitent, se consuma cu alte garnituri care le doriti: salata proaspata ,gogosari in sos,mujdei ,etc

In momentul in care ati scos puiul de pe sticla il ungeti cat e fierbinte cu un cubulet de unt ca sa aiba gust de unt proaspat
Acest pui are un gust special ,este foarte fraged dar si crocant.Crocant fiind expus la caldura din cuptor dar fraged pt ca aburii din sticla in care l-ati infipt il fierbe prin interior.Puiul astfel gatit are alt gust decat puiul la gratar sau la capac sau la tava.Incercati si veti vedea

Very Happy






Acest pui l-am gatit concomitent cu telina, conopida si gogosari !




Ultima editare efectuata de catre Didina Sava in Sam Aug 25, 2012 10:32 pm, editata de 4 ori
avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Spaghete cu somon

Mesaj  Didina Sava la data de Mier Noi 10, 2010 6:36 am


Ingrediente


1 pachet spaghete subtiri (nr 3)
o cutiuta smantana (200 g)
o cutie mascarpone (250g)
4-6 catei usturoi
busuioc proaspat sau uscat
oregano
1 pachet somon afumat (150g)
o lingura ulei de masline
Mod de preparare

Se fierb pastele conform instructiunilor in asa fel incat sa ramana un pic crude.
Eu pun apa la fiert si cand clocoteste pun spaghetele si le las 8 min timp in care fac sosul.
In tigaia Tefal pun o lingura ulei de masline preferabil, in care ametesc mai mult decta calesc usor usturoiul zdrobit impreuna cu busuiocul si oregano, sting repede cu smantana si cand a dat un clocot adaug crema mascarpone si mestec pana se omogenizeaza. Daca e prea gros sosul se poate adauga 1-2 linguri din apa in care fierb spaghetele.
Scot spaghetele din apa si le pun direct in sos, apoi le amestec bine.
Peste adaug somonul taiat marunt si patrunjel verde.

Nu e nevoie de sare deoarece somonul e destul de sarat



Ultima editare efectuata de catre Didina Sava in Sam Iun 25, 2011 8:00 pm, editata de 1 ori
avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Peşte cu legume la cuptor a la Marioara

Mesaj  Didina Sava la data de Joi Ian 27, 2011 8:22 am

Ingrediente:

un peste de circa 1,5 -2 kg tip novac ,fitofag, etc
doi morcovi taiati rondele
patru -cinci cepe mari taiate pestisori
suc de rosii gros sau pasta de bulion
catei de usturoi dupa gust
o cana cu vin alb ,
o felie groasa de lamaie
o cescuta de cafea cu ulei
condimente:foi de dafin, cimbru, piper, maghiran, sare
o cana mica cu apa

Mod de preparare


Se curata pestele de solzi si intestine si se pudreaza cu sare ,piper si cimbru
Pt ca pestele sa se curete usor de solzi este bine sa fie uns cu un pic de otet ,lasat cateva minute si apoi solzii se desprind foarte usor
Se aseaza pestele intr-o tava adanca si se aseaza langa el ceapa pestisori morcovul ,usturoiul boabe de piper,frunze de dafin ,lamaia se stoarce peste peşte si coaja se taie cubusoare si se aseaza in cratita.
Din sucul de rosii,apa, vinul alb dulce si ulei se face un sos care se toarna peste peşte.
Se acopera tava cu o folie de aluminiu si se da la cuptor la foc potrivit pentru circa 40 minute.Dupa 40 minute se verifica tava, se amesteca ingredientele fara a deranja sau intoarce bucatelele de peste ,se pudreaza cu un pic de maghiran si se mai da in continuare la cuptor inca vreo 40 minute pana legumele sunt patrunse.Legumele se inmoaie mai greu deoarece sunt puse de la inceput in suc de rosii ,zeama de lamaie si vin.
Coada, capul si aripioarele la peste nu se inlatura intrucat gelatina ce o lasa la fiert da consistenta sosului .
Se consuma atat cald cu patrunjel tocat deasupra dar si rece este foarte bun.
Aceasta reteta o stiu de la sora mamei ,tante Marioara ,care m-a crescut de la varsta de 8 ani si de la care am invatat tainele gospodariei.In memoria ei am simtit nevoia sa gatesc azi acest fel de mancare si sa v-il dezvalui si dvs.
Un peste astfel gatit are un gust divin intrucat forta de rezintenta a mancarii este sosul care la prima degustare este dulgeag datorita morcovului,cepei si pestelui in sine ,ca apoi sa iti ramana aroma placuta acrisoara din combinatia vin lamai si sos de rosii.
Vi-l recomand cu drag pt ca este un fel dietetic si deosebit de gustos.







Ultima editare efectuata de catre Didina Sava in Sam Ian 21, 2012 11:10 am, editata de 2 ori
avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Re: Fel de fel de mâncăruri rapide sau traditional romanesti

Mesaj  Ovidiu Raul Vasiliu la data de Joi Ian 27, 2011 10:44 am

"Din sucul de rosii, apa, vinul alb dulce si ulei se face un sos care se toarna peste peşte"... Pffff, ce ispită Smile
avatar
Ovidiu Raul Vasiliu
moderator bloguri

Numarul mesajelor : 728
Varsta : 42
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 28/08/2010

Sus In jos

Aripioare cu cartofi noi si marar la cuptor

Mesaj  Didina Sava la data de Lun Iun 06, 2011 9:27 am

Imi aduc aminte cu mare drag cum pe la sfarsit de iunie adevarat, nu ca acum la inceput de luna, cand bunicul Ghiţă incepea a umbla la cuiburile de cartofi in gradina si puisorii scosi din gaoace prin luna martie erau destul de marisori,era vremea ca bunica Saveta sa faca una din mancarurile ei preferate: cartofi noi cu carne de pui,cu marar si usturoi tanar de pe strat, la rola.Am facut si eu azi cartofi insa cu marar mult proaspat, cu cartofi noi fragezi, insa cu usturoi vechi.Parca si acum vad tava lunga de fripura a bunicii in care iarna punea julfa,iar vara facea friptura la tava sau insiropa alivencile cu smantana batuta cu zahar. Doamne!... a trecut o vesnicie de atunci si sunt macar 30 de ani de cand am mancat ultima oara mancarea asta facuta de bunica, la masa de sub zarzarul de langa bucataria de vara .Azi nu mai este nici zarzarul care are o poveste a lui ce o sa o spun odata cand va veni vremea dulcetii de zarzare si de vreo trei ani nu mai este nici bucataria cu cuptorul cu ursoaica si rola din care bunica scotea minuni,iar bunicii s-au perindat in vesnicia timpului de peste un sfert de veac ramanand vii in sufletul meu care le va purta cat m-or tine zilele icoana amintirii lor



Ingrediente

un kg de cartofi noi cat mai maruntei sa se patrunda bine
8-10 aripioare
doua legaturi de marar
ustoroi pisat sau taiat bucatele mici
sare ,piper,curry
un patratel de margarina sau unt

Mod de preparare

cartofii curatati se aseaza intr-o tava alaturi de aripioarele care au fost presarate cu piper,sare curry.Se toata mararul si usturoiul dupa gust ca si cantitate,se pune cubuletul de unt sau margarina taiat mic peste.Se pune apa dar nu prea multa, pana la jumatea cartofilor si carnitei.Se acopera cu folie de aluminiu si se da la cuptor.In scurt timp un miros inebunitor de apetisant va umple casa.Cand is aproape gata si apa scazuta, se lasa un pic tava descoperita sa se rumeneasca usor,avand grija totusi sa ramaie destul sos gustos de tavalit cartofii si carnita cu el prin farfurie.Bunica la masa, la mancarea asta punea alaturi castraveti noi pusi la murat de doar doua trei zile adica nici dulci. nici acri,nici murati,nici cruzi,numai asa oleaca ametiti.Eu am facut o salata de marole.







avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Tocanita de pulpe de pui cu opintici si cartofi noi

Mesaj  Didina Sava la data de Mier Iun 22, 2011 8:26 am

Duminica seara chiar de lasatul secului in postul Sfantului Petru de anul acesta, ma suna un prieten foarte apropiat ca vine in vizita la mine cu un alt cuplu de la Tarcau,prieteni dragi la care am stat noi cateva zile odata si care luni la ora 14 aveau avion de la Iasi catre o destinatie europeana.Eu nu eram pregatita in nici un fel de oaspeti,mai ales ca ma gandeam si eu sa tin postul ,peste zi terminasem tot ce era mai bunut prin frigider si nici prin congelator nu era nica carne urmand postul,dar imi spune prietenul meu ca aduc ei o punga cu pulpe sa o fac la gratar si sa avem la un pahar de bere.Ei ce mi-am spus eu pana sa vina ei cu pulpele ia sa cobor eu colo la magazinul de la piciorul blocului sa iau eu niste pulpe refrigerate si pana ajung ei mancarica sa fie pusa pe roate cum se spune.Am luat pulpele dar cum nu aveam chef de gratar la care mai trebuia sa fac ceva garnitura si pana la urma daca ei chiar voiau puneam carnea lor la gratar.M-am gandit sa fac o mancarica rapida (se face intr-o ora) si anume tocanita din pulpe de pui cu cartofi noi,marar si opintici.

Ingrediente

-patru pulpe de pui carora li se scoate pielita (motiv de colesterol)
-un borcan de 800 grame opintici conservati de mine de asta toamna sau inghetati sau ciuperci de cultura oparite
-8 cartofi mari noi cate doi de fiecare pulpa socotit,curatati si taiati in patru ca oricum se sfarma
-o caciulie mare de usturoi nou
-doua legaturi groase de marar
-Sare,piper
-un cub mic de unt sau margarina
-trei linguri tapene de smantana groasa

Mod de preparare:

Se spala pulpele si se scoate pielita.Se curata cartofii noi prin razuire si taie in felii mari pe lung si groase.Se toaca din cutit adica sa ramaie destul de mari opinticii.Mararul se toaca potrivit de maruntel.Usturoiul se taie felii din cutit.Toate se pun la fiert intr-un oala cu fund gros.Se acopera cu apa, se pune sarea si piperul si se pun la fiert impreuna cu untul sau margarina.Trebuie mestecat destul de des intrucat mucilagiul de la opintici ingroasa repede sosul. Cand e gata carnea fiarta sa adauga smantana, se invarte bine si se mai trage un clocot.Si mancarea e gata. Se rastoarna intr-un vas de ena si serveste la masa.
Noi fetele am mancat gol intrucat ciupercile si cartofii si sosul a fost sufiecient alaturi de cate o pulpita ,iar baetii au rontait cu niste felii de painita uscata(gata cumparata din comert) intrucat eu nu aveam paine in casa si nici nu mi-a trecut prin cap sa fi cumparat cand m-am dus dupa pulpe Very Happy.A durat fix o ora de cand am inceput a curata carnea si cartofii pana am dus platoul pe masa din sufragerie.Sa va spun ca s-a mancat tot,e de prisos si cat de incantati au fost .Eu m-am bucurat ca am oferit ceva gatit cu dragoste si deja cand ei mi-au intrat pe usa eu puneam pe aragaz la fiert oala cu tocanita .Pana ne-am pupat,pana am pus florile in vaza,iaca si mancarica a fost gata si am mancat asa simplu fara protocol,ca patru prieteni, o mancare usoara, extrem de gustoasa si potrivit de picanta si cu usturoi mult, dar fiert adica nu da probleme de digestie, si nimic prajit si rapida si cu ingrediente care le trantesti acolo in oala, odata, taiate care cum se nimereste.
V-am spus asa cu toate amanuntele pt ca orice gospodina citeste sa stie ca poate gasi o solutie rapida cand e fortata sa serveasca intempestiv o cina,la niste prieteni care vin pe neasteptate
Normal ca nu am poze de la inceput , ca numai la pozat ingredientele nu mi-a stat capul,dar am facut o poza la platoul de ena si la farfuria mea.



avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Pastai cu carne de pasare

Mesaj  Didina Sava la data de Sam Iun 25, 2011 11:52 am

Mie imi plac pastaile si anume cele late untoase atat albe cat si verzi gatite in toate felurile:cu smantana, cu carnita,sau inabusite la ceaun si cu usturoi sau de post cu sos de rosii si patrunjel verde.A inceput vremea lor.Deocamdata azi am gatit pentru cineva din familie care nu tine post,o mancarica de pastai cu carne.

Ingrediente


-carne de pui fara piele (motiv de colesterol)
-1,5 Kg pastai intregi curatate
-doua bucati ceapa taiata cubulete
-o cescuta de cafea de ulei
-doua legaturi de marar
-o lingurita de faina
-bulion sau suc de rosii mai gros
-sare,piper

Mod de preparare


Carnea curatata o punem la fiert la foc mic in putin apa cat sa o acopere ca sa o putem spumui.Dupa ce am facut operatia asta, eu pun direct uleiul, pastaile intregi, ceapa si mararul si las la inabusit,invartind din cand in cand.
Cand sunt fierte pastaile si carnita, amestec bulionul sau sucul de rosii care cred eu ca trebuie adaugat,(eu pun mai putin pentru ca imi plac mai dulci), cu o lingurita de faina ca impreuna cu sucul din mancarica sa se faca un sos cu oarecare consistenta.Mai trag un clocot impreuna si potrivesc de sare si piper si mancarica este gata.Se consuma cu precadere cu mamaliguta fierbinte.


avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Mancare de pui de inspiratie chinezeasca a la Didina

Mesaj  Didina Sava la data de Mier Aug 03, 2011 12:57 am

Ingrediente

-doua pulpe de pui fara piele
-doua cepe taiate pestisori
-doi-trei ardei grasi (gogosari) taiati fideluta
-doi morcovi taiati rondele
-doua rosii mari decojite si taiate cubulete
-sare, mozaic de piper, praf de curry, cimbru, menta,
-usturoi dupa gust -maximum o caciulie medie
-cateva linguri de vin alb
-cateva linguri de ulei sau un cub de unt sau margarina
- facultativ -o lingurita doua de arahide macinate prin masina de nuca ca sa dea consistenta sosului

Mod de preparare

Toate ingredientele taiate sau macinate cum am indicat se pun intr-o oala la foc mic.Se acopera cu apa si se fierbe incet pana scade apa si ramane un sos bine scazut.Este indicat sa asezam toate intr-o cratita cu fundul lat si din cand in cand sa scuturam cratita ca sa nu se prinda mancarica.Nu e indicat sa se invarta brutal cu lingura,ca sa nu se farame legumele.
Este o mancare picanta dar foarte gustoasa.Eu aci am lasat alune mai mari, mai crocante.E bine insa sa macinam cele 2-3 linguri de alune pt ca asa va da consistenta sosului evitand sa punem lingurita de amidon care se pune prin sosurile chinezesti.E foarte buna si fara alune deloc.Mancarea chinezeasca ca sa aiba specificul ei ar trebui sa contina asa numitul condiment cinci arome-specific chinezesc.In lipsa acestuia (de aceea am si spus a la Didina)- praful de curry si cele patru varietati de piper (rosu,alb verde si negru din mozaic) cat si celelalte condimente dau un gust deosebit acestei mancarici care se face foarte repede-maximum o ora.Se serveste alaturi cu taitei de orez fierti simplu in apa cu sare si putin unt deasupra,sau cu orez fiert simplu in apa cu sare.













Ultima editare efectuata de catre Didina Sava in Joi Sept 15, 2011 10:29 am, editata de 7 ori
avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Dovlecei umpluti cu carne si sos de smantana

Mesaj  Didina Sava la data de Vin Aug 26, 2011 11:27 pm

Asa cum ii facea matusa Marioara care m-a crescut (fara prajeli, cu ceapa cruda etc)

Ingrediente


Pentru umplutura dovleceilor


-5 dovlecei potriviti de grosi(cat mai tineri)si lungime ca sa putem face doua portii din unul.
-750 grame carne macra de porc sau mixta 9amestec cu carne de vitel)
-200 grame orez
-un morcov mic
-doua oua
-o lingura cu varf de faina
-3 bucati ceapa
-verdeata : marar,patrunjel si frunze telina

Pentru sos

-suc de rosii proaspat stors ( sau din borcan dinconeserve proprii sau bulion diluat cu putina apa)
-smantana -(apreciem dupa cat de grasa este sau cat de multa ne place)
-doua linguri faina
-sare,piper

Mod de preparare



Se rad dovleceii de coaja albicioasa cu lama cutitului.Se portioneaza in doua, trei, bucati avand grija sa aiba cam marimi egale.Se scobesc cu grija dovleceii cu o lingurita, scotand miezul cu samburi si lasand doar coaja.Cu miezul adunat putem gati alta mancare care o sa o postez mai jos. Dam carnea prin masina, adaugam ceapa taiata maruntel, verdeata, morcovelul ras pe razatoarea mica, si orezul spalat si tinut un pic in apa la umflat.Punem sarea, piperul, oul si faina si amestecam bine.Cu aceasta compozitie umplem dovleceii dar nu chiar pana in marginea gaoacei, intrucat la fiert se umfla orezul si se ridica umplutura mult deasupra formand o bucla.Ii asezam intr-o cratita lata dar cu pereti inalti si turnam apa pana la nivelul lor.Ii punem la fiert acoperiti la foc mic pe tabla.Intre timp facem sucul de rosii (dam rosiile prospete prin separator) si il amestecam cu o lingura cu varf de faina si smantana care vrem sa o punem peste dovlecei.Punem sare si piper si amestecam bine. Cand dovleceii sunt fierti turnam sosul in oala si scuturam cu grija oala ca sa se amestece rapid sucul dovleceilor fierti cu sosul.Se lasa in continuare la fiert, scuturand din cand in cand oala sa nu se prinda dovleceii pana consideram ca sucul s-a omogenizat si a patruns in dovlecei. Se consuma cu precadere cu mamaliguta.





avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Mancarica de dovlecei cu smantana

Mesaj  Didina Sava la data de Vin Aug 26, 2011 11:51 pm

Reteta o stiu de la surioara mea Mariana si imi place extraordinar de mult intrucat nu stiu de aceasta mancare la final are gust de mancarica de ciuperci


Ingrediente:

-4 dovlecei
-un morcov mare
-o ceapa marisoara
-2,3 linguri de ulei
-sare,piper
-smantana la buna voie si pofta a fiecaruia
-doua legaturi zdravene de patrunjel verde


Mod de preparare


Se rad dovleceii si se taie cubulete mici (eu am folosit cu precadere miezul tanar al dovleceilor care i-am umplut in reteta de mai sus). Se rade un morcov pe razatoarea mica si ceapa se taie maruntel. Totul se pune cu sare si piper la inabusit in vas acoperit in doua-trei linguri de ulei, fara sa adaugam apa. Invartim din cand in cand. Dovleceii fierb si topesc. Adaugam patrunjelul taiat maruntel si smantana.Lasam la foc mic sa scada.Se poate consuma cu mamaliguta calda si mujdei de usturoi.




avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Tocanita de ardei copti cu carne (de porc sau piept de pasare)

Mesaj  Didina Sava la data de Joi Sept 15, 2011 9:56 am

Ingrediente:

-un piept de pui sau carne de porc macra
-1,5 kg ardei kapia copti si curatati
-3/4 cepe taiate pestisori
-un morcov taiat rondele
-6/7 rosii de marime medie decojite
-un ardei iute curatat de seminte
-cativa catei de usturoi taiati feliute
-o legatura marar
-ulei vreo 150 ml sau ulei si o bucatica de unt
- sare
-pudra de curry
-piper mozaic macinat
-o canita apa

Mod de preparare

Se taie carnea cubulete potrivit de mari.Se pune intr-o cratita cu fundul gros impreuna cu uleiul si untul daca doriti, ceapa pestisori, morcovul rondele, usturoiul feliute, condimentele, ardeiul iute taiat maruntel si o canita de apa.Se fierbe cu rabdare la foc mic scuturand cratita ca sa evitam faramarea legumelor.Cand ceapa si morcovul sunt fierte se dauga ardeii kapia taiati cubulete si rosii decojite taiate rondele. Se potriveste de sare. Cand mancarea este aproape gata adica suficient de scazuta, se adauga mararul taiat maruntel.Se mai da un clocot si se mananca calda cu mamaliguta sau rece cu paine.








avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Gutui cu carne de pui

Mesaj  Didina Sava la data de Joi Oct 13, 2011 10:59 am

Putine gospodine folosesc in bucataria romaneasca fructele, in mod curent, pentru a face feluri de mancare si nu deserturi.La mine in familie sunt traditionale cateva feluri de mancare cu fructe crude sau uscate.Asa unchiul care m-a crescut iubea extrem de mult gutuile cu carne de pui, matusa care m-a crescut isi facea la Craciun rata cu caise uscate, iar tatal meu se dadea in vant dupa costita afumata de porc cu prune uscate.O alta sora a mamei in fiecare vara face o ciorba de fasole pastai verde din alea grase, late, de arac, acrita cu prune verzi, iar bunica nepotilor mei "Momo" facea supa de visine.Ce dulci amintiri si ce dorinta de a face si eu aceste feluri de mancare cu care am crescut.De aceea azi din gutuile aduse de la mama de la tara cu care am facut gem, am oprit 4 ca sa fac pui cu gutui.

Ingrediente

-patru pulpe de pui fara piele
-4 gutui mari si sanatoase
-150 -200 grame de zahar
-o lingurita cu varf de faina de grau
-apa
-ulei
-sare

Mod de preparare

Se spala gutuile, si se taie felii potrivit de groase.Se scoate portiunea cu piatra. Gutuile nu se curata de coaja. Se taie in doua parti pulpele de pui. Feliile de gutui le punem la inmuiat intr-o tigaie cu sufiecient ulei.Se tin pe foc cateva minute acoperind tigaia, deci la abur.Le scoatem cu paleta inainte de a fi patrunse, deci mai mult crude. In acel ulei punem carnea la prajit dar tot asa cu rabdare, la foc mic si acoperit pentru ca sa se patrunda carnea dar pana la final sa se  si rumeneasca putin.In timp ce carnea se face, pregatim sosul de zahar ars. Deci punem la topit zaharul supraveghindu-l sa nu se arda.Cand este gata il stingem cu o cana de 400 ml apa in care am dizolvat lingurita de faina si un praf de sare.Invartim si tinem pe foc pana se dizolva tot caramelul si se face sosul. Asezam intr-o cratita cu grija carnea care o scoatem din ulei cu o paleta  si o punem peste gutui. Turnam deasupra sosul de caramel, scuturam cu grija vasul ca sa nu se faramiteze gutuile si punem la fiert pe foc mic inabusit cu capac. Sosul va incepe sa patrunda in gutui si in carne. Cand consideram ca este aproape gata mancarica se pune ori in vasul in care am fiert-o pana acum, ori intr-un vas de yena inca vreo 15 minute la cuptor preincalzit, pentru a se rumeni frumos carnea si a se lega sosul.
Gutuile care de felul lor se acresc si mai rau la fiert impreuna cu sosul caramel din care trag dulceata  fac un gust cu totul special.Carnea trage si ea gust din sos  si este cu totul altfel decat orice carne de pui gatita traditional. Observati ca in acest fel de mancare nu se pune nici un condiment, doar un praf de sare, pentru ca aroma de caramel si cea naturala a gutuilor sunt suficiente sa iasa o mancare regeasca.Va doresc pofta buna si curaj sa incercati. Aceasta mancare se consuma cu paine alba de preferat bagheta.Este buna si calduta dar e delicioasa si asa la temperatura camerii.










Ultima editare efectuata de catre Didina Sava in Mar Noi 25, 2014 9:07 am, editata de 2 ori
avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Mancare de pui cu sos de legume si smantana-a la Didina

Mesaj  Didina Sava la data de Joi Oct 20, 2011 9:05 am

Ingrediente


-carne de pui pentru sase portii
-doi morcovi mari taiati betisoare
-doua cepe mari taiate pestisori
-doi ardei Kapia taiati rondele
-doi gogosari taiati fideluta
-o conopida mica desfacuta in buchetele mici
-piper mozaicat proaspat macinat
-ierburi de Provence (oregano, busuioc, levantica, salvie. rosmarin)
-curry
-sare dupa gust
-o foaie de dafin
-o lingura faina de grau
-o cana de un sfert cu suc de rosii gros( sau cateva linguri de bulion)
-un pahar de vin alb
-200 grame smantana
-o legatura mica de frunze de telina tocate maruntel
-cateva linguri de ulei
se mai poate pune un buchetel mic de brocoli si un dovlecel potrivit

Garnitura

-doua canite de cafea potrivite cu orez crud
-apa
-sare


Mod de preparare


Dupa ingredientele enumerate v-ati dat seama ca este o mancare foarte aromata care imbina gustul placut al legumelor cu condimentele, carnea de pasare, vinul si smantana.
Intr-o cratita punem carnea cu legumele taiate cum am descris cu frunzele de telina si piperul, curry, o lingurita de ierburi de Provence, si apa care nu trebuie sa acopere ( doar sa se vada-ca la sarmalute). Se fierbe la foc mic inabusit. Cand sunt gata fierte carnea si legumele adaugam sucul de rosii sau bulionul care il dilum cu vin si amestecat cu o lingura de faina.Adaugam frunza de dafin. Fierbem incet acoperit.Adaugam apoi smantana amestecam scuturand oala ca sa nu sfarmam carnea si legumele si mai lasam sa fiarba impreuna pana se amesteca aromele.Smantana are rolul de a dilua in mod placut taria aromelor din piper, dafin, ierburi si frunzele de telina, toate aceste ingrediente avand arome puternice si pregnante. Sosul acestei mancari trebuie sa fie mai lung, mai mult, pentru ca putem sa o consumam cu garnitura de orez fiert simplu in apa cu sare.Cum orezul fiert asa, este fad se consuma si imbina armonios cu sosul mancarii.De aceea am precizat ca avem nevoie de sos mai mult.
Va doresc curaj sa incercati mancarea propusa de mine si sa ii gasiti si dvs savoarea.










avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Tocăniţă de ceapă cu carne de pui

Mesaj  Didina Sava la data de Lun Noi 07, 2011 10:59 am

Tocăniţă de ceapă cu carne de pui

Ingrediente

-carne de pui
-un kg de ceapa taiata pestisori
-un morcov mare taiat betisoare
-doi gogosari taiati fideluta
-suc de rosii sau bulion
-un pahar de vin
-2 lingurite faina de grau
- ulei dupa gust
- sare
- dafin, piper, cimbru

Mod de preparare

Exista multe metode de face tocanita de ceapa.Mie care nu imi place sa fie grasa,uleiosa si cu ceapa prajita, o fac asa mai dietetica

Pun carnea de pui la fiert in putina apa sa o spumuiesc.Cand a scos spuma dar inainte de clocoti arunc apa si spal carnita.O pun iarasi la foc in putina apa si ulei cat cred eu ca trebuie pt toata mancarea, dupa gustul meu.In aceeasi cratita cand clocoteste pun ceapa taiata pestisori, morcovul, gogosarii, sarea si condimentele, si las sa fiarba acoperit la foc mic.Cand a fiert ceapa adaug sucul de rosii amestecat cu linguritele de faina si paharul de vin si las sa fiarba iarasi pana scade suficient si se imbina aromele.Se consuma cu mamaliga alaturi cu feliute de lamaie sau cu gogosari la otet



avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Cum putem gati un peste mare

Mesaj  Didina Sava la data de Sam Ian 21, 2012 11:20 am

Trecand pe la pescarie am fost atrasa de pestii mari, vii, novac-sanger din galantar si prin urmare am decis si eu sa iau unul de patru kg, din care sa fac macar doua feluri de mancare,m-am gandit eu.
Este mai avantajos sa cumperi un peste fitofag mare de la 4 kg in sus intrucat acesti pesti au capul foarte mare si coada care sunt aproximativ egale la pestele de 4 kg cu pestele de 2 kg.Daca cumperi un peste de peste 4 kg., fileul din burta este mare, carnos si poti prepara mai multe feluri de mancare, maximum 3, de exemplu o ciorbita din cap si capatul cozii, peste prajit dintr-un fileu si peste cu legume la cuptor din prima parte a cozii si cel de al doilea fileu cat si din sira spinarii care o lasi incarcanata si care o adaugi aici la peste le cu sos ca sa scoata gelatina si sa se inghege sosul, si nu la ciorba care iese destula din cap si partea finala a cozii

Iata-l


Am ajuns acasa, l-am curatat, l-am spalat, l-am lasat la scurs si apoi l-am pudrat cu sare de bucatarie pe toate partile lasandu-l asa doua ore, pe tava cum il vedeti.
Ca sa putem curata usor de solzi pestele il ungem cu un burete cu otet din vin, il lasam cateva minute si apoi veti vedea ce repede se desprind solzii.
Dupa vreo doua ore de tinut la sare am inceput sa il portionez ca in imagine.



Am ales un fileu care l-am portionat pentru ca sa il prajesc si sa il mananc cu mamaliguta si usturoi, iar restul m-am gandit sa il fac cu legume la cuptor.



Peste prajit cu malai

Fileul de peste portionat l-am crestat putin atat pe partea cu piele cat si pe cealalta parte, deoarece fiind mai gros nu am vrut sa risc sa nu se patrunda la prajit, sau sa trebuiasca sa il prejesc mai tare, mie placandu-mi doar asa un pic auriu.Fiind deja sarat doar l-am tavalit pe toate partile prin faina de porumb (mie imi place mai mult prajit in faina de porumb decat in faina de grau, pt ca e mai crocant)




Bucatile din imagine le-am pus la prajit intr-o cratita cu ulei incins.Pestele se pune la prajit intai pe partea cu piele. Pt ca feliile mele erau mai groase l-am lasat la prajit pentru inceput acoperit cu capac, la foc moderat. Pestele se intoarce pe partea cealalta doar cand este complet prajit pe o parte. Nu avem voie sa mai revenim sa il intoarcem cand pe o parte cand pe alta. Dupa un timp cand am considerat eu ca e patruns l-am lasat la prajit in tigaie fara capac rumenindu-l dupa placul meu, adica mai auriu, fara sa il ard deloc. Bucatile de peste se scot pe servetele de hartie pt a se absorbi surplusul de ulei.



Mi-am facut repede o mamaliguta si usturoi si Doamne : bun si dulce a mai fost.



Restul pestelui l-am gatit cu legume la cuptor

Peste cu legume la cuptor

Ingrediente

-bucati de peste
-morcov taiat rondele
-radacina de patrunjel taiat rondele
- cateva bucati de ceapa
-felii de ardei gras rosu sau gogosari ( eu am pus un borcan din camara de la mine)
- o cana de vin
-o cana de apa
- o lingura buna de bulion
- lamaie
- piper, dafin ,sare
- ulei
- usturoi dupa gust
- patrunjel frunze

Se pot pune si cateva felii de ciuperci, cateva buchetele de conopida si cateva rondele de praz.Eu am pus ce am avut in casa.



Legumele se taie rondele,ceapa julien, se amesteca apa, vinul cu uleiul si bulionul, se pune dafin, piper, felii de lamaie, usturoiul se taie feliute, si se amesteca cu pestele bine, bine. Se potriveste de sare.



Se da la cuptor in vas acoperit , la foc moderat pana sunt gata patrunse legumele. Apoi se mai lasa 15 minute descoperit sa se evapore apa, ca sosul sa aiba consistenta. Sosul e foarte bun si se leaga de la gelatina ce iese mai ales din oasele capului.Se consuma rece cu paine si presarat cu patrunjel verde tocat, sau cald cu cartofi natur. Este mai bun rece.




Ultima editare efectuata de catre Didina Sava in Lun Feb 06, 2012 5:18 am, editata de 1 ori
avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Pui pe pat de legume, cu sos de smantana, la cuptor

Mesaj  Didina Sava la data de Joi Feb 02, 2012 4:26 am

Pui pe pat de legume, cu sos de smantana, la cuptor


Ingrediente

- patru pulpe de pui
- 4 bucati ceapa
- un morcov mare
- un pastarnac mare
- un patrunjel radacina mare
- o telina potrivit de mare
- doi cartofi mari
- ulei de masline
- piper, sare, cimbru, rosmarin, sau amestec de ierburi de Provence
- un pahar de vin
- un gogosar (eu am pus un borcan conservat de mine cu ceapa si suc de rosii)
- 500 grame smantana
- o lingura de faina
- doua legaturi de patrunjel verde
- un pahar apa
- felii de lamaie facultativ



Mod de preparare

Pulpele de pe care am scos pielea, le presuram cu piper, cimbru, putina sare si rosmarin.
Legumele le curatam si le taiem rondele, pestisori, cubulete, cum ne vine la indemana. Punem pe ele putina sare si doua trei linguri de ulei de masline si un pahar de apa si le inabusim pana se inmoaie intr-o cratita acoperita si cu fund gros sau pe table, la foc iute.Scuturam cratita din cand in cand ca sa nu sfaramam legumele.Legumele nu trebuie sa fie complet patrunse . Se vor finaliza in cuptor.
Cand credem ca sunt usor inmuiate le rasturnam in cratita in care urmeaza sa le bagam la cuptor. Asezam deasupra lor pulpele de pui. Separat facem un sos din smantana, o cana de vin, o lingura de faina, sare si ierburi de Provence, sau doar simplu cimbru, oregano rosmarin.
Acest sos il turnam peste carne si legume scuturand energic cratita ca sosul sa patrunda printre legume. Se da la cuptor (acoperim vasul cu capac sau hartie de aluminiu), la foc iute. Cand consideram ca toate legumele si carnea sunt patrunse descoperim cratita si o mai lasam inca 15 minute la foc mai mic.Se consuma cu gogosari la otet sau alte muraturi( harbuz murat de exemplu)







avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Mâncare din pulpă de porc cu castraveţi muraţi

Mesaj  Didina Sava la data de Lun Feb 06, 2012 6:06 am

Mâncare din pulpă de porc cu castraveţi muraţi

Pentru ca asta toamna am pus destule borcane de castraveti la murat in saramura si am pregatit destule borcane de gogosari copti, asa dupa cum gasiti retetele si fotografiile la urmatorul link http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/t563-muraturi-in-otet-si-in-saramura-alte-preparateconserve-din-legume-pentru-iarna,am vrut sa va arat ce castraveti buni mi-au iesit, adica potrivit de acri si potrivit de sarati, tari, buni la gust si cu cu moarea limpede de o poti bea, ii scoti curati din borcan si ii pui pe masa fara a fi nevoie sa-i clatesti intrucat eu le-am plitocit moarea de cateva ori pe zi, care nu s-a balosit, asa cum descriu in procesul lor de pregatire a lor pt murat.
Si pentru ca am asa catraveti buni m-am gandit sa fac o mâncarică mai simandicoasa din pulpă de porc cu castraveţi muraţi si servita cu ardei copti cu smantana.

Ingrediente

-1,200 Kg de pulpa de porc slaba
-1,200 Kg de castraveti murati exclusiv IN SARAMURA ( cantitatea de carne trebuie sa fie egala cu cantitatea de castraveti)
-600 grame de ceapa ( jumatate din cantitatea de carne)
-bulion sau suc de rosii
-ulei
-cimbru, amestec de piper proaspat macinat, dafin, un praf de pulbere de salvie, o lingurita pulbere de frunze de telina uscata sau telina frunze proaspata
-o lingurita de faina
-o lingura de miere de albine
-250 ml vin natural mai dulce,alb sau roze
- sare dupa gust daca mai trebuie
- patrunjel verde de decor

garnitura

-ardei sau gogosari copti
-smantana dulce.
-sare, piper

Mod de preparare

Se taie carnea cubulete potrivit de mari si cat de cat egale in dimensiuni. Se adauga cimbru, amestec de piper proaspat macinat, jumatate din cantitatea de vin, praful de telina si salvie, dafin si se pune cu putin ulei si un pahar de apa la fiert inabusit intr-un vas cu fund gros. Eu ceapa o tai pestisori si o topesc inabusit cu apa si ulei separat pana se patrunde bine. Cand e gata adaug sucul de rosie sau bulionul.La inabusit ceapa pun putin ulei ca impreuna cu cel din carne sa nu fie prea uleioasa mancarea la final.
Cand carnea este patrunsa adaug ceapa cu bulionul si catravetii murati si las la fiert la foc mic circa o ora, invartind din cand in cand.
Restul de vin il amestec cu o lingurita de faina si il adaug in mancarica ca sa se lege sosul.Pun o lingura de miere de albine care va inobila gustul sosului usor acrisor dandu-i o savoare deosebita. Potrivesc de sare acum, daca mai trebuie adaug sau nu dupa cum au lasat castravetii.Mai las sa fiarba impreuna circa 15 minute.
Intrucat aceasta mancare este acrisoara de la vin, bulion si castravetii murati se consuma cu garnitura dulce cum ar fi ardeii copti cu smantana si piper proaspat macinat, alaturi de o mamaliguta calda.Este o mancare aleasa care aduna in ea gustul special al unor muraturi bine facute cu cel de ceapa si carnita frageda. O servesti dandu-i fata cu smantana si patrunjel frunze tocat.





avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Ficatei cu ciuperci si sos de smantana cu garnitura de legume sotate

Mesaj  Didina Sava la data de Vin Feb 10, 2012 10:12 am

Ficatei cu ciuperci si sos de smantana cu garnitura de legume sotate

Ingrediente

-500 grame de ficatei de pasare
-cateva bucati ceapa( 300 grame)
-varful verde de la un praz
- 300 grame de ciuperci cat mai micute
-piper proaspat macinat din blesug
-ulei
-o lingura faina
-300 grame smantana
-300 ml vin

Garnitura de legume sotate

- doi morcovi
- o telina mica
-o cutie mica cu mazare sau un borcan cu fasole pastai verde
- o priza de ierburi de Provence
- un praf de curry

Mod de preparare


Ceapa se taie pestisori.Ciupercile se curata, se spala si daca sunt micute se lasa intregi separand coditele care le taiem mai marunte.Varful verde al prazului se taie rondele.
Legumele se pun la sotat in ulei intr-o cratita acoperita.Cand legumele sunt aproape gata se pun ficateii.Este mai bine sa nu punem ficateii de la inceput, intrucat daca ei sunt preparati prea mult timp termic se amarasc.Nu punem nici sare, deoarece ficatul se intareste daca este sarat de crud.Cand sunt usor rumeniti si ficateii, cu o paleta alegem tot continutul de ficat si legume si le asezam intr-un vas termorezistent.In uleiul ramas punem garnitura de legume la sotat: morcovii si telina taiate betisoare,si mazarea sau pastaile taiate cam la aceleasi dimensiuni cu betisoarele de radacinoase.Peste aceste legume punem piper, curry si ierburi de Provence.Legumele vor prelua gustul delicios lasat de ficatei,ceapa,praz,si ciuperci.Se soteaza pana sunt aproape gata patrunse.
Amestecam smantana cu o lingura de faina, vin si sare.Turnam acest sos peste ficatei in vasul termorezistent si scuturam vasul sa patrunda sosul peste tot. Legumele sotate le asezam coronita in jurul ficateilor.Dam vasul la cuptor la foc iute pentru maximum 20 minute sa se inghege sosul.Se consuma cu gogosari la otet,stropita cu patrunjel verde tocat.









avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Tocanita de aripioare cu praz si telina

Mesaj  Didina Sava la data de Dum Feb 12, 2012 10:45 pm

Sambata am luat un pui grill si o punga cu spate si aripioare de pui refrigerate propunandu-mi sa gatesc mai multe feluri de mancare. M-am gandit la o supa la care sa folosesc partile ramase din pui dupa ce am separat pieptul, aripioarele si pulpele, dar completand cu bucatile de spate din cealalta punga asta dupa ce am scos pielea, ca supa alaturi de legume sa iasa gustoasa si consistenta. Din aripioarele care s-au adunat in numar de opt bucati, m-am gandit sa fac o tocanita cu telina si praz, din piept voi face un sos pt paste, cele doua pulpe cu smantana si marar sau cu mazare, iar din legumele fierte in supa si carnita desosata o salata a la Didina cu maioneza, usturoi si patrunjel verde.In total dupa cum puteti vedea am conceput mai multe meniuri si anume 5 cu portii suficiente pentru doua persoane pentru masa de pranz si cina pe durata a trei zile: supa cu galuste,
http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/t548-ciorbesupe-borsuri-de-legume-si-cu-carne#8393 tocanita, salata a la Didina, spirale cu piept de pasare si sos de ardei si pulpe cu smantana sau cu mazare
,ultimele doua gatindu-le cand va fi cazul.
.

Tocanita de aripioare cu praz si telina

Ingrediente:


-8 aripioare de pui
-un praz
-o telina potrivita,
-un morcov mare
-2/3 bucati ceapa
-un gogosar sau ardei gras
- sare, piper,cateva boabe de enibahar,cimbru,foi de dafin
- 250 ml vin,
- o lingura de faina
-o lingura de bulion

Mod de preparare


Aripioarele condimentate cu piper, cimbru si sare le punem la rumenit la foc iute intr-o cratita cu ulei.Cand sunt patrunse le scoatem intr-un vas termorezistent.In uleiul care deja a luat aroma de carne si condimente punem la sotat prazul taiat fasii de un cm., telina si morcovul rase pe razatoarea mare, ceapa taiata pestisori, si ardeiul fideluta.Eu am folosit gogosari conservati de mine cu ceapa, ulei si suc de rosii, pe care le-am adaugat la final dupa ce legumele au fost patrunse.Ca sa nu ardem legumele se adauga cate o ceasca de apa.Eu am pus cate un polonic de supa de pui care fierbea alaturi.Am adaugat si enibaharul macinat, doua foi de dafin, si am asteptat sa se patrunda bine.Bulionul l-am amestecat cu faina si l-am dizolvat cu vin si inca putina supa sau apa si am adaugat peste legumele sotate.Dupa doua trei clocote am rasturnat totul peste aripioarele din vasul ena si le-am dat la cuptor sa se amestece gusturile si sa se lege, vreo 40 minute.Prima portie am mancat-o la cina alaturi de un piure facut din cei trei cartofi care au fiert in supa, cu garnitura de castraveti si conopida murata.
Se poate consuma alaturi de cartofi natur, garnitura de orez, piure sau simpla cu mamaliga si muraturi.
















Ultima editare efectuata de catre Didina Sava in Joi Feb 16, 2012 10:49 pm, editata de 6 ori
avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Limbă de porc (mâncare rece) cu ceapa şi măsline

Mesaj  Didina Sava la data de Dum Feb 19, 2012 2:00 am

Limbă de porc (mâncare rece) cu ceapa şi măsline

In casa matusii care m-a crescut se facea adesea iarna, mancare rece din limba de porc sau de vita, din carne de curca sau de gasca.Eu am facut si din carne de iepure de casa, cativa ani la rand cand mama mea a crescut iepuri.Mancarea rece se face din carne slaba, se separa grasimea pentru ca aceasta se sleieste cand e rece si ar fi neplacuta la gust.Matusa mea m-a invatat de mica sa valorific la maximum legumele noastre obisnuite in sezonul lor. Asa ca iarna la noi in casa se gatea mancare cu legume specificife iernii cum ar fi : fasolea, cartofii, radacinoasele (morcov telina),prazul, ghiveci preparat la borcan, sfecla rosie, ridichi de iarna, ghebe conservate in casa, varza si alte muraturi de casa, facand din ele ciorbe,supe, tocanite, musacale, ghiveci,etc. Cum dadea primavara incepeam a gati din urzici, spanac, mancarica din marar si loboda, si asa tot anul se obisnuia a face mancaruri specifice fiecarei luni.Eu crescuta in traditia aceasta obisnuiesc la randul meu sa gatesc in acest mod, fara sa alerg dupa trufandale, ci sa astept sa fie piata plina cu produse bune la vremea lor



Ingrediente

-3 bucati limba de porc, sau 2 bucati limba de vaca,
-2,5 kg ceapa
-300-400 grame masline
-250 ml ulei
-200 ml vin alb sau roze
-2-3 linguri de bulion
-1/2 lamaie
-boabe de piper, foi de dafin

Mod de preparare

Spalam foarte bine limbile cu un spalator mai aspru.Le lasam circa jumate de ora in apa rece sa iasa sangele.Le punem sa dea cateva clocote intr-un vas cu apa cu sare. Nu trebuie sa le fierbem definitiv intrucat vor fierbe in mancare.Trebuie doar sa putem curata pielita alba.Dupa ce au tras cateva clocote, le punem la racorit, dupa care incepem curatarea lor intotdeauna de la varful limbii la baza. Folosim un cutit ascutit cu lama subtire.
dupa aceea portionam limbile in felii de circa 1,5 cm. grosime.
Pana clocoteste limba vom curata ceapa, avand grija sa inlaturam si prima foaie alba de sub cea maro. Foaia aceasta ramane tare la fiert si se va simti neplacut in mancare.Taiem ceapa pestisori, si o framantam bine cu mainile ca sa inmoaie putin si sa se desfaca toate feliutele.
Eu pentru ca nu prajesc niciodata ceapa, o asez intr-o cratita cu fund gros si pe table, in toata cantitatea de ulei si cu doua pahare de zeama strecurata din vasul in care am clocotit limba. Am grija sa nu pun foarte mult ulei si nici multa apa intrucat mancarea rece trebuie sa fie foarte scazuta, si orice surplus de apa obliga fierberea indelungata a mancarii pentru a scadea la consistenta necesara.
Dupa ce s-a inmuit ceapa putin, adaug limba si maslinele, las sa fiarba impreuna pana ceapa s-a inmuiat bine. Bulionul il dizolv in vin, tai lamaia felii subtiri si le adaug in mancare. De abia dupa ce e aproape scazuta potrivesc de sare, avand in vedere ca si maslinele lasa sare in mancare. Se da circa jumate de ora la cuptor. Mancarea rece se consuma la temperatura camerii cu paine. Limba care este o carnita frageda care impreuna cu ceapa, maslinele si mirodeniile puse, au un gust divin.Se mai poate prepara si este la fel de buna cu carne de curca sau de gasca, dar scotand total grasimea de pasare, ca mancarea racita sa nu se sleiasca si sa nu poata fi consumata neincalzita.






avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Ficat de porc cu ciuperci si sos de mere servit cu garnitura de orez si stafide in cosulete de gogosari la otet

Mesaj  Didina Sava la data de Mier Feb 22, 2012 5:58 am

Ficat de porc cu ciuperci si sos de mere servit cu garnitura de orez si stafide in cosulete de gogosari la otet

Ingrediente:

-1 kg de ficat de porc
-3 bucati ceapa mare
- 300 grame ciuperci de cultura
-ulei
-6 mere mari
-piper mozaicat
- o cana de vin alb sau roze


Garnitura de orez cu stafide


-o canita de cafea plina cu orez
-o ceapa mare
- ulei
-piper mozaicat
-100 grame stafide

Mod de preparare

Ficatul se taie in suvite subtiri de circa 2 cm, ciupercile feliute, ceapa cubulete mici,merele se curata si se taie cuburi mai mari.Ficatul bine condimentat cu piper, dar fara sare, se pune la prajit usor in ulei incins.Cand s-a rumenit putin se scoate intr-n vas si se lasa acoperit.Nu se insista cu prajitul intrucat se amareste daca e prea mult fiert.In uleiul unde am prajit ficatul punem ciupercile feliute si ceapa cu putina sare.Acoperim si fierbem la foc potrivit.Cand s-au inmuiat se adauga cuburile de mere.Dupa ce s-au patruns si merele adaugam bucatile de ficat si cana de vin. Se lasa la fiert inabusit.Se invarte energic astfel incat merele sa se pasesze si in felul acesta sa se lege sosul.Se mai fierbe maximum 10 minute impreuna.Se poate servi asa adaugand putina smantana dulce alaturi sau facem o garnitura de orez cu stafide

Garnitura de orez cu stafide

Ceapa taiata marunt se pune la topit in ulei cu putina apa, sare si piper din belsug.Orezul trebuie sa fie picant. Cand ceapa s-a inmuiat se dauga orezul spalat si se unduieste putin.Se stinge cu apa si se lasa la fiert.Cand este aproape inmuiat se dauga si stafidele.Se lasa la fiert,pana orezul s-a umflat completsi a absorbit toata apa.
Asezam orezul in gaoacea de gogosari la otet si il servim alaturi de mancarica de ficat cu ciuperci si sos de mere.









avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Pui umplut ţărăneşte cu garnitura de mere in sos caramel

Mesaj  Didina Sava la data de Mar Mar 06, 2012 12:56 pm

Pui umplut ţărăneşte cu garnitura de mere in sos caramel




dupa reteta bunicii mele de pe mama-Sevastiţa femeie de la tara, din strabuni razesi de neamul Florestenilor din Liteni.Bunica nu punea  nici gris, nici orez in pui, ci mamaliga facuta din faina de porumb.De aceea i-am spus pui umplut taraneste.Bunica facea puiul in rola intr-un chiup  de lut si pe de laturi punea la copt  si o rola de mere domnesti care le aseza la masa cu puiul ei umplut alaturi de o mamaliga  aburinda .
Ingrediente

-un pui mare de 2 kg
-700 grame ficatei de pasare,
-4 bucati ceapa mare
-2 oua
-marar, patrunjel
-piper, cimbru, sare, boia de ardei dulce
-ulei.
-o ceasca de cafea de malai grisat
-10 mere mari
-2 gutui
-200 grame zahar
-o lingura faina de grau
-o ceasca mare de vin alb
-o jumatate de lamaie

Mod de preparare


Puiul se spala si se unge bine si pe interior si pe afara cu piper, cimbru, boia de ardei, sare.Se lasa sa stea asa macar 30 minute.
Ficateii ii prajim usor in ulei fara sa ii saram.Ii lasam la racorit.In uleiul in care am fript ficateii punem la topit cu putină apa si sare ceapa.Din malai facem o mamaliguta moale.
Ceapa topita si scursa impreuna cu verdeata o dam prin masina de carne sau la robot.Compozitia obtinuta o amestecam cu mamaliga, ouale, condimente si verdeata.Cu aceasta umplem puiul atat la gusa cat si inauntru. Coasem bine cu ata puiul si il dam la cuptor la foc iute, pus ori in vas roman, ori in tava de friptura si acoperit cu folie de aluminiu ca un tort.Puiul trebuie sa stea la cuptor  o ora si jumatate, pana se termina de prajit.Nu se controleaza, nu se inteapa ca sa nu scoatem sucul din carne.
Merele le taiem in patru si le curatam de coaja si casuta samburilor.Intr-o tigaie le rumenim usor la foc iute in putin ulei.Ardem 200 grame de zahar pe care-l stingem cu apa in care am dizolvat lingura de faina.In acest amestec punem merele rumenite si lasam sa fiarba, fara sa mestecam, doar scuturand cratita.Merele trebuie sa ramana intregi.Cand s-au patruns merle, adaugam lamaia si vinul,putina sare si lasam la fiert si scazut.Cand consideram ca e destul de legat sosul inchidem focul.
Puiul se serveste atat din carnea fripta cat si din compozitia interioara cu merele si sosul lor  alaturi.Merg gogosarii la otet  sau harbuzul murat alaturi de un vin de la tara acrisor.










Ultima editare efectuata de catre Didina Sava in Lun Feb 01, 2016 9:32 am, editata de 1 ori
avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Limbă de porc în aspic

Mesaj  Didina Sava la data de Sam Mar 24, 2012 1:49 am

Trecand pe la macelaria mea de aproape de casa, am vazut ca aveau organe de porc si m-am decis sa iau si eu 6 bucati limba de porc (1800 grame pt aproape 20 lei), un kg ficat de porc (7 lei) si doua picioare de porc ("adidasi" pentru gelatina- aproape 5 lei)
Din aceste produse eu am facut trei meniuri (o mancare calda, o mancare rece si un aperitiv) si anume: 1) limba de porc in aspic, 2) limba de porc cu sos de smantana si un 3) aperitiv din pateu de casa, impartind cele 6 bucati de limba intre toate aceste 3 meniuri



Limbă de porc în aspic






Ingrediente

- 6 bucati de limba de porc
- 2 bucati picioare de porc " adidasi"
- 3 morcovi potriviti
- 2 bucati ceapa
- 1 bucata pastarnac
- 1 bucata radacina patrunjel
- sare, piper
- usturoi dupa gust
- gogosari la otet pt decor
- marar pt decor.

Mod de preparare

Limba de porc si picioarele se spala foarte bine si se lasa 15 minute in apa rece sa iasa sangele.Se pun impreuna la fiert la foc mic ca sa nu se tulbure zeama, intr-un vas mare astfel incat apa sa le acopere. Doar dupa 5 minute de cand au inceput sa fiarba se scot limbile si picioarele si se clatesc. Limbile de porc se curata cu un cutit razuind partea alba, incepand intotdeauna de la varf. Limbile se taie in trei astfel:partea groasa ( o folosim la aspic), partea subtire dinspre varf ( o facem cu smantana). Partea groasa se taie in doua separand tesutul mai moale si gras de sub limba ( il vom folosi la pateu)
Picioarele se lasa intregi. Dupa ce am scurs prin tifon pus in mai multe zeama si am clatit oala si bucatile de carne le punem din nou la fiert la foc mic, adaugang morcovul, pastarnacul, patrunjelul si ceapa intregi, sare si piper. Se fierb incet acoperind cu un capac sustinut de o lingura, adica sa iasa aburul si ferindu-ne sa ridicam focul pt ca sa nu se tulbure aspicul.Cand au fiert legumele si carnea, le scoatem din zeama. In zeama punem usturoi pisat dupa gust. Intr-un vas de Yena facem un decor dupa inspiratia proprie. Zeama in care a stat usturoiul o strecuram iar prin tifon sa fie limpede si fara resturi de usturoi. Peste decorul aranjat cu grija din legume in vasul de yena punem zeama cu usturoi atat cat sa acopere decorul si dam la frigider la inchegat. Bucatile mari si drepte din limba le feliem frumos in felii de 5 milimetri, si ce cade de la feliere ramanand pt pateu. Dupa ce decorul a fost fixat in gelatina pe fundul vasului de Yena asezam feliile de limba si restul de legume (fara ceapa), taiate, cum va vine la mana.Se toarna usor restul de zeama si se da la frigider pt cuagulare.Cand s-a inchegat bine, se cufunda cateva clipe vasul de Yena in apa fierbine si se rastoarna aspicul pe capacul vasului expunanad astfel decorul facut din legume. Se serveste taiat felii groase cu mamaliga fierbinte alaturi de salata de hrean cu sfecla rosie.
Aceasta mancare are un aspect festiv si e potrivita pentru sarbatori: Craciun, Pasti, etc.







Ultima editare efectuata de catre Didina Sava in Sam Mar 24, 2012 3:01 am, editata de 4 ori
avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Limbă de porc cu sos de smântână

Mesaj  Didina Sava la data de Sam Mar 24, 2012 2:35 am

Limbă de porc cu sos de smântână





Ingrediente


- 500 grame bucati de limba de porc fiarta
- smantana- 300 grame
- 3 legaturi de marar potrivite
- sare, piper
- 1 lingura de faina de grau
- o ceasca mare de lapte sau zeama in care a fiert limba
- zeama de lamaie ( facultativ ) se poate adauga atunci cand e servita

Mod de preparare


Limbile de porc se spala foarte bine si se lasa 15 minute in apa rece sa iasa sangele.Se pun la fiert la foc mic ca sa scoata toata spuma, intr-un vas mare astfel incat apa sa le acopere. Doar dupa 5 minute de cand au inceput sa fiarba se scot limbile si se lasa la racorit putin . Limbile de porc se curata cu un cutit razuind partea alba, incepand intotdeauna de la varf. Zeama in care au fiert se strecoara prin tifon. Se pun iarasi la fiert impreuna cu o ceapa intreaga care o aruncam.
Cand sunt gata se feliaza felii sau bucati potrivite.
Amestecam o cana cu lapte sau zeama in care au fiert limbile cu lingura de faina si smantana. Adaugam mararul taiat, potrivim de sare si piper si toate astea le turnam peste feliile de limba. Dam cateva clocote.Mancarea este dulce, de aceea dupa gust putem adauga la fiert zeama de lamaie sau punem lamaie atunci cand mancam. Se consuma calda cu mamaliga si muraturi, sau salate de sezon.




avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Zbârciogi cu smântână

Mesaj  Didina Sava la data de Lun Apr 23, 2012 9:14 am

Zbârciogi cu smântână




Ingrediente

- 1kg de zbârciogi
- 400 grame smântână
- 3 cepe mari
- 2-3 linguri de ulei
- o mana usturoi verde
- patrunjel verde o legatura
- 2 linguri de faina
- sare, piper

Mod de preparare

Se curata zbârciogii, se spala in mai multe ape, si se taie bucati potrivite cu cutitul. Se taie ceapa maruntel, verdeata si usturoiul verde si se pun la inmuiat inabusit in ulei cu putina apa si sare. Cand sunt gata se adauga zbârciogii si se continua fierberea. Smantana se amesteca cu faina si se adauga peste zbârciogi. Se potriveste de sare si piper si se mai fierbe pana mancarica scade suficient. Se consuma calda cu mamaliga .



avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Mâncărică de pipote si inimi de pui cu legume

Mesaj  Didina Sava la data de Lun Apr 23, 2012 9:29 am

Mâncărică de pipote si inimi de pui cu legume


Ingrediente


-500 grame pipote si inimi de pui
-200 grame mazare congelata
-200 grame pastai verzi congelate
-200 grame pastai galbene congelate
- un morcov mare
- 2 cepe potrivite
- ulei
- bulion sau suc de rosii
-sare, piper
-1 lingura faina
- un paharel vin
- o foaie de dafin

Mod de preparare

Se spala inimile si pipotele.Inimile se taie pe mijloc si se scoate sangele inchegat, pipotele se curata cu atentie. Se taie bucatele mici. Se pun la fiert cu apa si sare. Se adauga legumele: mazare . pastaile taiate, morcovul bastonase, ceapa maruntel si cateva linguri de ulei.Se lasa la fiert inabusit la foc mic. Cand sunt gata se adauga bulionul amestecat cu lingura de faina si diluat cu un pahar de vin.Se adauga frunza de dafin, piperul si sare.Se mai trag cateva clocote.Se consuma cu piure de cartofi sau cu mamaliga calda.











avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Limbă de porc cu ceapă şi măsline

Mesaj  Didina Sava la data de Vin Feb 01, 2013 10:47 am

Limbă de porc cu ceapă şi măsline



Ingrediente

- 3 bucăţi limbă de porc
- 2 kg de ceapa
- 100 ml de ulei
- 200 grame măsline
- piper, sare, 2-3 foi de dafin
- cateva felii de ardei gras sau gogoşari
- suc de roşii gros sau bulion
-câteva linguri de vin alb

Mod de preparare


Se opăreşte limba de porc, se curăţă, şi se porţionează felii egale.Se pune in cratiţă cu un pahar mic de apă, ulei şi piper. Ceapa se curaţă şi taie peştişori, se freacă cu sare şi se pune la fiert înăbuşit deasupra bucăţilor de limbă.Când se apropie de fiert se adaugă măslinele, ardeiul, sucul de roşii (bulionul), vinul, dafinul. Se lasă în continuare la fiert înăbuşit până se pătrund bine toate, apoi se ridică capacul ca să scadă.Se serveşte caldă cu mămăligă sau piure de cartofi sau orez fiert şi murături.





_________________
Citat pentru suflet:
(Frank Outlaw)
"Ai grija ce gandesti, gandurile devin cuvinte...
Ai grija ce spui, cuvintele devin actiuni...
Ai grija ce faci, actiunile devin obiceiuri....
Ai grija ce obiceiuri ai, obisnuintele devin caracter...
Analizeaza-ti caracterul, el iti va deveni destin"...
avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Re: Fel de fel de mâncăruri rapide sau traditional romanesti

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum