Ultimele subiecte
» „Flori de piatră-Bijoux" albumul II-bijuterii artizanale marca Didina Sava
Astazi la 6:20 am Scris de Didina Sava

» Decorațiuni din fetru
Astazi la 2:02 am Scris de Didina Sava

» Mihaela Moşneanu
Mar Dec 12, 2017 6:09 am Scris de Mihaela Moşneanu

» „Flori de piatră-Bijoux" albumul I-bijuterii artizanale marca Didina Sava
Lun Mar 13, 2017 5:15 am Scris de Didina Sava

» Heraclidul Alb roman semi-SF
Lun Iul 11, 2016 1:43 pm Scris de Varganici Costica

» Singurătăţile noastre-Titi Nechita
Sam Mar 19, 2016 2:03 am Scris de tyk

» Gustări şi aperitive
Lun Feb 01, 2016 8:59 am Scris de Didina Sava

» Dorina Neculce
Sam Mar 14, 2015 3:42 pm Scris de Dorina Ciocan

» Mihai LEONTE poetul armoniei si al optimismului...
Dum Noi 30, 2014 11:46 am Scris de Mihai LEONTE

Facebook





Cautare
 
 

Rezultate pe:
 


Rechercher Cautare avansata

Web Trafic
Site-uri preferate
Retete culinare
Reţele de socializare
Parteneri
forum gratuit

Preparate de post (salate, zacuscă, mancaruri ,etc....)

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos

Preparate de post (salate, zacuscă, mancaruri ,etc....)

Mesaj  Petrescu Dan la data de Lun Feb 15, 2010 9:16 am

Accesand acest link http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/f14-arta-culinara
ajungeti pe interfata topicului meu de arta culinara, de unde puteti alege spre vizulalizare diverse categorii cum ar fi:

-mancaruri rapide si traditionale,
-supe, borsuri ciorbe de legume si cu carne
-Placinte aperitiv cu diverse umpluturi de frupt si de post
-sufleuri, budinci, musacale
-Muraturi in otet si in saramura-alte preparate(conserve din legume) pentru iarna
-Preparate de post (salate, zacuscă, mancaruri ,etc....)
-Dulciuri rapide,prajituri de frupt si de post si alte deserturi traditionale
-Cozonacul,pasca si placintele moldovenesti
-Dulceţuri tradiţionale, siropuri, gemuri, compot pt.iarna şi fructe confiate.



Diverse retete de placinte de post gasiti tot in acest site la urmatorul link:

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/t575-placinte-aperitiv-cu-diverse-umpluturi-de-frupt-si-de-post

avatar
Petrescu Dan

Numarul mesajelor : 220
Varsta : 71
Localizare : Craiova
Data de inscriere : 03/06/2009

Sus In jos

Sărmăluţe de post cu ciuperci proaspete (ghebe) sau miez de nuca

Mesaj  Didina Sava la data de Joi Mar 04, 2010 11:12 am

2 morcovi(rasi pe razatoarea mica)
1kg de ciuperci de cultura proaspete sau ghebe (tocate maruntel) sau 300 grame nuci faramate mai mare
4,5 cepe(taiate maruntel)
verdeata (marar+ patrunjel)
o telina radacina mica(rasa pe razatoarea mica)
un pastarnac (ras pe razatoarea mica)
ulei -250 ml
sare, piper,un praf de cimbru,
400 grame orez
doua linguri de pasta de rosii
frunze de vie proaspete sau conservate
o lingura de faina pt legat
cateva lujere de telina de pus la fundul oalei

Eu fac aceste sarmale cat mai dietetice si anume pun toate legumele tocate(morcov,ceapa,pastarnac,ciuperci) la inabusit la foc mic cu uleiul sarea si verdeata,fara apa pentru ca ciupercile contin foarte multa apa.Cand sunt aproape gata amestec orezul spalat si mai las toata compozitia cateva minute pe foc avand grija sa amestec sa nu se prinda.Las sa se racoreasca,potrivesc de sare ,adaug bulionul si faina pentru a se lega compozitia ,condimentez.
Cu aceasta compozitie incep a inveli sarmalutele cu foi de vita sau varza murata sau orice alte foi ,podbal,tei fasole ,stevie ,etc
La fundul oalei de lut in care eu fierb sarmalele,asez cateva codite frunze de telina verzi sau uscate .La final invelesc toate sarmalutele cu frunzele ramase,si pun apa in oala nu sa acopere sarmalele complet ci doar pana la nivelul sarmalelor.le fierb in cuptor maximum doua ore la foc mica pana scade apa din ele complet.Daca sunt prea dulci ,pot pune la fiert cand aproape sunt gata un pahar de bors de putina.
Se servesc si calde cu mamaliguta,sau se consuma reci cu paine de secara si salata de hrean cu sfecla rosie




compozitia pt sarmale cu nuca




Ultima editare efectuata de catre Didina Sava in Mier Apr 10, 2013 4:13 am, editata de 3 ori
avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Re: Preparate de post (salate, zacuscă, mancaruri ,etc....)

Mesaj  Rodica Rodean la data de Joi Mar 04, 2010 1:46 pm

Va asigur ca sunt minunate....am mancat si eu
avatar
Rodica Rodean

Numarul mesajelor : 548
Varsta : 64
Localizare : IASI
Data de inscriere : 01/06/2009

Sus In jos

Zacusca pentru iarna(de ciuperci si de vinete)

Mesaj  Didina Sava la data de Joi Oct 07, 2010 7:18 am

Ingrediente

5-6 Kg de gogosari in amestec cu ardei Kapia copti si curatati
2,5 kg ceapa taiata pestisori
3 kg de vinete coapte sau 2 kg de ciuperci de cultura (champinioane) -taiate fideluta
2 kg de rosii din care se prepara suc .
1/2 litru de ulei
sare ,piper boabe asortat(rosu ,alb verde ,negru ),2-3 foi de dafin

Preparare

se pune ceapa la inabusit in toata cantitatea de ulei la foc mic si vasul acoperit eventual pus pe niste table astfel incat ceapa sa se patrunda incet in sucul propriu si ulei.E bine ca ceapa sa fie frecata cu sare inainte de a se pune la foc .

Pentru zacusca cu ciuperci ,acestea se pun la foc in ulei odata cu ceapa si se fierb pana sunt patrunse bine



Dupa ce, ceapa este gata se adauga vinetele sau dupa caz (la zacusca de ciuperci ) doar ardeii copti taiati fasii sau dati prin masina de tocat
Se fierb indelung la foc mic cu vasul descoperit ca zacusca sa scada



Separat se fierbe ca sa scada adica sa fie cat mai gros si sucul de rosii



Se adauga sucul de rosii scazut in zacusca, se pun boabele de piper ,dafinul si se mai fierbe pana scade bine si iese uleiul deasupra.Cand e aproape gata se potriveste de sare.

Cat este inca fierbinte adica aproape imediat ce este gata se pune in borcane sterlizate 10 minute in cuptor si cu capacele oparite si se pune la fiert in bain marie in apa fiebinte sa nu crape borcanele



Se fierbe doua ,trei ore completand mereu apa care s-a evaporat in vas cu apa fierbinte pt a nu crapa borcanele

Din aceste cantitati ies 8 borcane mari de fiecare fel de zacusca asa cum veti vedea in fotografia de mai jos



Borcanele se tin in camara sau in spatii reci si intunecate .Rezista daca sunt bine sterlizate si le tineti la intuneric si loc racoros pana in postul Sfintilor Petru si Pavel si mai tarziu.

Pofta buna si spor la treaba !





avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Zacusca de ghebe(opintici)

Mesaj  Didina Sava la data de Mier Oct 20, 2010 2:28 am

Ingrediente
6 Kg de gogosari in amestec cu ardei Kapia copti si curatati
2,5 kg ceapa taiata pestisori
3 kg de ghebe proaspete
2 kg de rosii din care se prepara suc .
pana la un litru de ulei
sare ,piper boabe asortat(rosu ,alb verde ,negru ),2-3 foi de dafin

Mod de preparare


Se aleg si curata ghebele care apoi sa spala macar in 5-6 ape adica pana ramane apa limpede.
Acestea se oparesc in putina apa cu sare.Dupa ce le-am oparit se spala iar in cateva ape pt a scapa de mucilagiul ce il contin.Daca nu se spapa ghebele oparite, zacusca nu va fi gustoasa.
Dupa ce am limpezit ghebele de mucilagii ii tragem prin masina de tocat.Daca avem ghebe mai mici ,se lasa asa intregi prin zacusca ,netocati prin masina.Ceapa se taie pestisori si se pune la topit odata cu ghebele tocate in ulei pana la un litru ,vreo 900 ml.
Ardeii copti se trag prin masina de tocat(sau daca ai timp se taie cu cutitul-e placut sa gasesti fasii de ardeii prin zacusca) se adauga in oala cu zacusca doar dupa ce, ceapa s-a topit foarte bine.Se pun boabele de piper si dafinul si se adauga sucul de rosii foarte bine scazut separat ca sa nu lungim zacusca sau sa fim obligati sa o tinem mult pe foc la scazut.Se potriveste de sare.Se pune de fierbinte in borcane fiebinti sterlizate in cuptor .Se fierbe imediat in bain marie,cu apa fierbinte incalzita in prealabil sa nu crape borcanele,cel putin doua ore,de cand au inceput sa clocoteasca .Se completeaza mereu cu apa fierbinte ,apa evaporata din vasul in care se fierb.Se tine la loc intunecos si racoros.
Va doresc pofta buna !










Ultima editare efectuata de catre Didina Sava in Mier Sept 21, 2011 10:02 pm, editata de 3 ori
avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Re: Preparate de post (salate, zacuscă, mancaruri ,etc....)

Mesaj  Ovidiu Raul Vasiliu la data de Mier Oct 20, 2010 7:42 am

Ce 'marfă' arată!.. Poate facem o zacuscă de asta la Casa Sadoveanu în postul Crăciunului. Mă duc cu dl Liviu şi aducem o damingeană cu vin şi restul vine de la sine Wink Laughing
avatar
Ovidiu Raul Vasiliu
moderator bloguri

Numarul mesajelor : 728
Varsta : 42
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 28/08/2010

Sus In jos

Re: Preparate de post (salate, zacuscă, mancaruri ,etc....)

Mesaj  Marioara Visan la data de Mier Oct 20, 2010 10:40 pm

Restul vine de la sine, adica noi consumatorii de zacusca si ginut, hihihihi, bune idei mai ai Ovidiu, yam, yam, yam, intradevar Didina, zacusca ta arata bestial.
avatar
Marioara Visan

Numarul mesajelor : 384
Varsta : 61
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 20/09/2009

Sus In jos

Salata de cruditati si radacinoase specifica iernii

Mesaj  Didina Sava la data de Mar Ian 18, 2011 12:15 pm

sfecla rosie cruda sau coapta
morcov
telina
radacina patrunjel
varza alba
ulei de masline
sare, piper
zeama de lamaie
marar verde

Se taie legumele sau se dau pe razatoare in cantitaea si proportiile dorite.Se asezoneaza cu ulei sare si zeama de lamaie dupa gust.Se aseaza in cutii alimentare in frigider si se consuma in urmatoarele 48 de ore.E mai gustoasa dupa ce s-a macerat un pic in lamaie si ulei la rece si legumele si-au infratit gustul.




_________________
Citat pentru suflet:
(Frank Outlaw)
"Ai grija ce gandesti, gandurile devin cuvinte...
Ai grija ce spui, cuvintele devin actiuni...
Ai grija ce faci, actiunile devin obiceiuri....
Ai grija ce obiceiuri ai, obisnuintele devin caracter...
Analizeaza-ti caracterul, el iti va deveni destin"...
avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Re: Preparate de post (salate, zacuscă, mancaruri ,etc....)

Mesaj  Marioara Visan la data de Sam Ian 29, 2011 11:56 pm

Didina in sfarsit am gustat din minunatele borcane la care priveam salivind in fiecare zi de post, hihihihi, esti o gospodina desavarsita, zacusca e un deliciu, astept urmatoare intalnire sa ne prezinti pe viu si rubrica " Retete rapide?, yam, yam, yam, numai la puiul ala pe sticla ma gandesc.
avatar
Marioara Visan

Numarul mesajelor : 384
Varsta : 61
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 20/09/2009

Sus In jos

Salata de hrean cu sfecla rosie

Mesaj  Didina Sava la data de Mar Apr 19, 2011 7:15 am

Ingrediente


Sfecla rosie coapta in cuptor, curatata si rasa pe razatoarea mai mare
cateva radacini de hrean curatate si rase pe o razatoare cat mai mica
4-5 linguri de otet din vin
sare
2-3 linguri de zahar tos

Mod de preparare


Se alege sfecla cat mai inchisa la culoare( eu zgarii un pic cu unghia sfecla si care este foarte inchisa la culoare o pun la copt in cuptor pana se patrunde ( o caut cu o furculita cu care o intep si cand patrunde usor e gata coapta)
Hreanul trebuie sa fie cat mai proaspat scos din pamant ca sa nu fie deshidradat sa se poata rade usor.Hreanul se rade in aer liber sau cel putin in fata unui geam deschis, pentru ca iuteala lui inlacrimeaza ochii si inflameaza un pic sinusurile care reactioneaza corespunzator.
Eu intai rad hreanul peste care torn otetul, sarea si zaharul, apoi incep sa rad sfecla.Se amesteca toate ingredientele foarte bine.Gusturile de acru,sarat,dulce, se potrivesc dupa placerea fiecaruia cat si cantitatea de hrean, daca vrei salata mai iute sau nu.Se pune repede in borcane inchise pentru ca hreanul se rasufla. Salata se consuma macar dupa doua zile de la data cand a fost facuta si tinuta la intuneric si loc racoros, asta pt ca gusturile sa se uniformizeze.
Se consuma garnitura la aproape orice, dar la noi in familie este nelipsita la masa de Pasti si Craciun.
Eu fac salata de hrean cu sfecla dupa cum am invatat de la tata care parca il vad ca pe acum primavara in joia mare de regula aducea din beci sfecla aleasa cu grija sa fie cat mai rosie si o punea in rola la copt.Apoi il vedeam ca pleca cu harletul in gradina si aducea hrean proaspat scos,il spala cu grija si el il curata, el il radea pe masa afara, el facea toata salata ,o potrivea de gust.Mie ca si lui, D-zeu sa il ierte, imi place mai dulce si de aceea pun oleaca de zahar mai mult si mai putin otet.Si apoi sa te tii bine in ziua de Pasti cu oua rosii si friptura de miel si cighirul care tot el il facea, potopeam salata de hrean cu sfecla care pana atunci se facea tocmai potrivita de a fi devorata, si uneori se intampla sa nu fi amestecat bine si se nimerea cate oleaca mai mult hrean prin cate o inghititura care napadea si pe nas si pe urechi si ochii imi lacrimau pe loc cum imi lacrimeaza acum de dragul aducerii aminte.D-zeu sa te odihneasca in lumea dreptilor dragul meu tata.




avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Salata de cartofi cu hasmatuchi

Mesaj  Didina Sava la data de Mar Apr 19, 2011 8:25 am



Ingrediente

-cartofi roz fierti intregi, curatati si taiati felii
-cateva bucati de ceapa taiata pestisori
-radacinoase:morcov, telina, patrunjel, pastarnac din ochi si dupa cum va place gustul, rase pe razatoarea mica
-maioneza de post
-sare
-masline
-gogosari la otet
-un manunchi mare de hasmatuchi proaspat, sau patrunjel verde, marar
piper ,curry, boia etc

Mod de preparare

maioneza de post

Se consuma cu salata de sfecla rosie cu hrean
cea mai usoara metoda de a face o maioneza de post este urmatoarea

o punga de pufuleti
ulei
o lingura, doua de mustar
zeama de lamaie

Pufuletii se sfarma cu mana pana raman o pulbere.Se adauga mustarul si incet uleiul ca la orice maioneza.Se acreste cu zeama de lamaie.Atentie se poate taia ca orice maioneza.Deci uleiul se adauga treptat.Aceasta maioneza se face imediat, usor si nu isi pierde consistenta.Se poate adauga inautru si un cartof bine pasat.
Maioneza se face din timp,ca sa fie gata cand sunt cartofii fierti.


cartofii se fierb in coaja si imediat ce scurgeti apa din ei ii bagati cateva secunde in apa rece,apoi o scurgeti repede.Se vor curata mai usor asa de fierbinti. Se taie de calzi( cu un cutit care sa nu il caliti) felii.Si se amesteca de calduti cu maioneza.In felul acesta salata va avea aspect foarte frumos si spre diferenta de salata doar cu ulei (care se lasa la fundul vasului),aceasta maioneza ramane atasata de cartofi.In felul acesta salata este buna si proaspat facuta si rece din frigider.
Restul radacinoaselor se pun crude rase pe razatoarea mica.Se amesteca totul, se potriveste de sare, avand grija ca maslinele sunt sarate ,si de acru cu zeama de lamaie. Ceapa se taie pestisori se freaca cu sare, se clateste si se pune in salata
La final amestecam manuchiul de hasmatuchi taiat maruntel,potrivim de sare ,piper etc
Se consuma goala fara paine de regula cu felii de ridichi de luna.
Daca nu va place gustul hasmatuchiului puteti folosi patrunjel verde

Facultativ se pot adauga catraveti murati sau gogosari la otet taiati maruntel



Ultima editare efectuata de catre Didina Sava in Mier Apr 10, 2013 4:14 am, editata de 2 ori
avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Zacusca de ardei Kapia,vinete si morcov (pentru iarna)

Mesaj  Didina Sava la data de Mier Sept 21, 2011 10:34 pm

Ingrediente

-12 kg ardei Kapia copti pe tabla si curatati
-6 kg de vinete coapte pe flacara, curatate si scurse
-3 kg de ceapa taiata pestisori
-2kg de morcov ras pe razatoarea mare
-3/4 kg de rosii date la separator
-1,4 litri ulei de floarea soarelui
-sare,
-piper
-foi de dafin


Mod de preparare

Se coc ardeii, se curata de coaja si seminte, se taie cubulete.Se coc vinetele pe flacara ca sa iasa albe, se curata se lasa la scurs, si apoi se taie si ele din cutit cubulete.
Se curata ceapa, se taie pestisori si impreuna cu morcovul dat pe razatoarea mare se pune in toata cantitatea de ulei in vas cu fund gros, pe table, la foc mic, la inabusit. Procedam asa cu rabdare ca legumele sa lase apa lor si sa nu se prinda pe fund. Cand sunt inmuiate punem ardei si vinetele, boabele de piper si dafinul. Rosiile trase la separator se fierb separat sa se scada sucul cat puteti de mult. Se adauga in zacusca. Se mai fierbe pana considerati ca a scazut destul. Se pune in borcane cu filet si se fierbe in baie de abur maxim doua ore de cand a inceput sa fiarba si continutul borcanelor in vasul in care care ati pregatit baia de aburi. Apa evaporata se completeaza mereu cu alta calda, astfel incat borcanele sa fie scufundate mereu pana la nivelul capacului in apa.O astfel de zacusca asa sterlizata tine in camara, la racoare si intuneric si un an de zile fara sa isi schimbe gustul si culoarea

Din aceste cantitati ies 17 borcane de 800 grame (780g cat au acum).








avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Zacusca de fasole boabe (pentru iarna)

Mesaj  Didina Sava la data de Dum Sept 25, 2011 6:56 am

Ingrediente

-10 kg ardei Kapia si gogosari copti pe tabla si curatati
-2 kg de fasole boabe
-3 kg de ceapa taiata pestisori
-2kg de morcov ras pe razatoarea mare
-4 kg de rosii date la separator
-1,8 litri ulei de floarea soarelui
-sare,
-piper
-foi de dafin

Mod de preparare


Se alege fasolea, se spala, si se pune in apa la inmuiat pentru circa 10-12 ore.
Se coc ardeii si gososarii, se curata si se dau prin masina de carne. Se curata ceapa, se taie pestisori.Morcovul se curata si se rade pe razatoarea mare.
Se fierbe fasolea, schimband apa de cateva ori. Eu o schimb de trei ori. Fasolea se fierbe simplu in apa. Cand este gata se scurge apa, se lasa la racorit si se da apoi prin masina de carne sau se sfarma cu robotul. Este bine ca fasolea sa o pregatiti cu o zi inainte, si ardeii sa ii coaceti si curatati tot cu o zi inainte, pentru ca fierberea fasolii fiind mai migaloasa este greu sa cuprinzi toate etapele intr-o zi.
Ceapa taiata pestisori impreuna cu morcovul si ardeii tocati se pun impreuna in toata cantitatea de ulei la foc mic la fiert, in vase cu fund gros si pe table, pentru evita sa se arda zacusca.Cand ceapa este inumaiata se adauga si piureul de fasole.Se amesteca foarte bine, si cu rabdare pentru a se omogeniza.Se pune piperul,dafinul si se mai fierbe la foc mic.Cand consideram ca e suficient de scazuta adaugam sucul de rosii pe care l-am fiert si pe acesta separat pentru a-l ingrosa. Se aduaga sarea, si se mai fierbe cat credem noi. Se pune in borcane cu filet, se fierbe in baie de abur maximum 2 ore.





avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Bărcuţe din cartofi cu legume coapte la cuptor

Mesaj  Didina Sava la data de Mar Mar 13, 2012 11:32 am

Bărcuţe din cartofi cu legume coapte la cuptor

Ingrediente:


-6 cartofi cat mai mari si lungi
-4 morcovi
-2 bucati ceapa mare
-2 bucati patrunjel radacina
-2 bucati pastarnac
-o telina mai mare
-4 mere
-cateva linguri de ulei
-un castronel de nuci
-piper, boia de ardei dulce, chimen,sare si cimbru
-sfecla rosie coapta
-lamaie
-cateva masline
-un cubulet de margarina

Mod de preparare:


Taiem cartofii spalati bine, fara sa ii curatam de coaja, pe lung si scobim o portiune asa incat sa arate ca o barcuta.Ii punem la copt ori pe gratarul cu apa pe aragaz sau in cuptor.
Radacinoasele: morcovii, telina , patrunjeii si pastarnacii, inclusiv bucatele de cartofi scobite le taiem cubulete marisoare aproximativ egale.Ceapa si merele curatate le taiem cam in 8 parti egale. Peste aceste legume pudram piper, boia dulce, cimbru si sare si amestam cu putin ulei si le punem la copt fara apa intr-un vas ceramic (o oala de sarmale) la foc mare.Legumele trebuie sa se coaca, nu sa se soteze. Alaturi in cuptor se pune si sfecla rosie la copt. Pana se fac legumele sfaram nuca cat mai marunta si intr-o tigaie punem un cubulet de margarina la topit.Turnam pesmetul si nuca si prajim usor invartind mereu, fara sa rumenim.Cand sunt gata legumele turnam peste ele nuca cu pesmetul si potrivim de sare si piper. Sfecla rosie cand s-a copt o curatam si o radem pe razatoarea mare.Facem o salata cu ulei si zeama de lamaie.Adaugam chimen-ul fiert in prealabil in salata de sfecla.
Umplem barcutele din cartofi coapte in coaja lor cu legume si le consumam cu salata de sfecla si masline.









avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Sandvisuri din felii de cartofi copti -de Post

Mesaj  Didina Sava la data de Mar Mar 13, 2012 11:39 pm

Sandvisuri din felii de cartofi copti -de Post

Ingrediente

- cartofi roz
- sfecla rosie
- lamaie
- sare
- chimen
- ulei
- o lingura de pesmet
-masline

Mod de preparare

Se spala bine cartofii si se taie pe lung felii de 5 milimetri.Se pun la copt pe gratarul cu apa sau in cuptor.Dupa ce s-au copt se unesc doua cate felii inautru cu diverse umpluturi.Eu aici am umplut cu salata de sfecla rosie (sfecla rosie coapta, lamaie, chimen fiert in prealabil, ulei, sare, pesmet, ulei)
Se pot folosi diverse umpluturi din spanac,urzici, varza murata calita cu nuca sau un amestec de morcov,telina si curry topite cu putin ulei.




avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Budinca din ghebe si spanac cu orez

Mesaj  Didina Sava la data de Joi Mar 29, 2012 8:29 am

Budinca din ghebe si spanac cu orez




Ingrediente

-400 grame orez
-un borcan de 800 grame ghebe conservate
-1kg de spanac verde
- ulei 200 ml
-sos de gogosari
-sare ,piper , chili ,etc
- 2 bucati ceapa mare
- 4 linguri cu varf de faina
- ardei rosii si masline pt decor

Mod de preparare



Spalam orezul in mai multe ape si il punem la fiert cu cele doua cepe taiate maruntel, cu sare, piper si ulei.Opinticii( ghebele) conservati ii dam prin masina de carne sau robot si ii prajim in putin ulei.Spanacul il spalam si il oparim pe rand in putina apa.Cand sa racit il tocam cu cutitul maruntel.Impartim orezul fiert in doua parti egale. O parte o amestecam cu ghebele si o parte cu spanacul.Adaugam cele doua linguri de faina in fiecare compozitie. Potrivim de sare si piper. Intr-un vas Yena mare sau un vas rotund asezam hartie de copt si stratul d eorez cu ghebe.Deasupra punem orezul cu spanac.Decoram cu ardei si masline si dam la cuptor pt o ora si jumate.Se lasa la racit, se taie cand s-a racit complet. Se consuma cu sos de gogosari sau ketchup.





avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Iahnie de fasole boambe albe

Mesaj  Didina Sava la data de Sam Ian 05, 2013 5:41 am




Ingrediente

- 800 grame fasole mare, alba
- 3 bucati ceapa
- 1 morcov mare
- 1 pastarnac potrivit
- 100 ml ulei
- suc de rosii sau bulion
- 2 ardei gras, gogosari
- sare, piper, boia de ardei

Mod de preparare

Fasolea se alege, se spala, si lasa in apa rece la inmuiat cel putin 14-16 ore (aceasta varietate de fasole boambe ca sa poata fierbe bine si sa fie gustoasa trebuie obligatoriu lasata la inmuiat pana ea se umfla complet). Eu o pun seara pe la ora 22 si dimineata schimb apa si o las pana pe la ora 14, ora 15 cand revin de la servici. Atunci o pun la fiert in apa clocotita pt un sfert de ora, arunc apa si o pun din nou la fiert in apa clocotita pt inca un sfert de ora. Arunc a doua oara apa, si pun din nou peste ea apa clocotita cat sa o acopere si inca un deget deasupra. Adaug ceapa taiata marunt, morcovul si pastarnacul jumate ras, jumate taiat bastonase, si ulei crud cat cred eu ca e necesar. Las asa la fiert la foc mic in vas acoperit circa o ora si jumate.Invart din cand in cand.Daca mai trebuie fiert mai las.Cand e fiarta adaug sare si bulionul sau sucul de rosie dupa gust si ardeii daca sunt conservati si numai trebuiesc fierti, altfel ii pun mai devreme, si adaug sarea, piperul si boia de ardei. Astept sa dea cateva clocote bune ca sarea sa patrunda si in boabe.O consum cu muraturi sau gogosari sau hrean cu sfecla cu mamaliga calda.
Reteta mea de iahnie este dietetica, eu nu prajesc fasolea nici uleiul cu ceapa ca sa adaug la final.Totul pun crud, asa m-am obisnuit si asa consider ca este mai sanatos.




avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Urzici mestecate- ca la ţară

Mesaj  Didina Sava la data de Mier Apr 10, 2013 4:25 am



Ingrediente:

-urzici
-ulei
-ceapa
-usturoi
-faina de grau
-sare
-piper

mod de preparare


Urzicile se aleg doua cate doua scuturandu-le una de alta, ca sa cada de pe ele gunoaiele, paiutele, alte resturi vegetale. Se spala in mai multe ape. Se pun intr-un vas cu apa clocotita (nu prea multa), sa traga cateva clocote. Se aduna cu paleta si se lasa la racorit pastrand apa in care au fiert. Se taie marunt cateva cepe in functie de cantitatea de urzici care o avem care le punem la topit cu ulei si zeama de urzici. Urzicile scurse se toaca si reci se amesteca cu cateva linguri de faina. Cand ceapa s-a inmuiat turnam in cratita piureul de urzici cu faina, amestecam impreuna cu restul de zeama de urzici. Potrivim de sare, adaugam usturoi si piper dupa gustul propriu. Lasam sa fiarba impreuna la foc mic pe tabla invartind sa nu se prinda. Uleiul il punem dupa propriul gust, adica cum le dorim, mai grase sau mai dietetice. Se consuma cu mamaliga calda. Facultativ se pot servi cu ochiuri si mamaliga.




Ultima editare efectuata de catre Didina Sava in Mier Apr 10, 2013 9:24 pm, editata de 1 ori
avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Turtiţe din cartof -coapte nu prajite

Mesaj  Didina Sava la data de Mier Apr 10, 2013 4:39 am



Ingrediente:

-Cartofi roz  fierţi in coaja (un kg)
- Un pahar de ulei
- 300 grame faina de grau
- Patrujel, marar
- 4 bucati ceapa
-o telina mică
- Un morcov mare
- Sare, piper, cimbru
- Faina pt modelat

Mod de preparare:

cartofii se fierb in coaja. Cand se observa ca a crapat coaja sunt fieti, varsam apa fierbinte si ii punem 2 minute in apa foarte rece. Se vor curata foarte repede. Ii pasam. Ceapa taiata maruntel cu morcovul, telina rasa mic şi verdeaţa se topesc inăbuşit în ulei. Amestecam cartofii cu aceasta compoziţie, punem cimbrul,  sarea si piperul. Adaugam faina. Se va obtine o compoziţie destul de moale. Pe o farfurie intinsa mare punem faina. Luam cate o lingura de compoziţie si o punem in faină. O acoperim cu faina si apoi o luam in mana modeland turtita pe care o purtam rapid cand pe o palma cand pe cealalta  de cateva ori ca sa se scuture surplusul de faina de grau. Le coacem pe o tigaie antiaderenta asa uscat pana se rumenesc, cand este gata pe o parte le coacem si pe cealalta. Sunt bune si caldute si reci.Trebuie un pic de dexteritate la modelat cu faina intrucat compozitia iese foarte moale. Nu e indicat sa punem faina in plus deoarece atunci va trebuie sa le coacem in ulei si trag foarte mult ulei la prajit.
Eu le consum cu ketchup de casa.



avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Re: Preparate de post (salate, zacuscă, mancaruri ,etc....)

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum