Ultimele subiecte
» „Flori de piatră-Bijoux" albumul II-bijuterii artizanale marca Didina Sava
Astazi la 6:20 am Scris de Didina Sava

» Decorațiuni din fetru
Astazi la 2:02 am Scris de Didina Sava

» Mihaela Moşneanu
Mar Dec 12, 2017 6:09 am Scris de Mihaela Moşneanu

» „Flori de piatră-Bijoux" albumul I-bijuterii artizanale marca Didina Sava
Lun Mar 13, 2017 5:15 am Scris de Didina Sava

» Heraclidul Alb roman semi-SF
Lun Iul 11, 2016 1:43 pm Scris de Varganici Costica

» Singurătăţile noastre-Titi Nechita
Sam Mar 19, 2016 2:03 am Scris de tyk

» Gustări şi aperitive
Lun Feb 01, 2016 8:59 am Scris de Didina Sava

» Dorina Neculce
Sam Mar 14, 2015 3:42 pm Scris de Dorina Ciocan

» Mihai LEONTE poetul armoniei si al optimismului...
Dum Noi 30, 2014 11:46 am Scris de Mihai LEONTE

Facebook





Cautare
 
 

Rezultate pe:
 


Rechercher Cautare avansata

Web Trafic
Site-uri preferate
Retete culinare
Reţele de socializare
Parteneri
forum gratuit

Dulciuri rapide,prajituri de frupt si de post si alte deserturi traditionale

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos

Dulciuri rapide,prajituri de frupt si de post si alte deserturi traditionale

Mesaj  Mihaela Albianu la data de Mier Ian 20, 2010 5:24 am

Pe aceasta pagina sunt 7 retete de dulciuri de post

Retete cu placinte cu diverse umpluturi de post gasiti tot in acest forum la urmatorul link:

http://​universulprieteniei.forumgr​atuit.ro/​t575-placinte-aperitiv-cu-d​iverse-umpluturi-de-frupt-​si-de-post#8417

Accesand acest link http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/f14-arta-culinara
ajungeti pe interfata topicului meu de arta culinara, de unde puteti alege spre vizulalizare diverse categorii cum ar fi:

-mancaruri rapide si traditionale,
-supe, borsuri ciorbe de legume si cu carne
-Placinte aperitiv cu diverse umpluturi de frupt si de post
-sufleuri, budinci, musacale
-Muraturi in otet si in saramura-alte preparate(conserve din legume) pentru iarna
-Preparate de post (salate, zacuscă, mancaruri ,etc....)
-Dulciuri rapide,prajituri de frupt si de post si alte deserturi traditionale
-Cozonacul,pasca si placintele moldovenesti
-Dulceţuri tradiţionale, siropuri, gemuri, compot pt.iarna şi fructe confiate.



Gutuile coapte cu nuci


Gutuile coapte cu nuci sunt o amintire a copilariei mele, si nu trece iarna in care sa nu coc 2-3 gutui. Sunt delicioase si fac un miros foarte placut in bucatarie.

Ingrediente:
3 gutui mari bine coapte, 9 linguri de zahar, 9 linguri de nuca rasa, 3 linguri de mar pasat, 9 linguri de sirop de muguri de brad

Gutuilor li se taie capacul si se scot samburii cu grija. Se mai scoate din mijloc o parte din miez astfel incat sa putem adauga cam 5-6 linguri de umplutura. Separat se amesteca zaharul cu nuca, apoi se umplu gutuile cu aceasta compozitie. La final ungem compozitia de deasupra gutuii cu marul pasat, astfel incat sa se topeasca bine zaharul. Acoperim gutuia cu capacul taiat si punem la foc mic pentru aproape o ora.
Se servesc reci sau caldute, stropite cu sirop de muguri de brad.
Pofta mare!





Mihaela Albianu

Numarul mesajelor : 8
Varsta : 40
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 08/01/2010

http://picturapentrucopii.blogspot.com/

Sus In jos

Mingiute cu cocos

Mesaj  Mihaela Albianu la data de Joi Ian 28, 2010 3:42 am

Mingiute cu cocos
Aceasta reteta merge foarte bine iarna, pentru ca mingiutele de cocos sunt precum niste bulgarasi de zapada.

Ingrediente: 250 gr nuca cocos rasa, 400 gr lapte praf, 250 gr margarina, 100 gr alune de padure prajite, 100 gr zahar tos, 20 ml apa

Se face un sirop din apa si zahar si se amesteca cu margarina. Se adauga treptat lapte praf si nuca de cocos, pana cand devine o pasta asemeni plastilinei. In fuctie de cat de scazut este siropul de zahar puteti adauga mai mult sau mai putin lapte praf. Luam in mana aluat in care asezam o aluna si formam mingiute pe care le dam prin nuca de cocos.


Mihaela Albianu

Numarul mesajelor : 8
Varsta : 40
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 08/01/2010

http://picturapentrucopii.blogspot.com/

Sus In jos

Prune in pijama(gomboti cu prune,Knedle cu prune sau galuste de prune)

Mesaj  Didina Sava la data de Vin Sept 24, 2010 1:33 pm

Prune in pijama(gomboti cu prune ,Knedle  cu prune sau galuste de prune) sunt cele patru denumiri sub care se cunosc galustele cu prune ,desert nelipsit toamna in casele bunicilor noastre.

Ingrediente


1Kg cartofi roz care se fierb in coaja
200-300 grame faina de grau
2-3 oua
jumate lingurita sare fina
cateva linguri de zahar
doua trei linguri de ulei
100 grame de unt
300 grame pesmet
2 linguri scortisoara pisata
500 grame prune (perje)

Preparare

In mod normal se fierb cartofii (preferabil in coaja).Se curata si se zdrobesc cat sunt inca calzi,pana se obtine un piure fin.In acest piure se pune jumatatea de lingurita de sare,doua trei linguri de zahar,doua trei linguri de ulei si doua sau trei oua,si vreo 300 grame faina de grau.Se obtine un aluat lipicios si nu foarte tare.Este important sa fie lasat asa mai putin tare si lipicios desi galustele se vor modela mai dificil, dar vor fi foarte pufoase cand sunt gata.
Pana ce fierb cartofii insa  se pregatesc prunele  spalate carora li se scot samburii si se presara cu zahar si praf de scortisoara.
Intr-o tigaie se topeste untul in care se dauga pesmetul amestecat cu  zahar si praf de scortisoara,se amesteca pe foc pana se omogenizeaza.
Din aluatul lipicios se modeleaza cu mainile pline de faina bilute umplute cu  cate o pruna din acelea pregatite anterior,asa cum am descris.
Intr-o cratita cu apa clocotita cu un pic de sare se pun galustele la fiert.Se lasa la foc mic.Galustele se fierb pe rand sa nu se lipeasca.Dupa ce s-au ridicat se mai lasa un pic intorcandu-le pe o parte si alta si se scot cu o paleta.Cat sunt fierbinti se tavalesc prin amestecul de pesmet, unt, zahar si scortisoara pregatit cum am descris anterior.

Pesmetul cu unt,zahar si scortisoara



Prunele fara samburi cu zahar si scortisoara



Piureul de cartofi in care am pus zahar ,sare, oua,ulei



Aluatul de galuste



galustele modelate ajutandu-ne de faina



Galustele la fiert



Si Knedlele aurii, aromate, puhave si pofticioase



Sunt la fel de gustoase si reci(secretul este sa nu adaugati multa faina in aluat ca sa se intareasca ci sa il lasati asa mai moale si foarte lipicios,desi este mai greu de modelat si ai nevoie de faina sa poti face bilele cu prune



Ultima editare efectuata de catre Didina Sava in Vin Feb 12, 2016 9:31 am, editata de 1 ori
avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Re: Dulciuri rapide,prajituri de frupt si de post si alte deserturi traditionale

Mesaj  Rodica Rodean la data de Vin Sept 24, 2010 10:59 pm

Cred ca sunt delicioase...stiu ca mi-ai pus si mie deoparte....vin azi !!!
avatar
Rodica Rodean

Numarul mesajelor : 548
Varsta : 64
Localizare : IASI
Data de inscriere : 01/06/2009

Sus In jos

Placinta cu dovleac

Mesaj  Didina Sava la data de Mier Noi 10, 2010 6:49 am

Ingrediente

Aluat

500g faina
100g zahar
250 ml lapte
3 oua
100g unt
1 plic drojdie uscata(sau un cubulet mic proaspata)
1 plic zahar vanilat
alte mirodenii

Umplutura

2 kg dovleac
1-2 plic zahar vanilat
2 linguri zahar

Mod de lucru

Se cerne faina si se face un cuib unde se pune drojdia uscata sau drojdia proaspata topita in lapte. Se lasa 15 min la cald.
Intre timp se incalzeste laptele, se topeste untul si se separa albusul de galbenusuri.
Se freaca galbenusul cu un praf de sare si cu zaharul si se diluiaza cu laptele .Din faina ou si lapte se face un aluat care se framanta bine.Apoi se adauga untul topit si mirodeniile. se framanta cel putin 30 min. In final se adauga albusul batut spuma.
Se lasa la crescut la cald pana isi dubleaza volumul.
Se coace dovleacul in cuptor pt ca e mai dulce si mai putin zemos decat fiert.
Se face un piure din dovleac la care se adauga cele 2 linguri de zahar si zaharul vanilat. Daca nu va place asa dulce se poate renunta la zahar.
Se unge tava cu ulei din belsug sau se foloseste hartie de copt si se intinde 2/3 din aluat care are consistenta celui de cozonac .Se intinde cu mana nu cu facaletul. Se aseaza deasupra pasta de dovleac.Din restul aluatului se face grilajul prin rasucire. Se unge cu galbenus si se da la cuptorul incins la 200 C .Se coace 45-50 min.


Ultima editare efectuata de catre Didina Sava in Mar Ian 25, 2011 12:23 pm, editata de 1 ori
avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Prajitura "Albă ca zăpada"-regina prăjiturilor

Mesaj  Didina Sava la data de Lun Dec 20, 2010 11:40 am




Ingrediente

Foile

2 oua intregi
10 linguri ulei
10 linguri zahar
coaja de lamaie si portocala
un pachetel bicarbonat de amoniu stins in zeama  de lamaie
facultativ doua linguri smantana daca nu se leaga aluatul si e prea faramicios, dar in reteta originala nu se pune smantana sau lapte
faina cat cuprinde (circa jumate de kg)

Crema

o cana de 250 ml lapte
zahar dupa gust-200 -300 grame
un pachet de unt mare-250 grame
doua linguri cu varf de faina
vanilie
zeama de lamaie dupa gust (maximum de la doua lamai mari )

Aceasta este reteta  traditionala de la prajitura ALBA CA ZAPADA- regina prajiturilor  de Craciun

Mod de preparare

Foile

Din ingredientele enumerate se face un aluat care se framanta bine si se lasa apoi vreo 20 minute la loc cald. Aluatul se imparte in doua parti sau trei parti egale (depinde ce tavi veti folosi la copt, mai mari sau mai mici).Eu impart in patru pentru pt ca tavile mele sunt mari, dar fac portia o data si jumate si imi iese o prajitura inalta, bogata.
Ungem dosul tavii  si sucitorul cu un pic de ulei si intindem cu rabdare si atentie o foaie care cautam sa fie egal de subtire pe toata dimensiunea ei.Marginile ce prevestesc se taie cu cutitul. Se poate intinde pe masa pe hartie de copt si apoi dimensionata si taiate marginile pe tava. Se va desprinde mai usor, si fara risc de a se rupe. Se coace foia la foc iute cu mare grija sa nu o rumenim prea tare. Se desprinde cu cutitul imediat ce a fost scoasa din cuptor, deoarece cum s-au racit cum se sfarama foarte usor si nu le mai poti desprinde intregi, de aceea recomnda sa fie intinsa si coapta pe hartie de copt pusa pe dosul tavii in cuptor

Crema

Se amesteca cele doua linguri de faina cu zaharul ( in aceasta ordine) apoi se adauga laptele rece, invartindu-se cu atentie sa nu se faca cocolosi. Se pune la fiert la foc iute pentru a se obtine o ciulama. Se invarte mereu pt a nu se face cocolosi sau a se prinde de fundul vasului sau a se afuma. E bine  ca ciulamaua sa se fiarba intr-un vas cu fundul gros. Cand este suficient de ingrosat se pune zeama de lamaie si praful de vanilie dupa gust. Se da un ultim clocot
Pachetul de unt se freaca spuma.Ciulamaua se lasa la racorit acoperita sa nu prinda crusta.Cand este rece complet se amesteca incet cate o lingura cu untul frecat spuma, pana se finalizeaza  crema. Cu aceasta crema se umplu foile. Se acopera cu un prosop si se lasa pana a doua zi ca foile sa prinda din umezeaa cremei iar prajitura sa se fragezeasca si inmoaie de sa ti se topeasca in gura.

Indicatii : foile se fac cu cateva zile inainte.Se lasa la loc racoros sa iasa amoniacul din ele si sa se fragezeasca.

Eu bunaroara cum ar fi azi luni am facut foile.Crema  o voi face joi seara pt ca vineri in seara de ajun de Craciun sa pot taia prajitura si aseza pe masa in asteptarea Zilei Nasterii Domnului.

De aceea deocamdata fotografii doar cu foile



Alta varianta de crema

1kg smantana proaspata
300 -400 grame zahar
miez de nuca macinat vreo 300 grame
esenta de rom

In gospodariile taranesti in special crema la Alba ca Zapada se face cu frisca de casa obtinuta din smantana proaspata batuta cu zahar si miez de nuca macinat. Se aromeaza cu esenta de rom.

Eu obisnuiesc sa fac 8 foi adica reteta de foi de trei ori si fac atat varianta cu lamaie care este acrisoara si racoroasa cat si varianta cu frisca, nuca si rom

Pozele cu cremele urmeaza joi seara
Wink

Iaca am ajuns si joi seara si am facut cele doua tipuri de creme si le-am intins pe foi



Si  iata prajitura ALBA ca Zapada in forma bruta. Foile sunt inca casante si nu pot fi bine presate ca se rup, asa ca dupa ce punem cu grija crema intre foi presam usor foile sa le lipim bine, dar fara sa fortam sa le sfaramam. A doua zi cand foile au tras umezeala suficienta se preseaza si uniformizeaza prajitura, se taie marginile.
Eu nu obisnuiesc sa tai toata prajitura de la inceput ci pe fasii dupa cum o scot la consum, pentru a nu se usca si a-si pierde din savoare. Prajitura nu o glazurez cu nimic, o las asa in forma ei virgina, nepudrata cu zahar sau altele. Se tine la loc racoros invelita  in hartie sau tipla alimentara.

Daca avem norocul sa cumparam o faina foarte alba, prajitura arata foarte  bine. A mea este mai  inchisa pentru ca am avut si oua de tara dar si faina de foarte buna calitate adevarat dar mai neagra.




Ultima editare efectuata de catre Didina Sava in Mier Apr 09, 2014 9:46 pm, editata de 6 ori
avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Re: Dulciuri rapide,prajituri de frupt si de post si alte deserturi traditionale

Mesaj  Ovidiu Raul Vasiliu la data de Joi Feb 10, 2011 3:50 am

Dulceaţă de portocale... Bună variantă, mai ales că acuşi începe postul..seeeeegur ca da. Smile

_________________

avatar
Ovidiu Raul Vasiliu
moderator bloguri

Numarul mesajelor : 728
Varsta : 42
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 28/08/2010

Sus In jos

Prajitura "Negresa"

Mesaj  Didina Sava la data de Sam Feb 19, 2011 9:50 am

Exista multe variante de prajitura negresa .Eu fac aceasta prajitura de peste 30 de ani in varianta in care o facea Momo Erjica -bunica nepotilor mei de sora

Ingrediente

250 grame unt sau margarina
300 grame zahar
cateva linguri de magiun sau dulceata de visine
cateva linguri de cacao
o mana de nuci
coaja de portocala confiata
5 oua
coaja de lamaie
zahar vaniliat
praf de bicarbonat de amoniu stins in zeama de lamaie
faina de grau cat cuprinde

Mod de preparare

Se amesteca untul sau margarina tinuta la cald in prealabil cu magiunul sau dulceata de visine,cu zaharul, galbenusurile si cacao.Se mixeaza bine.Se adauga vanilia, coaja rasa de lamaie si amoniacul stins.Treptat se amesteca cu faina pana se obtine o coca ca o smantana groasa.Albusurile se bat spuma si la final se amesteca usor cu restul compozitiei.
Se aseaza compozitia intr-o tava pe hartie de copt .In prealabil se adauga si bucatile de coaja de portocala confiata.
Deasupra compozitiei intinsa uniform cu o paleta se aseza miezul de nuca.Se da la cuptor si se coace intre 40 de minute si 50 minute depinde cum e potrivit focul.









avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

PRAJITURA CU MERE

Mesaj  Maricica paval la data de Lun Mar 14, 2011 7:10 am

FRUMUSETEA BUNATATILOR DE PE MASA NOASTRA

Daca tot am impartit gandurile mele de ceva vreme aici m-am gandit sa impart si cateva din bunatatile atat de apreciate de copiii mei si de prieteni.

PRAJITURA CU MERE

Ingrediente
: 4 mere, 4 oua , 150 grame faina , 150 grame unt , 150 grame zahar , 1 lamaie , un praf de copt

Merele se curata de coaja , se taie cuburi potrivite si se stropesc cu zeama de lamaie . Untul se topeste la bain marie si se adauga peste mere. Ouale intregi se bat bine impreuna cu zaharul , apoi se amesteca cu merele si untul .
La final se incorporeaza faina amestecata cu praful de copt , amestecand cu o lingura. Se pune intr-o tava intinsa potrivita si se coace la foc potrivit 40 minute . Eu am pus compozitia intr-o tava rotunda de marimea unei tavi pentru tort.
Usor de preparat si foarte buna.
Pofta buna !
avatar
Maricica paval

Numarul mesajelor : 85
Varsta : 54
Data de inscriere : 30/01/2011

Sus In jos

Re: Dulciuri rapide,prajituri de frupt si de post si alte deserturi traditionale

Mesaj  Didina Sava la data de Lun Mar 14, 2011 7:28 am

Foarte rapida ,ieftina si usor de facut, cu siguranta pufoasa ,usoara la stomac ,varianta ta de prajitura cu mere bounce cheers


Ultima editare efectuata de catre Didina Sava in Lun Mar 14, 2011 7:50 am, editata de 2 ori
avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Re: Dulciuri rapide,prajituri de frupt si de post si alte deserturi traditionale

Mesaj  Ovidiu Raul Vasiliu la data de Lun Mar 14, 2011 10:59 am

Pfff..prajitură cu mere...mmm..yummyyy..cică pufoasă şi uşoară la stomac..păi aţi spus cam multe, doamnelor, ca să nu ne serviţi şi pe noi!.. Wink O aşteptăm şi pe dna Daniela Pârvu cu ceva cozonac special de Paşte. Smile

_________________

avatar
Ovidiu Raul Vasiliu
moderator bloguri

Numarul mesajelor : 728
Varsta : 42
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 28/08/2010

Sus In jos

Prajitura Negresa de post (varianta Didina)

Mesaj  Didina Sava la data de Mier Mar 23, 2011 12:21 pm

Prajitura Negresa de post



Ingrediente

un pachet margarina
300 grame zahar
o mana buna de fructe uscate - stafide sau coacaze -( de la Plafar)
faina circa 500 grame
100 grame seminte de floarea soarelui decorticata ,nesarata si neprajita ( de la Plafar)
3 linguri cacao
200 grame magiun
o mana de alune zdrobite cu sucitorul
250 ml coca cola
2 pachetele praf de bicarbonat de amoniu
un pachetel de scortisoara macinata
coaja de portocale rasa
coaja de portocale confiata


Mod de preparare


Se amesteca margarina cu zaharul ,magiunul ,cacaoa, praful de scortisoara Se adauga fructele uscate( eu am avut coacaze) tinute in prealabil in alcool(tuica ,coniac),coaja de portocale , semintele de floarea soarelui si coca -cola in care s-au stins cele doua plicuri de amoniac.Se omogenizeaza bine adaugandu-se apoi faina.Se aseaza in tava ,se niveleaza compozitia si se presoara pe deasupra alune sfaramate cu sucitorul
Se coace cam 50 minute la foc potrivit.Se lasa la racorit si se taie cand s-a racit complet.Se consuma de regula a doua zi ca sa aiba timp sa iasa complet amoniacul din prajitura








Ultima editare efectuata de catre Didina Sava in Mier Noi 16, 2011 5:30 am, editata de 3 ori
avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Biluţe de post din biscuiti si alune trase prin nucă de cocos

Mesaj  Didina Sava la data de Joi Mar 24, 2011 5:52 am

Biluţe de post din biscuiti si alune trase prin nucă de cocos



Si la aceasta prajitura exista nenumarate variante ,eu obisnuind sa o fac in felul urmator

Ingrediente

400 grame biscuiti populari (de post)
400 ml vin
un pachet de margarina
400 grame zahar
300 grame alune sfarmate cu sucitorul
3 linguri cu varf de cacao
coaja de portocale confiata
2 sticlute esenta de rom
visine din visinata cu tot cu samburi
250 grame fulgi de nuca de cocos

Mod de preparare

se sfarama biscuitii rupandu-i cu mana cat mai mici .Se fierbe vinul.Dupa ce a clocotit se dizolva in el imediat zaharul.Siropul astfel rezultat se toarna peste biscuitii sfaramati amestecandu-i si lasandu-i un timp sa traga umezeala.Se mixeaza margarina si cacaoa cu alunele sfaramate cu sucitorul.Se amesteca toate ingredientele impreuna cu esenta de rom si coaja de portocale confiata taiata maruntel.Se lasa vreo 20 minute sa se amestece gusturile si imbibe complet biscuitii.Se fac bilute in palma plina de fulgi de cocos punad in mijloc 2-3 visine din visinata.Se trec prin nuca de cocos dandu-le forma sferica.Se dau la frigider pt a se intari si a-si pastra forma

Daca la prajitura negresa propusa de mine mai sus aroma pregnanta era scortisoara ,la aceasta prajitura aroma pregnanta este esenta de rom, fiind o prajitura fina dar usor alcoolizata .
Eu de regula la toate prajiturile de post folosesc in loc de apa vinul sau coca cola .Vinul da o aroma speciala la prajiturile de post fiind net mai gustoase decat daca s-ar folosi apa simpla cum se indica in zeci de retete pe net.








Ultima editare efectuata de catre Didina Sava in Mier Noi 16, 2011 5:29 am, editata de 2 ori
avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Prajitura de post cu morcov si stafide- (varianta Didina)

Mesaj  Didina Sava la data de Joi Mar 24, 2011 10:33 am

Prajitura de post cu morcov si stafide

Si aceasta prajitura este foarte populara si nu asi putea spune ca varianta propusa de mine aici este strict originala ,dar eu fac aceasta prajitura in varianta care v-o arat aici dupa mai multe incercari ajungand la concluzia ca aceasta este cea mai gustoasa si aspectuoasa.Aceasta prajitura are ca aroma de baza vanilia si lamaia

Ingrediente:


2 morcovi mari rasi pe razatoarea fina
500 ml vin alb
300 grame zahar
un pachet de margarina Unirea
300 grame stafide albe
500 grame faina
2 plicuri zahar vanilat
2 plicuri bicarbonat de amoniu stins in zeama de lamaie
coaja rasa de la doua lamai


Mod de preparare

Se rad morcovii pe razatoarea mica, si se amesteca cu margarina si zaharul.Se adauga coaja de lamaie ,vanilia,amoniacul stins ,stafidele si vinul ,apoi treptat faina.Se mixeaza bine obtinandu-se o coca care curge dar trebuie nivelata cu o paleta.Daca se adauga faina prea multa, prajitura nu va fi atat de pufoasa.Se aseaza intr-o tava obisnuita de aragaz si deasupra se presoara stafide pentru decor,Se coace cam 50 minute la foc potrivit in cuptor preincalzit .Este indicat ca in primul sfert de ora sa nu se deschida usa cuptorului ,pt ca blatul sa creasca frumos.
Dupa cum am specificat mai sus ca vinul folosit in loc de apa sau apa minerala este benefic pentru orice prajitura de post dandu-i acesteia o savoare speciala care vine si din aroma vinului.
Am ales stafidele dintre toate fructele sau semintele ce se pot adauga intr-o prajitura de post,intrucat morcovul fiind dulce era nevoie de ceva contrastant acrisor care sa gasesti prin prajitura ,ca gustul sa fie mai aparte
Va doresc pofta buna la prajituri de post.
Am ales pentru a posta aici cele mai alese si gustoase prajituri de post care stiu eu sa le fac si a caror reteta am personalizat-o in timp prin practica
In "portofoliul" meu de prajituri de post mai am inca multe retete din care intentionez in acest post sa fac prajitura cu foi sau blat cu bulion si crema crema de gem cu nuca,prajitura cu nuca de cocos si stafide si bilute de cocos cu cacao versus scortisoara preparate fara foc.



Acest subiect de arta culinara l-am deschis la rugamintea si sugestia Mihaelei Albeanu,care l-a dorit si l-a inceput prin postarea unor retete.Intre timp dansa si-a facut propriul blog de arta culinara si eu m-am vazut obligata cumva sa sustin aceasta rubrica.Salut cu mult drag postarile doamnei Maricica Paval, dar dragi gospodine ,dragi femei,dragi membre ale acestui forum, fiecare dintre dvs are macar o reteta preferata , o reteta care va reprezinta .Poate v-ar face si dvs placere sa ne-o postati aici .Va astept cu mult drag si cu multa curiozitate .


Ultima editare efectuata de catre Didina Sava in Mier Noi 16, 2011 5:28 am, editata de 4 ori
avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Re: Dulciuri rapide,prajituri de frupt si de post si alte deserturi traditionale

Mesaj  Ovidiu Raul Vasiliu la data de Joi Mar 24, 2011 10:56 am

Foarte gustoase şi prăjiturele de post, cel puţin acelea cu mere şi cacao şi nu mai ştiu ce altceva sunt delicioase. Aici, la prajitura cu morcov şi stafide am ramas un pic uimit că printre ingrediente se află şi juma' de litru de vin. Care va să zică numai făina ce mai egalează vinul la gramaj aici. Această prăjitură nu doar că îndulceşte sufletul, dar îl şi înveseleşte. E drept că se face la cuptor, dar chiar şi aşa, tot rămâi cu puţină veselie Smile

_________________

avatar
Ovidiu Raul Vasiliu
moderator bloguri

Numarul mesajelor : 728
Varsta : 42
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 28/08/2010

Sus In jos

Re: Dulciuri rapide,prajituri de frupt si de post si alte deserturi traditionale

Mesaj  Didina Sava la data de Joi Mar 24, 2011 11:02 am

Nu prea ramai cu veselie la prajitura cu morcov intrucat tot alcoolul se evapora la copt,insa la prajitura bilute trase prin cocos chiar ca sunt bahice ,le simti din plin veselia ca la bomboanele alea de ciocolata umplute cu coniac.
avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Chec cu iaurt

Mesaj  Maricica paval la data de Joi Mar 24, 2011 11:41 pm

Chec cu iaurt

Foarte usor de preparat ...si foarte bun ...iar laud reteta...

Ingrediente:
3 oua
1 pahar de iaurt ( cum e cel in care este iaurtul cu fructe si care va fi folosit ca unitate de masura pentru restul ingredientelor)
3 pahare faina
2 pahare zahar
1 pahar ulei
coaja rasa de lamaie
1 praf de copt

Mod preparare :
Se amesteca mai intai ingredientele lichide - ouale , iaurtul , uleiul - apoi se adauga cele solide....
Se unge o tava cu unt . Forma tavii nu conteaza ...
Se da la cuptor la 180 grade pentru circa 40 sau 45 minute ...
Pofta buna !

Se poate inlocui paharul de iaurt cu un pahar de suc de portocale proaspat.....este foarte bun si asa....
avatar
Maricica paval

Numarul mesajelor : 85
Varsta : 54
Data de inscriere : 30/01/2011

Sus In jos

Re: Dulciuri rapide,prajituri de frupt si de post si alte deserturi traditionale

Mesaj  Ovidiu Raul Vasiliu la data de Vin Mar 25, 2011 12:49 pm

Aha..seeegur că da, iar checul acesta gustos se poate asorta, la alegere, cu o cafea Jacobs sau chiar cu un păhărel de Grasă de Cotnari (MAI ALES!)..care se lipeşte care va să zică la delicatese din astea.

_________________

avatar
Ovidiu Raul Vasiliu
moderator bloguri

Numarul mesajelor : 728
Varsta : 42
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 28/08/2010

Sus In jos

Re: Dulciuri rapide,prajituri de frupt si de post si alte deserturi traditionale

Mesaj  Maricica paval la data de Vin Mar 25, 2011 12:58 pm

Cu siguranta .......mai ales un paharel de Grasa de Cotnari ...ca tot am folosit ca unitate de masura Paharul ...
O seara minunata !
avatar
Maricica paval

Numarul mesajelor : 85
Varsta : 54
Data de inscriere : 30/01/2011

Sus In jos

Prajitura de post cu nuca de cocos si stafide

Mesaj  Didina Sava la data de Joi Apr 07, 2011 8:39 am

Prajitura de post cu nuca de cocos si stafide



Ingrediente

200 grame nuca de cocos
300 grame zahar
200 grame stafide albe
2 linguri cacao
un pliculet de amoniac
coaja de lamaie si portocale
400 grame faina
400 ml vin alb
2 plicuri zahar vanilat
stafide negre sau coacaze uscate de la plafar pt decor

Mod de preparare

Se face un aluat din fulgii de cocos, zahar, faina, vanilie, coaja de portocale si lamaie, stafide si vin,in care s-a stins amoniacul. Se da deoparte circa 2/5 din acest aluat si restul se amesteca cu doua linguri de cacao
Se aseaza intr-o tava mai mica decat cea clasica de cuptor de aragaz alternand fara o regula cele doua aluaturi.Se niveleaza, se arunca o mana de coacaze sau stafide negre pe deasupra (acestea se preseaza sa se aseze in aluat) si se da la copt in cuptor incalzit. Se coace circa 50 minute la foc potrivit. Se cauta cu paiul ca orice prajitura. Se taie cand e rece complet.






Ultima editare efectuata de catre Didina Sava in Lun Noi 21, 2011 10:41 pm, editata de 4 ori
avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Bilute de post din fulgi de cocos-(varianta Didina)

Mesaj  Didina Sava la data de Joi Apr 07, 2011 9:01 am

Bilute de post din fulgi de cocos-trei variante





Prima varianta
Ingrediente

200 grame fulgi de cocos
jumate pachet de margarina(125 grame)
200 grame zahar
o mana buna de alune sfaramate cu sucitorul
50 grame cacao
50 ml esenta de rom
pana in 100 ml vin alb

Mod de preparare

Se amesteca fulgii de cocos cu zaharul, cacaoa, alunele, esenta de rom si se umezeste cu vin atata cat trebuie ca sa nu se inmoaie prea tare.Se adauga margarina si se amesteca bine.Se modeleaza bilute mici care se trag prin fulgi de cocos.Se dau la frigider si se consuma dupa ce s-au intarit in frigider.Ies cam 50 de bucati bilute daca ai rabdare sa le modelezi micute cat niste bomboane (adica de bagat odata in gura)

Varianta a doua


Ingrediente

200 grame fulgi de cocos
jumate pachet de margarina(125 grame)
200 grame zahar
o mana buna de alune sfaramate cu sucitorul
30 grame scortisoara macinata
cateva pliculete sau doua linguri de ness
pana in 150 ml vin alb sau coca cola

Mod de preparare

Se procedeaza ca mai sus.

Varianta a treia

Ingrediente

200 grame fulgi de cocos
jumate pachet de margarina(125 grame)
200 grame zahar
o mana buna de fulgi de migdale
50 ml esenta de migdale
pana in 100 ml vin alb

Mod de preparare

Se procedeaza ca mai sus.


Sunt delicioase,se fac foarte usor si sunt aspectuoase.





Ultima editare efectuata de catre Didina Sava in Mier Noi 16, 2011 5:38 am, editata de 5 ori
avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Re: Dulciuri rapide,prajituri de frupt si de post si alte deserturi traditionale

Mesaj  Ovidiu Raul Vasiliu la data de Joi Apr 07, 2011 11:15 am

Arată bine. Merg cu o cafeluţă..dar na, dacă se fac cu ness sau cola mă abţin de la cafeluţă. Smile

_________________

avatar
Ovidiu Raul Vasiliu
moderator bloguri

Numarul mesajelor : 728
Varsta : 42
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 28/08/2010

Sus In jos

Prajituri de post

Mesaj  Didina Sava la data de Vin Apr 08, 2011 11:41 am

avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Prajitura "Elena"

Mesaj  Didina Sava la data de Dum Mai 08, 2011 3:25 am

Duioase si dulci sunt amintirile copilariei mele cand matusa de la Pascani, sora tatei venea la bunica aducand o cutie cu prajitura cu mac si crema galbena deasupra.Si azi vad in ochii sufletului bucatile alea mari patrate pe care tante mi le dadea pe o farfurioara si apoi cu cata grija adunam firicelele de mac imprastiate
Tante a plecat la cele vesnice, iar eu azi ca omagiu si dor de acele vremi am facut una din prajiturile ei preferate.Tante cand eram copil facea budinca de vanilie cu amidon Zeamil cum se gasea prin magazine in copilaria mea.

Prajitura cu mac, sirop de lamaie si glazura de budinca de vanilie


Ingrediente
-un pachet margarina sau unt(200 grame)
-4 oua
-coaja rasa de la doua lamai
-300 grame zahar
-faina cat curpinde pt a iesi un blat puhav, trebuie sa curga ca o smantana groasa compozitia cruda
-2-3 linguri de mac
-un pachetel amoniac
-o floricica siminoc care se fierbe in putina apa pt culoare (facultativ)

Siropul
zeama de la doua lamai
o cana apa
cateva linguri de zahar

Glazura de budinca de vanilie
-Patru pachetele de budinca de vanilie Dr Oetker
-un litru si jumate de lapte
-cateva linguri de zahar
-doua pachetele de zahar vanilat

Mod de preparare
Se amesteca zaharul cu untul sau margarina, galbenusurile, macul si amoniacul stins cu zeama de lamaie si o cescuta mica se apa in care s-a fiert siminocul (facultativ) pt culoare.Se mixeaza bine.Se aduga faina in ploaie pana se obtine o compozitie mai groasa. Albusurile se bat separat spuma si se adauga cu grija in compozitia blatului.Se coace in cuptor incalzit la foc potrivit 40 minute.Se cauta cu paiul.
In timp ce se coace blatul se face siropul care se fierbe (apa ,lamaia si zaharul) cateva minute.
Imediat ce am scos prajitura din cuptor o intepam cu o furculita sau alta tepusa si turnam asa peste ea fierbinte siropul care trebuie sa fie tot fierbinte.
Glazura o facem dupa cum este descris pe pliculete.Se inmoaie cu cateva linguri de zahar si lapte rece praful din plic, se adauga vanilia.Separat se infiebanta restul de lapte.Peste laptele fierbinte se toarna amestecul de prafuri inmuiate, si se fierbe un clocot invartind mereu
Glazura fierbinte se toarna peste prajitura .Se niveleaza, se tapeteaza cu o tableta ciocolata rasa si un pic de mac pt aspect.De acum ai nevoie doar de rabdare sa se raceasca complet ca sa o poti taia si manca.
Pentru ca glazura sa nu curga peste marginile tavii si fiindca prajitura crescuta deja e la nivelul de sus al peretilor tavii, inainte de a turna glazura punem niste cartoane pe lateralul tavii pe langa prajitura ca sa mentinem forma glazurii.
Se consuma si rece din frigider, fiind o prajitura foarte racoroasa, senzatie data de gustul acrisor al siropului de lamaie amestecat cu budinca vanilata de deasupra.Firicelele de mac se sfarma delicios in gura.Va doresc pofta buna






avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Prajitura pufoasa cu fructe

Mesaj  Didina Sava la data de Sam Iul 23, 2011 1:25 am

Prajitura pufoasa  cu fructe

Aceasta reteta de tarta de fructe eu o fac de la varsta de 12 ani ,varsta de la care am fost incurajata sa experimentez orice mi-ar place mie in bucatarie .
Se face in orice perioada a anului in compozitie de baza punandu-se atat fructe ca: cirese,capsuni,visine,caise,piersici,prune,mere,pepene galben,gutui,nuci,sau orice alte seminte de floarea soarelui,de mac, de susan, sau alune sau fistic sau orice v-ar place


Ingrediente


-un pachet de unt
-un pachetel de bicarbonat de amoniu stins cu lamaie
-4 oua
-300 grame zahar sau dupa gust in functie de fructele folosite(cat sunt de acre acestea- la -visine sau caise trebuie mai mult zahar folosit)
-coaja de portocale, lamaie,
-faina cat cuprinde, circa 500 grame

Mod de preparare

Se amesteca margarina tinuta la cald in prealabil cu zaharul, galbenusurile si praful de amoniac stins in zeama de la o lamaie.Se adauga coaja rasa de lamaie si portocala Se mixeaza energic pana se topeste zaharul .Se adauga faina atat cat compozitia sa se ingroase si  sa nu curga.Atentie faina se adauga treptat ca sa nu gresim sa adaugam prea multa.Se bat spuma albusurile separat si inglobeaza prin amestecare de sus in jos in compozitie.Maiestria consta in urmatoarele: faina trebuie dozata in asa fel incat sa se obtina o compozitie suficient de moale dar care totusi trebuie intinsa cu paleta in tava dupa cum se vede in poza.Daca punem prea multa faina prajitura nu va mai iesi atat de pufoasa,atat de usoara inca sa se topeasca in gura.Daca scapam prea multa faina si adaugam ceva lapte, smantana, prajitura iese buna dar isi pierde din finete.Ca tarta sa iasa excelenta la final fructele trebuie sa apara ingropate in compozitie si acoperite partial de coca.Daca compozitia este prea groasa fructele nu se vor mai afunda in prajitura,vor ramane afara si vor fi mai uscate.Daca nu punem sufienta faina prajitura iese grasa, intrucat nu are faina sufienta sa absoarba grasimea din margarina.
Dupa ce am intins compozitia se aseaza fructele deasupra impingandu-le usor totusi in compozitie.Se coace maximum 50 minute ,circa 40 minute la foc mai mic la inceput cand va creste, apoi la foc mai iute.







Ultima editare efectuata de catre Didina Sava in Mier Iul 22, 2015 10:20 pm, editata de 2 ori
avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Tort sarlota in trei culori la rece

Mesaj  Didina Sava la data de Sam Iul 23, 2011 7:01 am

Tort sarlota in trei culori la rece

Se poate face si din doua feluri de sarlota-de cacao si de vanilie cu sos de ciocolatatE minunat si asa.Timp de preparare o ora,timp de racire o ora, timp de mancat o portie 10 minute Very Happy Very Happy

Ingrediente:


2 plicuri de budinca Dr Oetcher de cacao
2 plicuri de budinca Dr Oetcher de capsuni sau tot de vanilie si o aromati cu ness(recomandat)
2 plicuri de budinca Dr Oetcher de vanilie
3 litri de lapte
alune prajite nesarate faramitate mare
fulgi de nuca de cocos
zahar
dulceata de capsuni
pudra de cacao
ness
visinata pentru servit felia de tort la farfurie
sau un sos de ciocolata facut tot dintr-un plic de budinca Dr Oetcher de cacao


Mod de preparare

se amesteca cate doua plicuri de budinca cu 7-8 linguri de zahar si un pahar de lapte rece pana se dizolva.Se fierbe apoi in laptele clocotit amestecand continuu.Cate un litru de lapte la doua pachetele de praf.
In budinca de cacao se mai adauga pudra de cacao si alune prajite nesarate sfaramate.Cand este gata se aseza intr-un vas dreptunghiular ca in fotografii sau un vas de ena,ma rog un vas cu peretii transparenti si suficienti de inalti.Se presoara deasupra fulgi de cocos si se pregateste al doilea rand de budinca care poate fi de capsuni in care se adauga dulceata de capsuni sau tot de vanilie in care se pune ness.Se aseaza cu grija cu lingura peste fulgii de cocos de peste primul strat de budinca.Se acopera si acest strat cu fulgi de cocos
Se prepara al treilea fel de budinca si anume de vanilie .Se mai adauga un pachetel de zahar vanilat in compozitie si tot asa se fulguieste cu cocos.Cand compozitia din vas s-a racit se baga la frigider.Daca va grabiti cum e la mine care pe la ora 19 astept niste prieteni ,vasul cu tortulet se baga la congelator pt jumatate de ora, dar dupa ce s-a racit la temperatura camerii in bucatarie.
La rece se intareste complet. Se taie felii groase care se servesc culcate pe farfurie si naclaite cu doua trei linguri de visinata sau ciresata sau lichior de capsuni de casa, sau o crema de whisky sau sosul de ciocolata a carui reteta ese mai jos Se serveste foarte rece si cu fel de lichior de fructe destul de alcoolizat si dens deasupra.
Se poate servi si cu frisca sau cu o portie de inghetata deasupra si tot asa cu un sirop alcoolizat


Sosul de ciocolata

Un pliculet de budinca Dr Oetcher de cacao
4 linguri zahar
2 linguri cacao
un litru lapte
alune prajite nesarate zdrobite
un cub mic de unt
fulgi de nuca de cocos pt decor

Se amesteca pudra de budinca cu zaharul, cacaoa si laptele rece.Se fierbe pana clocoteste cu laptele fierbinte.Se adauga alunele si untul, se mai trage un clocot.Atentie :se lasa mai subtire, nu se fierbe sa se ingroase si sa se solidifice.Se da la rece.Se serveste peste felia de tortulet budinca din abundenta.










aici doar in doua culori servit cu sos de ciocolata si fulguit cu cocos

avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Chec ieftin cu susan

Mesaj  Didina Sava la data de Vin Iul 29, 2011 7:49 am

Ideal la mic dejun atat pentru adulti langa ceasca de cafea cat si pentru copii alaturi de cafeaua(cacaoa ) cu lapte

Ingrediente

-o cana iaurt
-o cana de zahar
-o cana de ulei
-trei oua
-trei cani faina
-50 grame de susan
-un pliculet bicarbonat de amoniu stins in lamaie
-coaja de la o lamaie
-o fiola mica de esenta de migdale

Mod de preparare


Se amesteca iaurtul cu zaharul si uleiul.Se adauga ouale, amoniacul, coaja de lamaie.Se mixeaza bine.Se adauga susanul si faina pe rand.Se toarna compozitia intr-o tava de chec si se coace la foc mic maximum o ora,pana trece testul scobitorii.




avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Prajitura greceasca din foi de placinta

Mesaj  Didina Sava la data de Joi Aug 18, 2011 5:25 am



Ingrediente

-un pachet foi de placinta
-o cana de ulei
-o cana de zahar
-4 oua
- coaja de la o lamaie
-2 pachetele zahar vanilat
-o cana iaurt sau lapte acru
-un pachetel de praf de copt stins cu zeama de lamaie

pt insiropat :

sirop de zahar ars (5 linguri zahar si 2 cani apa)sau
sirop din zeama a doua lamai cu un pahar zahar si 2 pahare apa sau
sirop de ciocolata facut dintr-un pliculet de
de budinca Dr Oetcher de cacao ,doua linguri de cacao si jumate litru lapte,care se da un clocot lasand compozitia destul de subtire pentru a putea insiropa prajitura.

Mod de preparare


Foile de placinta se zdrentuiesc in bucatele mici desfacandu-se cele care inca se tin lipite
Se face un amestec din ulei,zahar, lapte si oua care se mixeaza energic.Se adauga praful de copt coaja de lamaie,vanilia.
Foile de placinta sfaramate se introduc in aceasta compozitie si se amesteca pentru omogenizare.Se toarna compozitia intr-un vas cu hartie de copt sau un vas de ena.Se da la cuptor pentru maximum 40 minute la foc iute,pana ce prajitura se rumeneste
Siropul caramel se pregateste prin arderea cu grija a cateva linguri de zahar (fara sa inegrim zaharul)stinse cu apa.Se fierbe pana se topeste tot zaharul caramel.Se toarna cu rabdare peste prajitura fierbinte care va absorbi treptat siropul. In functie de cat de insiropata o doriti...ca o baclava sai mai putin,adica mai uscata atat sirop pregatiti...

Optional se poate adauga in compozitie la copt amestecand omogen,miez de nuca sfaramat sau alune sfaramate .

prajitura inspirata de pe blogul Laurei Sava






avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Prăjitura cu brânză dulce din foi de plăcintă sfărâmate

Mesaj  Didina Sava la data de Sam Sept 24, 2011 7:36 am

Inspirandu-ma din prajitura greceasca a Laurei m-am gandit sa fac varianta mea cu branza dulce

Ingrediente

-un pachet foi de placinta
-un pahar mic de ulei
-o cana jumatate de zahar
-4 oua
- coaja de la o lamaie
-1 pachetel zahar vanilat
-o cana smantana grasa
- un Kg branza de vaca scoapta
-o lingura de faina,
-cateva linguri pesmet
-un pliculet praf de copt stins cu zeama de lamaie
-un ou intreg pentru uns

Mod de preparare


Foile de placinta se zdrentuiesc in bucatele mici desfacandu-se cele care inca se tin lipite, in afar de trei foi care le lasam intregi.Se vor aseza pe fundul tavii.
Se face un amestec din ulei,zahar, smantana si oua care se mixeaza energic.Se adauga praful de copt stins cu lamaie, coaja de lamaie, vanilia, o lingura de faina.In acest amestec amestecam apoi branza dulce bine sfaramata.
Foile de placinta sfaramate se introduc in aceasta compozitie si se amesteca pentru omogenizare.Se toarna compozitia intr-un tava cu hartie de copt .Peste hartie se pun cele trei foi care le-am lasat intregi fara sa le ungem cu ceva (ele vor trage grasimi din prajitura) si le pudram cu o lingura, doua de pesmet. Se unge deasupra cu un ou intreg, batut, intinzandu-se bine pe toata suprafata prajiturii.
Se baga in cuptorul bine incalzit pentru maximum 50 minute la foc iute, pana ce prajitura se rumeneste.
Este o prajitura delicioasa,puhava si foarte indicata pentru copiii care refuza sa manance branza dulce si care asa pot fi fentati si atrasi sa consume mai multa branza prin aceasta prajitura.
Procedand la sfaramarea foilor si integrarea lor in compozitie se obtine o prajitura omogena, fara sa ramana foile uscate si sfaramicioase ca in varianta clasica cu compozitie de branza rulata in foi. Se face mai repede, pentru ca nu mai trebuie sa desfacem fiecare foaie sa o ungem cu pensonul cu ulei si repede sa nu se apuce a usca sa se sfarame si sa nu mai putem apoi rula prajitura. Va doresc succes.










Ultima editare efectuata de catre Didina Sava in Dum Aug 19, 2012 5:27 am, editata de 1 ori
avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Prajitura rapida cu foi de placinta si mere-varianta Didina

Mesaj  Didina Sava la data de Mier Sept 28, 2011 10:41 pm

Ingrediente

-2 kg mere curatate si rase pe razatoarea mare
-un pachet de foi de placinta
-5 oua
-un castronel de smantana
-250 grame zahar
-un pachetel praf de copt
-un pachetel zahar vanilat
-200 grame pesmet
-un pachetel de scortisoara macinata
-100 grame zahar pentru mere
-ulei de uns foile

Mod de preparare


Se curata merele si se rad pe razatoarea mare.Se amesteca cu 100 grame zahar, cu plicul cu scortisoara si cateva linguri de pesmet
Se face o compozitie din smantana, oua si cele 250 grame zahar.Se adauga cateva linguri de pesmet, vanilia si praful de copt stins cu lamaie.Se rup foile de placinta in bucati mici (ca in retetele anterioare), in afara de trei foi pe care le asezam pe fundul unei tavi.Folosim hartia de copt.Punem cate o foaie, o ungem cu ulei.A treia foaie doar o pudram cu pesmet.
Foile rupte bucatele le amestecam cu compozitia din ou si smantana.Turnam in tava acest amestec,il nivelam,pudram cu ceva pesmet si apoi asezam merele pregatite cum am spus mai sus.Se da la cuptor preincalizit.Se coace maximum 50 minute la foc iute.Nu este nevoie sa topim merele inainte,pesmetul va absorbi umezeala pe care acestea o lasa la copt.Este o prajitura delicioasa,stratul de sub mere fiind foarte puhav si placut la gust.







Ultima editare efectuata de catre Didina Sava in Mar Ian 06, 2015 10:31 am, editata de 1 ori
avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Prajitura rapida cu gem

Mesaj  Didina Sava la data de Joi Oct 06, 2011 12:04 pm

Este una din prajiturile copilariei mele, pe care am invatat sa o fac de pe la 12 ani.E foarte usor de facut, nepretentioasa, va dati seama ca daca imi iesea dea la 12 ani, nu are grad de dificultate mare.Se poate face cu orice gem : de caise , de gutui, de prune, de visine, etc, sau cu mere rase si topite in prealabil.


Ingrediente


-un pachet de margarina
- 4 oua
-200 grame zahar
-600 grame faina sau cat cuprinde
-un borcan de 800 grame cu gem( eu aici am folosit de gutui)-ultimul de anul trecut ca de maine fac gemul de gutui de anul asta Very Happy
-coaja de lamaie si portocala
-un pachetel de bicarbonat de amoniu
-o canita mica de lapte dulce sau iaurt


Mod de preparare

Se amesteca margarina cu zaharul, coaja rasa, amoniacul stins in lamaie sau otet si cu cele patru galbensuri. Se adauga treptat faina si laptele,trebuia sa iasa o compozitie care sa o intindeti in tava peste hartia de copt cu mana, adica mai moale.Nu atat de moale sa curga si sa fie nivelata cu paleta, dar nici atat de consistenta sa facem foaia cu sucitorul.Deci ungem mainile cu ulei si intindem uniform coca pe tava.Lasam o mingiuta mica de coca la care vom adauga inca un pic de faina ca sa putem intinde o foaie si sa o taiem frumos sa facem un grilaj la prajitura.
Albusurile care le-am separat le batem spuma,si le amestecam bine, bine cu gemul. Intindem gemul cu albus peste foaie in tava si faem grilajul cum am povestit, sa decoram frumos prajitura
Se coace la foc iute in circa 40 minute..Buna, rapida, aspectuaosa si ieftinaO prajitura care mi-o faceam singura de copil.







avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Prajitura rapida pentru copii cu morcov si scortisoara in varianta simpla sau cea de tort cu umplutura de mere

Mesaj  Didina Sava la data de Lun Oct 24, 2011 9:19 am

Ingrediente


- 400 grame zahar
- un pachet margarina Unirea
- 3 oua
- 300 grame faina
- doi morcovi mari rasi pe razatoarea mica
- doua plicuri scortisoara macinata( a cate 15 grame plicul)
- un plic de nuca de cocos( 100 grame)
- 3 linguri smantana
- un pliculet seminte de floarea soarelui neprajite( de la Plafar)-100 grame
- un pachetel bicarbonat de amoniu
- coaja si zeama de lamaie
- ciocolata rasa, fulgi de nuca de cocos pentru decor
Mod de preparare


Se freaca margarina cu zaharul si cu galbenusurile de ou.Se dauga scortisoara, nuca de cocos, semintele de floarea soarelui, morcovul ras, coaja de lamaie rasa.Se stinge amoniacul in lamaie si adauga in compozitie. Punem in continuare smantana, apoi adaugam faina invartind sa se omogenizeze. Albusurile batute spuma se pun la final.Se pune in tava pe hartie de copt.Se coace la foc iute in circa 40 minute. Este o prajitura gustoasa, suficient de aromata, consistenta prin ingredientele ei si placuta la mestecat intrucat semintelela copt devin usor crocante.Este indicata in general pt copii deoarece contine morcov si e satioasa, adica buna la micul dejun langa canita de lapte sau in pachetelul de la scoala.Faptul ca intr-o ora poate fi gata preparata si coapta este inca un atu in plus.

Varianta

Daca impartim coca de prajitura in doua si o coacem intr-o tava rotunda putem sa insiropam usor blaturile si apoi sa punem intre ele o compozitie simpla de mere rase topite pe foc cu putin zahar,unt si nelipsita scortisoara.Va iesi o prajitura tortulet la fel de apreciata.





avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Plăcintă cu brânză dulce din foi cumparate

Mesaj  Didina Sava la data de Lun Noi 07, 2011 10:41 am

Ingrediente


-un pachet foi de placinta
-un kg de branza dulce
-300 grame zahar
-2 pachetele zahar vanilat
-3 linguri cu varf de faina
-3 oua
-3/4 linguri de smantana groasa
-ulei pentru uns tavile

Mod de preparare

Amestecam branza cu ouale, vanilia, smantana, zaharul, faina.Desfacem foile si intindem trei bucati pe o tava pe care am pus hartie de copt.Fiecare foaie de placinta se unge cu putin ulei cu pensula de bucatarie..Asezam o parte din branza.Deasupra punem 4/5 foi de placinta tot asa unse intre ele cu putin ulei.Turnam restul de compozitie de branza. Deasupra punem ultimile foi unse intre ele.Portionam placinta de cruda si o coacem la foc iute circa 40 minute.





avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Tort sarlota de mere de post a la Didina

Mesaj  Didina Sava la data de Mier Noi 16, 2011 10:08 am

Tort sarlota de mere-de post



Acest tort este o idee a mea.E posibil sa se fi gandit si altii dar  eu personal reteta nu am citit-o nicarieri.

Ingrediente

-4 plicuri de sarlota de la Dr Oetcher
-un litru de vin de tara
-600 grame zahar
-2 kg de mere curatate si rase pe razatoare
-un pachet foi de placinta sau biscuiti obisnuiti
-1 pachetel de scortisoara macinata
-un pachetel praf de copt
-un pachetel zahar vanilat
-patru linguri  de ulei
-zeama de lamaie si coaja de lamaie
-frisca vegetala pt decor (facultativ)
-miez de nuca -facultativ


Mod de preparare

Merele se curata, se rad pe razatoarea mare si se amesteca cu 500 grame zahar si plicurile cu scortisoara macinata.Plicurile de budinca se dizolva in apa rece si se fierb intr-un litru de vin, la care adaugam 100 grame zahar si zaharul vanilat.Se fierbe pana se obtine o crema suficient de legata, dar nu complet.Se lasa la racorit, dupa ce se adauga inautru lingurile de ulei si praful de copt stins cu zeama de lamaie.Foile de placinta  se desfac foaie cu foaie si se rup bucatele, apoi se adauga in crema de sarlota.Merele pregatite in prealabil se amesteca cu aceasta compozitie. Se coace in cuptor preincalzit circa o ora si 30 minute la foc potrivit.Merele se coc, se topesc la copt si impreuna cu crema sarlota  se leaga si dau o consistenta gelatinoasa tortului,destul de ferma dar si suficient de moale ca sa nu trebuiasca insiropat.Se lasa la racorit in vasul in care s-a copt pana a doua zi, ca sa nu stricam forma tortului.Se rastoarna pe un platou si se decoreaza facultativ cu frisca vegetala. miez de nuca,nuca de cocos,etc. La copt putem pune inautru si nuca sfaramata.

Varianta- forma de prajitura

Folosim biscuiti obisnuiti  de post si NU mai punem praf de copt. Amestecul de crema si mere se aseaza peste un pat de biscuiti asezati unul langa altul.Biscuitii se aseaza in tava capitonata cu hartie de copt.Peste biscuiti amestecul de crema si mere, apoi iar biscuiti si deasupra obligatoriu amestecul de mere.Atunci prajitura la sectiune va avea aspect blat crema, blat crema, si  eventual glazura de frisca.
In amestecul de mere  si crema se poate adauga nuca sfaramata cu sucitorul.Feliile de prajitura se taie exact  pe tiparul unui biscuit.










Ultima editare efectuata de catre Didina Sava in Dum Noi 22, 2015 7:41 am, editata de 3 ori
avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Prajitura rapida cu branza

Mesaj  Didina Sava la data de Joi Feb 02, 2012 5:03 am

Ingrediente


- un kilogram de branza dulce
- 200 grame zahar
- 4 oua intregi
- 200 grame de stafide
- 2 pliculete de zahar vanilat
- coaja de lamaie
- un pliculet de praf de copt
- 4 linguri de faina
- 200- 300 grame de biscuiti dulci care pot fi usor sfaramati
- jumate pachet de unt sau de margarina

Mod de preparare

Se sfarama biscuitii si se amesteca cu untul sau margarina topita usor pe marginea aragazului cu cuptor aprins, sau in cuptor, oricum nu pe foc direct. Se capitoneaza o cratita cu hartie de copt si se taseaza pe fundul cratitei si usor pe pereti biscuitii inmuiati, asa incat sa facem un suport pt branza. Branza o amestecam cu zaharul, faina, ouale, praful de copt stins in lamaie, zaharul vanilat, coaja de lamaie si stafidele. O turnam peste biscuiti si dam la cuptor la foc mic.Dureaza mai mult sa se coaca intrucat branza se coace mai greu de felul ei.Nu se unge cu ou deasupra si nu se niveleaza cu lingura branza.







Aceasta este o prajitura simpla care eu o fac asa mai putin dulce intrucat este indicata de a fi consumata cat mai des pentru cantitatea mare de branza, adica aportul de calciu din branza, absolut indispensabil unei diete echilibrate. Este indicata pentru orice categorie de varsta, peste zi ca si gustare sau la micul dejun alaturi de cafeaua cu lapte.


avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Chiroşte moldoveneşti (coltunaşi) cu brânză şi gem

Mesaj  Didina Sava la data de Mier Feb 08, 2012 7:45 am

Chiroştele cum se spune in Moldova la coltunasi sunt niste bucate des facute in toate gospodariile taranesti.Si eu mi-aduc aminte stimulata de zapezile de afara de vremea copilariei mele mici (pana in 8 ani) cand bunica facea des cate un lighenas de chiroste cu branza dulce vara sau cu branza iute de oi de la putina indoita cu cartofi fierti si tapsiti cu branza si ou si apoi osanditi la fiert vreo juma de ora in ceaunul cel mare de tuci afundat adanc in jaratecul sobei. Cand erau gata bunica ni-i punea mie si bunicului in farfurii( mie in farfuria ceea de lut pe care era desenat un cocos) asa opariti si inecati cu smantana si zahar, la mine zahar din belsug si la bunicu mai putintel ca nu ii iubea asa dulci.Si eu copila mancam si spuneam: "buni-s bunica, buni"Si bunica draga de ea imi mai dadea pana satura buftea de fetita, iar bunicu radea in barba si ochii lui limpezi ca cicoarea "se asudau" cica de la opareala din chiroste, dar eu stiu sigur acum ca de dragul meu, adunau roua in coltul genelor.Si cum v-am spus omatul de afara m-a dus cu gandul anume la mine la Buda -Lespezi in casa buncilor mei care vietuiesc inca in inima mea.
Apoi traditia chirostilor s-a mutat si in casa parintilor mei ducand-o mai departe cu strasnicie si in inima nepotilor mei.Cat era vacanta de vara cei patru nepoti ades steateau la mama la Buda.Si apoi mama in fiecare duminica inainte de serialul Dalas facea coltunasi. Nepotii mergeau acasa la parintii lor si spuneau:" da' bunica in fiecare duminica ne facea coltunasi la Dalas" Si azi barbati si femei in toata firea pe la casele lor cand se intalnesc isi aduc aminte cu drag de coltunasii de duminica facuti de draga mea mama.
Si cu inima plina de asa nepretuite amintiri am facut si eu azi chiroste ca la mine la Buda dar si coltunasi cu gem, mai boieriti cum am invatat cand am venit la Iasi, la matusa Marioara


Ingrediente


-Un kg de faina -pentru circa 30-32 de bucati
- 3/4 oua
- 800 grame branza dulce in amestec cu branza sarata, cas etc
- zahar dupa gust
- unt sau margarina,smantana
- optional pesmet

Mod de preparare

Din faina cu apa calduta in care am batut un ou si amestecat bine framantam un aluat potrivit de tare (mai mult tare).Il framantam cu staruinta pana cand taindu-l cu cutitul vom observa ca are gauri mari si multe ca si cum ar fi cu drojdie, dar nu se pune drojdie. Il lasam oleaca deoparte pana pregatim branza cu ou, faina si zahar dupa gustul propriu. Intindem apoi cate o foaie nu prea groasa dar nici prea subtire din aluat. Apoi eu decupez cercuri cu capacul de la un ceainic. Pe mijlocul loc pun branza fara zgarcenie dar atat cat sa pot lipi marginile bine ca sa nu se desfaca coltunasii la fiert. Coltunasii facuti ii pun frumos la odihnit pe un servet curat asa cum am vazut la bunica si la mama.Intr-o oala mai mult lata decat inalta pun apa cu sare la clocotit.Cand clocoteste pun cate zece coltunasi la fiert.Umblu cu atentie cu lopatica din lemn printre ei sa nu se prinda de fund.Cand apa incepe sa clocoteasca iar, dau focul mai mic si ii fierb acoperit pana sunt gata.Cand sunt gata eu ii dupa moda oraseneasca ii spal in sita si ii pun intr-un vas ena cu putin unt sau margarina, zahar si pesmet printrei ei( sa nu se lipeasca) la cuptor.I las vreo juma de ora in cuptor acoperiti .Se servesc asa, sau cu smantana potrivind zaharul dupa gust.














Coltunasi cu gem( de caise sau magiun) si nuci-Desert de post

In loc de branza putem umple coltunasii cu gem de caise amestecat cu miez de nuca sfaramat cu sucitorul si un pic de pesmet daca gemul e mai subtire, sau cu magiun si miez de nuca.Se fierb identic.Ii dam la cuptor amestecati cu unt sau margarina,zahar si miez de nuca sfaramata.De regula se consuma asa fara smantana.




avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Prăjitura " Inteligentă"

Mesaj  Didina Sava la data de Mar Feb 14, 2012 4:29 am

Prăjitura " Inteligentă"


Prăjitura " Inteligentă" este o prajitura usor de facut, si rapid, dar complexa pentru ca are niste etape care trebuie musai respectate.I se spune "inteligenta" intrucat introduci in cuptor la foc mic o tava in care ai pus o compozitie subtire ca cea de clatite si scoti dupa circa 60 minute o prajitura la baza ca o crema densa de budinca de vanilie si deasupra un blat puhav, rumen si aromat, si fiindca toate astea ies dintr-o singura compozitie subtire pusa in tava, i se spune inteligenta(dintr-o palita, doua lovite, adica muncesti o sigura data si pentru blat si pentru crema).

Ingrediente

-7 oua
-12 linguri zahar
-9 linguri faina
-un litru lapte
-un pachet unt(200g)
- 2-3 pachetele zahar vanilat
-coaja de lamaie
-un praf sare
-un pachetel praf de copt

Mod de preparare

Pachetul de unt il punem la incalzit intr-o farfurie pe un vas cu apa care fierbe,pana se topeste.Il lasam la racorit.Separam ouale cu mare grija sa nu scapam galbenus il albus pentru a se putea bate o bezea buna.Vasul in care punem albusurile trebuie sa fie complet uscat, fara o picatura de apa.
Galbenusurile le frecam cu mixerul cu 5 linguri de zahar si zaharul vanilat.Cand am obtinut o spuma tare si zaharul este complet topit adaugam untul topit si amestecam bine.Incepem apoi sa adaugam cele 9 linguri de faina treptat, alternand cu laptele, pentru a nu face cocolosi.Laptele trebuie sa fie un pic caldut, pentru a nu se solidifica untul din compozitie.Adaugam si coaja de lamaie si praful de copt stins in lamaie.
Spalam paletele la mixer, le uscam si incepem sa mixam albusurile in care am pus un praf de sare.Se bat albusurile cu mixerul pana devin spuma tare.Nu trebuie exagerat cu mixatul, in sensul ca daca observam ca s-a facut spuma tare ne oprim, daca insistam poate cadea spuma si niciodata nu o vom mai ridica ca prima oara. Apoi punem in spuma de albus cele 7 linguri de zahar ramase si mixam pana se topeste tot zaharul.Aceasta spuma tare o amestecam doar cu lingura ridicand compozitia de jos in sus, pana la completa omogenizare. Nu se invarte circular. NU se foloseste mixerul.Compozitia care este foarte subtire se pune intr-o tava cu peretii inalti capitonati cu hartie de copt.Se da la cuptor preincalzit la foc mic pentru circa o ora. Dupa ce se scoate tava din cuptor, prajitura va mai cadea un pic. La copt se crapa un pic. Se presara cu zahar pudra, sau zahar pudra vanilat si se lasa la racit in tava.Se portioneaza, doar cand s-a racit complet.










avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Prajitura "Dragobete" reteta conceputa de mine

Mesaj  Didina Sava la data de Mar Feb 21, 2012 10:38 pm

Pentru ca peste doua zile urmeaza data in care romanii celebreaza iubirea m-am gandit sa fac o prajitura gen biscuit cu crema cu care sa ne surprindem partenerii de viata in dimineata de Dragobete, cand ne bem cafeluta impreuna.Si pentru ca e gandida pt ziua iubirii i-am spus "Prajitura Dragobete"
Ingrediente:

Blatul -aluat de biscuiti

-2 galbenuse de ou
-3 linguri de zahar
-200 grame de unt sau margarina
-coaja rasa de lamaie si portocale
-faina cat cuprinde sa se obtina un aluat moale si sfarmicios
-un pachetel praf de copt stins cu zeama de la o lamaie
-1 pachetel zahar vanilat

Crema de smantana

- 3 pachetele de budinca de la Dr Oetcher de frisca sau de vanilie sau 120 grame de amidon alimentar
- zeama de la o portocala
- 4 galbenuse
- 6 linguri de zahar
- 1 pachetel zahar vanilat
- 500 grame smantana dulce

Spuma de nuca

-6 albuse de ou
-4 linguri de zahar
-o cana de nuca macinata
-un praf de sare
- o lingura de pesmet

Mod de preparare

Blatul:din untul (margarina) topit(a) pe baie de abur, zahar, 2 galbenuse de ou, coaja rasa de lamaie si zahar vanilat, praful de copt stins si faina se face un aluat moale si sfarmicios.Capitonam cu hartie de copt o tava cu peretii inalti.Blatul il asezam in tava presandu-l cu mana astfel incat sa acopere fundul tavii si sa fie ridicat si pe peretii tavii.Cu rabdare presam aluatul incat sa ne asiguram ca stratul e aproximativ egal ca si grosime.Insistam mai ales pe la inchieturile tavii ca sa nu lasam pe marginile parajiturii un strat prea gros de biscuiti. Intepam cu furculita aluatul, si lasam tava la odihnit.
Crema: batem spuma galbenusele de ou cu zaharul, zaharul vanilat si zeama de la portocala.Cand am obtinut o spuma bogata introducem pe rand continutul celor trei pachetele de budinca.La final adaugam smantana dulce si mixam energic.Vom obtine o crema spumoasa, groasa si aerata, pe care o punem in tava peste blatul intins.
Spuma de nuca: cele 6 albuse de oua le batem spuma tare cu un praf de sare.Dupa ce ce albusul s-a intarit adaugam zaharul si mixam in continuare pana se va topi zaharul.Macinam nuca, pe care o adaugam in spuma de albus amestecand de sus in jos fara mixer, doar cu o lingura.Adaugam si lingura de pesmet.Spuma de nuca o punem cu rabdare cu lingura peste crema de smantana.O nivelam cu atentie, ca sa ne asiguram ca stratul e aproximativ egal.Dam la cuptor preincalzit, la foc potrivit pt circa 45-50 minute. Nu deschidem deloc usa cuptorului.Prajitura este potrivita pentru mic dejun la ceasca de cafea sau cafea cu lapte.

Varianta insiropata cu nuci glasate


Daca avem timp si vrem ca prajitura sa fie si mai festiva, feliile sa rate ca cele de tort putem proceda asa: glasam usor cu zahar ars o mana de nuci.Folosim trei linguri de zahar pt ars. Avem grija sa nutinem mult pe foc nucile in zahar ca se ard si se amarasc.Lasam nucile la racorit.
Prajitura cand s-a racit o feliem si apoi feliile le insiropam cu un sirop din cafea tare si cacao cu zahar, nu prea dulce.Nu trebuie sa fie complet insiropate.Se toarna siropul asa aleatoriu peste feliile de prajituri si ele vor trage sirop care va colora blatul neuniform.Deasupra presaram nuca glasata sfarmata cu sucitorul.
varinata insiropata este un regal al gustului.Inchipuiti-va ca intalnim in gura atat gustul de cacao cu cafea cat si gustul fin al cremei de smantana din prajitura, dar si gustul minunat al nucilor glasate.O paleta gustativa atat de variata intr-o singura prajitura.
Sunt mandra de ideea mea si doresc pofta buna la cei ce se vor gandi sa o faca in casa lor










avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Prajitura cu mere,nuca si scortisoara-DE POST

Mesaj  Didina Sava la data de Mar Mar 13, 2012 12:00 am

Prajitura cu mere,nuca si scortisoara -DE POST

Ingrediente


-2 kg mere
-un pachet de margarina topit
- o cana obisnuita de vin alb(200 ml)
-9 linguri de zahar pt aluat
-un pachetel de amoniac
- coaja de lamaie si scortisara macinata
4 linguri de pesmet
-zahar dupa gust pt mere
-miez de nuca
-faina cat cuprinde


Mod de preparare

Facem un aluat dintr-un pachet de margarina topit, coaja de lamaie, vin in care am stins amoniacul, zahar si faina. Dupa ce l-am framantat il dam la congelator pt macar o ora.
Topim merele rase cu zahar dupa gust intr-un vas cu fund gros, la foc mic.Cand s-au inmuiat un pic adaugam nuca care o avem disponibila pt prajitura.Cand sunt topite adaugam scortisoara si pesmetul.Lasam la racorit.
Scoatem aluatul din congelator si il impartim intr-o proportie de 70% si 30 %.Bucata mica o punem iar la rece.Lasam un pic sa se incalzeasca aluatul si intindem o foaie care o asezam in tava pe hartie de copt si pe care o intepam cu furculita.Punem merele deasupra, iar bucatica de aluat pastrata rece o radem pe razatoarea mare deasupra merelor.Dam la cuptor preincalzit la foc potrivit pt 40 minute.Se putreaza cu zahar pudra.











avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

"Prajitură Împistrită"- din categoria prajituri încropite la repezeală cu ce avem prin casă- a la Didina

Mesaj  Didina Sava la data de Dum Mar 25, 2012 5:31 am

"Prajitură Împistrită"- din categoria prajituri încropite la repezeală cu ce avem prin casă-retetă proprie

Se intampla cateodata sa vrei ceva dulce si iti doresti sa faci repede o prajiturica fara sa mai mergi la magazin dupa unt, dupa oua mai multe cand tu mai ai doar trei, dupa cacao, zahar vanilat si altele sau faina cand tu mai ai doar cateva sute de grame intr-o punga.Eu am incropit o prajiturica care a iesit deosebit de gustoasa si care a umplut casa cu o aroma deosebita la copt, asa la repezeala cu ce mi-a cazut la indemana prin camara si frigider. Am pus si niste pufarine ca sateau intr-un fund de punga prin camara, intr-un castronel mai erau niste seminte de floarea soarelui crude, niste mac intr-o punguta care tot il imprastiam prin dulap, nu aveam zahar vanilat dar aveam niste coji de portocale confiate prin frigider si o lamaie, vreo 300 grame branza de vaca, niste mere, lapte dulce si niste pungute cu amidon de budinca, smantana.


Ingrediente


-400 grame faina de grau
-3 oua
-300 grame smantana
-500 ml lapte
- o mana de stafide
-250 grame zahar
-3 mere mari
-mac
-seminte de floarea soarelui
-un plic budinca de la Dr Oetcher
-bicarbonat de amoniu
-1 lamaie


Mod de preparare


Facem un aluat din 100 grame smantana, 2 linguri zahar, jumate pachetel amoniac stins cu lamaie, un ou si 300 grame faina. Il framantam bine si il dam la congelator vreo 30 minute.
Branza o amestecam cu 2 oua intregi, punem zahar dupa gust si 200 grame de smantana. Adaugam pufarinele (m-am gandit eu sa iasa cu aspect mozaicat) si mana de stafide.Taiem cateva felii de coaja de portocale confiata si lamaie rasa.
Din lapte, zahar si praful de budinca de la Dr Oetcher fierbem o compozitie care o lasam subtire ( se va inchega la copt). In ea adaugam macul si lamaie rasa.Curatam merele si le taiem felii subtirele.

Din aluat intindem o foaia uniforma care o punem pe fundul unei tavi si o intepam cu furculita.Deasupra punem compozitia de branza.Netezim. Asezam feliile de mar pe toata suprafata si peste ele turnam budinca moale cu mac.Deasupra zvarlim pt decor seminte de floarea soarelui. Dam la copt in cuptor incalizit la foc potrivit pentru maximum o ora.












avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Prajitura cu bilute din branza dulce si nuca de cocos

Mesaj  Didina Sava la data de Mier Iul 18, 2012 8:01 am

Prajitura cu bilute din branza dulce si nuca de cocos




De mult timp mi-a atras atentia pe internet aceasta prajitura.Eu m-am inspirat din reteta de pe site-ul http://www.lalena.ro/509-reteta-Prajitura-cu-ciocolata-si-bilute-de-cocos.html
insa am facut mici adaptari de cantitati dupa nevoile mele
Pentru o prajitura mare coapta in capacul de la gratarele alea cu apa am folosit

Bilutele cu branza si cocos

-600 grame de branza de vaca dulce si grasa
-200 grame fulgi de nuca de cocos
- 80 grame de amidon alimentar
- 4 galbenuse de ou
150 grame de zahar
- un pachetel de zahar vaniliat

Blatul de cacao

- 6 oua si cele 4 albuse
-200 grame zahar
- un pachet intreg de cacao
6 linguri cu varf de faina
-un praf de copt
-3 linguri smantana dulce si grasa
- zahar vanilat
-coaja de lamaie

Glazura de cacao

-250 ml lapte
-50 grame zahar
- 3 linguri de cacao
- 2 linguri rase de amidon alimentar
- 50 grame unt

Mod de preparare

Branza se amesteca cu nuca de cocos, zaharul, vanilia, amidonul si galbenusele de ou. Se fac bilute egale ca marine care se aseza concentric pe hartie de copt intr-o tava rotunda, ca in fotografie. Mixam ouale cu zaharul, faina, cacao, praful de copt, smantana pana obtinem un blat suficient de subtire care il turnam peste bilutele de branza. Daca nu s-au acoperit cu coca, se acopera manual cu o lingura. Se da la cuptor pentru maximum 50 minute. Peste prajitura fierbinte se toarna glazura si aceasta imediat ce am terminat de fiert. Glazura se face astfel: in lapte rece se amesteca amidonul, zaharul, cacaoa, cand incepe a se infierbanta se pune si untul, se fierbe pana clocoteste si s-a ingrosat. Se intinde glazura peste prajitura si se pudreaza cu fulgi de cocos.









avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Prajitura cu branza si mere

Mesaj  Didina Sava la data de Vin Ian 11, 2013 1:01 am



Ingrediente

-2 kg de mere
- un pachet cu foi de placinta
- un kg de branza dulce si telemea nesarata
- 300 grame zahar
- 4 oua
-200 grame gris
-200 grame smantana sau iaurt
- 150 grame stafide
-50 grame susan
- un pachet de scortisoara rasa
-2 pachetel zahar vanilat
- un pachetel praf de copt


Mod de preparare

Merele se rad cu tot cu tot cu coaja pe razatoarea mare (asa cum recomanda maestrul Horia Varlan). Se adauga 150 grame zahar sau mai mult daca va place mai dulce, grisul, scortisoara, susanul si jumate din pachetul de foi sfarmate fara mila.
Branza (eu am pus branza dulce si telema de vaca nesarata) se sfarma bine si se amesteca cu smantana, 3 oua, vanilia, 150 grame zahar sau mai mult daca va place mai dulce, stafidele, cateva linguri de gris, praful de copt si cealalta jumate de pachet de foi sfarmate.
Se capitoneaza cu hartie de copt o tava adanca si cu diametru mare (eu am folosit capacul de la gratarul cu apa) si se presoara putin gris care va trage din umezeala ce o lasa merele care se coc la copt. Se pune compozitia de mere. Se niveleaza si apoi se aseaza compozitia de branza. Se niveleaza si se unge cu un ou batut, Se da la copt la foc potrivit circa o ora si treizeci de minute, ca sa se coaca merele si sa traga toata umezeala prajiturii.Se lasa la racorit complet in vasul in care am copt-o pentru a nu-i strica forma.
Este o prajitura gustoasa care imbina mai multe arome, vanilia si scortisoara, branza cu merele. Este o prajitura cu aport mare de calciu (contine branza si susan) si alte minerale din mere, oua si stafide si praful de scortisoara.
Se recomanda sa fie cosnumata atat de copii cat si de persoane adulte care trebuie sa isi normalizeze nivelul de calciu in corp (de exemplu femei aflate la menopauza). Intrucat stim ca branza provoaca fenomene de constipatie, aici acest lucru este contrabalansat prin merele folosite cu tot cu coaja (adica contin fibre), susanul si stafidele care au efecte laxative.





avatar
Didina Sava
Initiator forum

Numarul mesajelor : 3526
Varsta : 52
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 01/06/2009

http://floridepiatrabijoux.forumgratuit.ro/pagini-personale-ale-

Sus In jos

Re: Dulciuri rapide,prajituri de frupt si de post si alte deserturi traditionale

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum